jksr
Home Economy    Search   Society   Sociology    eLerning   CodeLibrary   Education   Include   Policy   Help          

: Κερδοφόρο το α’ τρίμηνο για την Credit Suisse :

23 Απριλίου 2009
Ύστερα από ένα σερί ζημιογόνων τριμήνων η Credit Suisse έκανε σήμερα την έκπληξη, ανακοινώνοντας κέρδη για το α’ τρίμηνο του έτους, τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ο ελβετικός όμιλος ανακοίνωσε πως τα κέρδη για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ανήλθαν στα 2 δισ. ελβετικά φράγκα (1,72 δισ. δολ.), σε σχέση με ζημιές ύψους 2,15 δισ. ελβετικών φράγκων πέρυσι (απόρροια κυρίως των απομειώσεων). Τα κέρδη της Credit Suisse υπερέβησαν σημαντικά τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι προέβλεπαν καθαρά κέρδη 952 εκατ. ελβετικών φράγκων. Σε ό,τι αφορά το outlook για το έτος η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξη: «παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα ενδέχεται να συνεχίσει να μας επηρεάζει, εκτιμούμε πως είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα και να αποδώσουμε σωστά σε περίπτωση που προκύψουν ευκαιρίες» δήλωσε ο CEO της Credit Suisse, Brady Dougan. Εξάλλου, ο οικονομικός διευθυντής, Renato Fassbind, επανέλαβε τους μεσοπρόθεσμους στόχους του ομίλου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) της τάξης του 18%. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 22,6% για το πρώτο τρίμηνο, υψηλότερα των εκτιμήσεων. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τρίμηνο αλλά και το υπόλοιπο του έτους, ο Fassbind αρκέστηκε στο να επισημάνει πως οι "συνθήκες της αγοράς έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά" από το πρώτο τρίμηνο.

GM: Δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει δάνεια          
23-04-2009

H General Motors δεν θα προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων ύψους 1 δισ. δολαρίων έως την 1η Ιουνίου, διορία που της έχει δοθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της εταιρίας, Ray Young. Συγκεκριμένα, ο CFO της GM δήλωσε ότι η εταιρία προτίθεται να επιδιώξει είτε ανταλλαγή μετοχών έναντι χρέους είτε να ζητήσει δικαστική συνδρομή για την προστασία της εταιρίας από τους πιστωτές της. Παράλληλα ο κ. Ray Young τόνισε την αποφασιστικότητα του να εξυγιάνει τα οικονομικά της αυτοκινητοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει.

:BIS: Οι τράπεζες «τα μαζεύουν» από τις ΗΠΑ :

01/09/2008 Οι τράπεζες μετέφεραν κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη, κατά το α΄ τρίμηνο του 2008, καθώς στρέφονται σε ασφαλέστερα ενεργητικά εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής αποστράγγισης, σύμφωνα με τα επίσημα μεγέθη που ανακοίνωσε η Bank for International Settlements. «Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι τράπεζες που δημοσιοποίησαν μεγέθη συνέχισαν να μεταφέρουν κεφάλαια εκτός των ΗΠΑ, μία τάση που υπάρχει από τότε που ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση στα μέσα του 2007,» αναφέρει η BIS, η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών,» στην τριμηνιαία έκθεσή της για την τραπεζική και χρηματοοικονομική δραστηριότητα. Αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τα δάνεια σε δολάρια των αμερικανικών υποκαταστημάτων τους, με αποτέλεσμα εκροές 259 δισ. δολ. από αυτά τα καταστήματα στο α’ τρίμηνο, κατόπιν καθαρών εκροών 238 δισ. δολ. στο β΄ εξάμηνο 2007. Η BIS αναφέρει ότι οι τράπεζες αύξησαν τα ενεργητικά τους σε χρεόγραφα του δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS, εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης οι χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε απομειώσεις ενεργητικών αξίας 503 δισ. δολ., αλλά θα ακολουθήσουν και περαιτέρω ζημίες στους επόμενους μήνες.

:Ολα τα p/e και τα p/bv των διεθνών αγορών από τη Morgan Stanley:

14 Ιανουαρίου 2008
Mε βάση τους δείκτες p/e, πολύ λίγες είναι αυτές οι αγορές οι οποίες σήμερα διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλά των τελευταίων 10 ετών, και δύο από αυτές είναι η αμερικάνικη και η ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με σημερινό report της Morgan Stanley. Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, αυτές οι δύο αγορές δεν είναι και τόσο ελκυστικές. Και όλα αυτά την στιγμή που η πτώση που έχουν υποστεί οι διεθνείς μετοχες το τελευταίο διάστημα είναι τεράστια. Από την άλλη μεριά, οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο του p/e των τελευταίων 10 ετών όταν σήμερα ο δείκτης αυτός διαμορφώνεται στο 17,3 την στιγμή που το χαμηλό της τελυταίας δεκαετίας τοποθετείται στο 10,8. Πάντως, και σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, κάποιες από τις αναπτυσσόμενες αγορές είναι πολύ ακριβές, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, το Μεξικό και η Ινδία. Συγκεκριμένα το p/e tου δείκτη S&P 500 τοποθετείται σήμερα στο 17,1, πολύ κοντά στο minimum των τελευταίων 10 ετών, το 16,7. Ο δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται σήμερα στο 13,5 που είναι και το χαμηλό των τελευταίων 10 ετών. Aγορές όπως το Χονγκ Κονγκ , η Κορέα, η η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία, διαπραγματεύονται σήμερα σε υπερβολικά επίπεδα p/e σε σχέση με την πρόσφατη ιστοριά τους. Στον πίνακα που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλους τους δείκτες για όλες τις αγορές ( πίνακας ) Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, η αμερικάνικη αγορά διαπραγματεύεται στο 3,3 όταν το minimum των τελευταίων 10 ετών τοποθετείται στο 2,3 και η ευρωπαϊκή αγορά διαπραγματεύεται στο 2,4 με το 1,6 να αποτελεί το χαμηλό της δεκαετίας. Ετσι, με βάση τον δείκτη p/bv , αυτές οι δύο αγορές δεν είναι τόσο ελκυστικές όμως είναι αδιαμφισβήτητα ελκυστικότερες από κάποιες άλλες των οποίων οι δείκτες αυτοί εμφανίζουν τεράστια απόκλιση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών. Αρκεί να δούμε πως το p/bv των αναδυόμενων αγορών το οποίο διαμορφώνεται στο 2,8 σήμερα, όταν το μίνιμουμ της δεκαετίας βρίσκεται στο 0,9.

:"Σχέδιο διάσωσης" οκτώ τραπεζών $87 δισ. από Μ. Βρετανία :

29 Ιανουαρίου 2008
Το ποσό των 50 δισ. στερλίνων (87 δισ. δολάρια) θα επενδύσει η βρετανική κυβέρνηση για τη στήριξη των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η κυβέρνηση του Gordon Brown ενέκρινε και αποφάσισε να στηρίξει τις προτάσεις που τις υπέβαλλαν οι HSBC, HBOS, Αbbey, RBS, Standard Chartered, Lloyds, Nationwide και Barclays, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Το υπουργείο Οικονομίας θα προσπαθήσει να βοηθήσει τις τράπεζες με τρεις τρόπους. Θα ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών, αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αξίας έως και 50 δισ. στερλίνων, θα παρέχει εγγυήσεις της τάξης των 250 δισ. στερλίνων στα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες, ενώ θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα της τάξης των 200 δισ. στερλίνων μέσω του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Οι οκτώ ως άνω τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν συνολικά κεφάλαια έως και 25 δισ. στερλίνων με στόχο την ενίσχυση του δείκτη "χρηματοπιστωτικής υγείας" Tier 1. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα διαθέσει επιπλέον κεφάλαια 25 δισ. στερλίνων, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ακριβές ποσό που θα λάβει κάθε τράπεζα θα οριστικοποιηθεί, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα αποκτήσει συμμετοχές στις τράπεζες, μέσω αγοράς προνομιούχων μετοχών, γεγονός που μεταφράζεται πως δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου και δεν θα συμμετέχει στην καθημερινή, ενεργό διοίκηση τους. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θα δράσει με γνώμονα τις μερισματικές πολιτικές των τραπεζών και τα πακέτα αποζημίωσης των υψηλόβαθμων στελεχών, ενώ απαιτεί την πλήρη δέσμευση των ιδρυμάτων πως θα στηρίξουν τις χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης, ανακοίνωσε πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα διαθέσει τουλάχιστον 200 δισ. λίρες, μέσω του ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας.

:Το δυνατό χαρτί της οικονομίας :

10 Οκτωβρίου 2008
Κατά την τρέχουσα θητεία της η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Το καταπληκτικό δε είναι ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ούτε στους τομείς, όπως για παράδειγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους οποίους η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών απαιτούσαν ριζικές αλλαγές. Γι' αυτό, από τη δική μου σκοπιά, θεωρώ ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία. Ομως, από την άλλη μεριά, είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω ότι η έμφαση του κυβερνητικού προγράμματος δεν ήταν στις ριζικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ήπια προσαρμογή. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν απέδωσε η πολιτική αυτή στην οικονομία. Η απάντηση στην οποία καταλήγω είναι ότι στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Η δε ανάλυση από την οποία απορρέει είναι η ακόλουθη. Η οικονομία άρχισε να βελτιώνεται αρκετά χρόνια πριν από το 2004. Ηδη από το 1998 η ανάπτυξη της οικονομίας έτρεχε με ρυθμούς υψηλότερους του 3%. Ο δείκτης της ανεργίας, αν και σταθεροποιημένος αρχικά γύρω στο 12%, ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία στα ύστερα χρόνια της Ολυμπιακής προετοιμασίας και σιγά-σιγά αποκλιμακώθηκε. Καθώς τα μεγάλα Ολυμπιακά έργα έφευγαν από τη φάση του σχεδιασμού και έμπαιναν στη φάση της υλοποίησης, οι συνολικές επενδύσεις αυξάνονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Τα κυκλικά διορθωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα τιθασεύτηκαν, κάτω από την πίεση αρχικά να εισέλθουμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ) και στη συνέχεια να μείνουμε μέσα στα όρια της Συνθήκης του Μάαστριχ. Και μεγάλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι αυτοί του τουρισμού και της ναυτιλίας άρχισαν να ανακάμπτουν, χάρη και στην άνθηση της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως μετά το 2000. Αλλά πολλοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και εγώ, εκτιμούσαμε ότι μετά το 2004 η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιβραδυνόταν γιατί θα εξέλιπαν οι επενδύσεις των μεγάλων Ολυμπιακών έργων. Εντούτοις, η πορεία της οικονομίας έκτοτε μας διέψευσε και τη διαφορά πρέπει να την πιστώσουμε σε μεγάλο βαθμό στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, αντιλαμβανόμενη ότι η υπόθεση της διατήρησης υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών θα κρινόταν από την επιτάχυνση των επενδύσεων, η κυβέρνηση έστειλε από πολύ νωρίς τα αναγκαία μηνύματα προς τους ιδιωτικούς φορείς της οικονομίας. Δεσμεύθηκε να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας πρώτα το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που είχαν δημιουργήσει κυρίως οι ανάγκες χρηματοδότησης των Ολυμπιακών Αγώνων, με την προοπτική στη συνέχεια να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και να αρχίσει έτσι το δημόσιο χρέος να αποκλιμακώνεται ως ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Μ' αυτό το δεδομένο οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πείστηκαν ότι οι εποχές των φορολογικών αιφνιδιασμών ανήκαν στο παρελθόν και δημιουργήθηκε ένα καινούργιο κλίμα εμπιστοσύνης, ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα, με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση κατέστησε ευνοϊκότερη τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, ενώ το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και με τα ατομικά εισοδήματα. Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έβαλε τις βάσεις για μια ανάπτυξη βασισμένη στην επιχειρηματικότητα και στις νέες τεχνολογίες αιχμής. Με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Χωροταξίας καθορίσθηκαν νέοι όροι στη χρήση της γης και ξεμπλοκαρίστηκαν έτσι πολλές μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και την ενέργεια, κ.λπ. κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν η διατήρηση των υψηλών ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση πλείστων όσων άλλων δεικτών με τους οποίους μετρούμε την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής. Ετσι, η έξοδος από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήλθε φυσιολογικά ως επιβράβευση αλλά και ενθάρρυνση η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική να συνεχιστεί με μεγαλύτερη έμφαση στις ριζικές μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό, αν η κυβέρνηση κρατάει ένα δυνατό χαρτί με βάση το οποίο να ζητήσει από τους πολίτες την επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές, κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι άλλο από το χαρτί της οικονομίας

:Fed: Χείρα βοηθείας $540 δισ. σε funds :

23 Οκτωβρίου 2008
Το ποσό των 540 δισ. δολαρίων θα προσφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για να βοηθήσει στην αποσυμπίεση των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων (money market mutual funds). Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Fed ανέφερε την Τρίτη πως έχει διαπιστώσει ότι οι βραχυπρόθεσμες αγορές χρεογράφων έχουν βρεθεί υπό σημαντική πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς διάφορα funds αντιμετώπισαν δυσκολία στο να ανταπεξέλθουν στις αιτήσεις πελατών για απόσυρση κεφαλαίων. Πρόκειται για την τρίτη κυβερνητική προσπάθεια να στηρίξει τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, που είθισται να αποτελούν βασική πηγή βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης για τράπεζες και εταιρείες. Η JPMorgan Chase & Co. θα διαχειριστεί πέντε ειδικές μονάδες που θα αγοράσουν πιστοποιητικά καταθέσεων, εμπορικά ομόλογα κ.α. αξίας έως και 600 δισ. δολάρια, λήξεως μέχρι και 90 ημέρες. Η Fed θα παρέχει τα 540 δισ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα 60 δισ. δολάρια θα προέλθουν από εμπορικά ομόλογα που θα εκδώσουν οι πέντε μονάδες στα money-market funds. Το νέο πρόγραμμα έχει την ονομασία «Money Market Investor Funding Facility», με τους αξιωματούχους της Fed να υποστηρίζουν πως είναι δικλείδα ασφαλείας για τα money-market funds στην περίπτωση που χρειαστούν κεφάλαια για να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις για απόσυρση κεφαλαίων από πελάτες. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να βελτιώσει τη θέση ρευστότητας για τους επενδυτές. Κάθε μία από τις ειδικές μονάδες θα αγοράσει πάγια έως και από 10 διαφορετικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Τα πάγια θα πρέπει να φέρουν βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις A-1, F1 και P-1 από τις Standard & Poor΄s, Fitch Ratings και Moody΄s Investors Service αντίστοιχα. Τέλος, η Fed ανέφερε πως το νέο μέτρο θα ισχύει μέχρι και τις 30 Απριλίου, εκτός και αν παραταθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Fed. Οι αξιωματούχοι της Fed θα ανακοινώσουν ημερομηνία εκκίνησης του προγράμματος έως το τέλος της εβδομάδας.

:Ακραίες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος :

24 Οκτωβρίου 2008
“Πρωτοφανής” χαρακτηρίζεται από αναλυτές η εικόνα που διαμορφώνεται την Παρασκευή στις αγορές συναλλάγματος. Αυτή τη στιγμή το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει κατά 9,22% έναντι του ιαπωνικού, στα 115,40 γεν/ ευρώ, ενώ νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 113,75 γεν/ ευρώ. Την ίδια στιγμή σε απώλειες άνω του 3% υποχρεώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως τα 1,2493 δολ./ ευρώ και σε χαμηλό δύο ετών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Μ. Βρετανία έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, κατά 0,5%, με αποτέλεσμα η βρετανική λίρα να υποχωρεί αυτή τη στιγμή 1,84% έναντι του ευρώ, στις 0,8095 στερλ./ ευρώ, και σε ιστορικό χαμηλό. Την ίδια στιγμή το βρετανικό νόμισμα “κατρακυλά” κατά 10% έναντι του γεν, στα 143,81 γεν/ στερλ. Νωρίτερα υποχωρούσε μέχρι και τα 138,94 γεν/ στερλ. Έναντι του δολαρίου, η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 4,65% στα 1,5534 δολάρια, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου οι απώλειες διαμορφώνονται σε 4,5%. Το γεν ωστόσο δεν σημειώνει “άλμα” μόνο έναντι του ευρώ και της στερλίνας, αλλά έναντι όλων των νομισμάτων. Ενισχυμένο κατά 5,73% διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου, έως και τα 90,86 γεν/ δολ. νωρίτερα, κατά 5,61% ενισχύεται έναντι του ελβετικού φράγκου και άνω του 13,655 έναντι του αυστραλιανού δολαρίου. Άνω του 12,3% τα κέρδη του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας, άνω του 7% έναντι του καναδικού δολαρίου. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε νωρίτερα “υπερβολική” τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, την οποία, όπως ανέφερε, οι αρχές τις χώρας “παρακολουθούν στενά”. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν στις 19 Απριλίου 1995 το γεν είχε ενισχυθεί έως τα 79,75 γεν/ δολάριο, επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα της περιόδου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αρχές των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου, του G-7, είχαν παρέμβει για να στηρίξουν το δολάριο και να σταθεροποιήσουν τις αγορές συναλλάγματος. Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ιαπωνικό νόμισμα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η ανησυχία για το ενδεχόμενο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης έχει περιορίσει κατακόρυφα το carry-trading, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πλέον απρόθυμοι για την ανάληψη οποιασδήποτε μορφής ρίσκου. Συνολικά αυτή την εβδομάδα το γεν ενισχύεται άνω του 7% έναντι του δολαρίου, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Οκτώβριο του 1998, ενώ τα κέρδη άνω του 15% έναντι του ευρώ είναι τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τη εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

: Ποιους προστατεύει ο νόμος :


Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη όπως τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με τον νόμο 4346/2015, προβλέπει:
Α. Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.

Β. Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις, δηλαδή: Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.
Με βάση αυτές τις διατάξεις, η περίοδος αποπληρωμής δύναται να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του. Για όλες τις κατηγορίες προβλέπεται η δόση να υπολογίζεται εκ νέου, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου (το χρέος μειώνεται μέχρι την εμπορική αξία του ακινήτου) και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Τα stress tests Πλην των μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συζήτηση απασχόλησαν και τα επικείμενα stress tests, κυρίως το καυτό ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων που φέρουν ως ενέχυρα τα εν λόγω δάνεια.
«Δεν μπήκαμε στην ουσία των παραδοχών βάσει των οποίων θα γίνουν τα τεστ αντοχής. Εξάλλου θα τα μάθουμε το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το τεστ δεν θα είναι απλό στο ζήτημα της αποτίμησης των ακινήτων», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε στα ραντεβού της Φρανκφούρτης.

official page >>>

Last update by Webmaster: 17/01/2018>>>

: Τρία σενάρια για τη διεθνή κρίση :

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να βαδίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Τζορτζ Μπους κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου, μετά τις αποκρατικοποιήσεις, να καλύψει τις «τρύπες» των τραπεζών με κρατικό χρήμα δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Σε ένα τέτοιο κλίμα λογικό είναι οι επενδυτές να δίνουν πολύ μικρή σημασία στους χρηματιστηριακούς δείκτες των εισηγμένων εταιρειών, όπως το P/E, το P/BV, η μερισματική απόδοση κ.λπ. Οι μετοχές συνήθως κινούνται έντονα, πότε θετικά, πότε αρνητικά, ανάλογα με τις εξελίξεις, ή ακόμη και με κάποια φήμη, που σχετίζεται με τη συνέχιση της κρίσης του συστήματος.
Ενδεικτικά ήταν τα ανοδικά ξεσπάσματα όταν κρατικοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες στεγαστικές τράπεζες, ή όταν το αμερικανικό δημόσιο έδωσε χείρα βοηθείας στην AIG, ή, τέλος, όταν προτάθηκε η δημιουργία «κρατικού ταμείου» για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών.
Στη συνέχεια, ωστόσο, στις αγορές επικρατούσαν οι πωλητές, αποδεικνύοντας πως το θηρίο της κρίσης είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει τόσο εύκολα...
Είναι χαρακτηριστική η κατάρρευση που σημειώθηκε στη Wall Street, με τον Dow Jones να εμφανίζει τη μεγαλύτερη "βουτιά" της ιστορίας του (777 μονάδες), όταν ανακοινώθηκε ότι δεν "πέρασε" από το Κογκρέσο το σχέδιο Paulson για την αγορά των "τοξικών" στοιχείων ενεργητικού από το δημόσιο, ένα πλάνο κόστους 700 δισ. δολαρίων.
Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέλλον, και ιδίως σήμερα, καθώς δεκατέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης των subprime loans εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τρία είναι τα σενάρια για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών: το κακό, το ενδιάμεσο και το καλό σενάριο, ή για την ακρίβεια το καταστροφικό, της ύφεσης και το λιγότερο κακό σενάριο...
ΣΕΝΑΡΙΟ Νο 1

Η κρίση φτάνει μέχρι και τα ταμεία...
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ακόμη και μέσα από το κρατικό ταμείο το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ:
- Οι αμερικανικές τράπεζες δυσκολεύονται να ανακάμψουν, και μάλιστα ενδεχομένως να μην αποτραπεί και κάποια άλλη πτώχευση.
- Η κρίση μεταφέρεται από το μέτωπο των τραπεζών στα hedge funds και στα private equities, καθώς από τη μια πλευρά πολλά εξ αυτών είναι υπερδανεισμένα και από την άλλη βλέπουν τις περισσότερες από τις τοποθετήσεις τους να καταγράφουν έντονη πτώση.
- Η κρίση των τραπεζών μεταφέρεται για τα καλά και στη Γηραιά Ήπειρο, με απειλή για νέα κλεισίματα τραπεζών.
- Οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο.
- Και το χειρότερο από όλα: η κρίση καταλήγει στα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ, τα οποία αδυνατούν να καταβάλλουν τις συντάξεις.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω. Οι μετοχές θα κατρακυλήσουν και η λήψη ενός απλού στεγαστικού δανείου από τράπεζα, από αυτονόητο γεγονός θα καταλήξει σε ζητούμενο...
ΣΕΝΑΡΙΟ Νο 2
Δραματική άνοδος επιτοκίων, ύφεση για 3 - 5 χρόνια
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τα χειρότερα θα αποφευχθούν. Οι κυβερνητικές και οι λοιπές παρεμβάσεις θα διασώσουν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και η κρίση δεν θα προλάβει να διαχυθεί σε άλλους τομείς του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Για να γίνει, ωστόσο, αυτό, το χρέος των ΗΠΑ (και κάποιων άλλων χωρών ενδεχομένως) θα παρουσιάσει πολύ μεγάλη άνοδο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, προκειμένου να αντλήσει πολύ περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα χρειαζόταν μέχρι τώρα.
Από τη μια πλευρά, δηλαδή, θα έχουμε χαμηλά βραχυπρόθεσμα επιτόκια, ώστε να τονωθεί η παραπαίουσα οικονομία, και από την άλλη υψηλά μακροπρόθεσμα, προκειμένου να εξυπηρετείται το τεράστιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως η καμπύλη των επιτοκίων (yield curve) θα είναι πολύ απότομη προς τα πάνω (steepening), γεγονός το οποίο θα αποτρέπει επενδύσεις και θα είναι σε θέση να υποχρεώσει τις ΗΠΑ (και φυσικά και την παγκόσμια οικονομία) σε χαρακτηριστική οικονομική στασιμότητα, διάρκειας τριών ή και πέντε ετών...
Τι θα συμβεί δηλαδή; Το αυτονόητο. Το γεγονός πως το αμερικανικό δημόσιο καλύπτει τις «τρύπες» των τραπεζιτών δεν σημαίνει ότι η ζημία για την οικονομία δεν έγινε, ούτε ότι δεν θα πληρωθεί. Απλώς, αντί να την πληρώσουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες που τη δημιούργησαν «εδώ και τώρα», θα την πληρώσει η παγκόσμια οικονομία σε βάθος χρόνου.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι καθόλου καλό για το μέλλον των τιμών ούτε στις μετοχές, ούτε και στα ομόλογα. Τα χρηματιστήρια θα υποχωρήσουν κι άλλο και κερδισμένοι θα βγουν όσοι επιλέξουν να διαθέτουν μετρητά. Όσο για τις μετοχές, οι πιο δημοφιλείς σε τέτοιες περιπτώσεις τίτλοι είναι τα utilities (εταιρείες κοινής ωφελείας, όπως οι ανά τον κόσμο ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.).

ΣΕΝΑΡΙΟ Νο 3
Τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν!
Οι θιασώτες του σεναρίου αυτού υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και οι υπόλοιπες, ενδεχομένως, θα είναι πλέον ικανές να στηρίξουν το σύστημα και θα το καταφέρουν, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Δεν θα δούμε άλλη (μεγάλη τουλάχιστον) τράπεζα να κλείνει, ούτε την κρίση να μεταφέρεται σε άλλα μέτωπα, όπως τα hedge funds, τα private equities και, κυρίως, τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Μέχρι σήμερα οι μεγάλες πτώσεις στις τιμές των μετοχών διεθνώς προέρχονταν κυρίως από την έντονη ανησυχία που υπήρχε για την «επόμενη μέρα» του συστήματος, καθώς δεν γνωρίζαμε πού θα μπορούσε να καταλήξει αυτή η κρίση. Τώρα όμως, σύμφωνα πάντοτε με το συγκεκριμένο σενάριο, η αγορά θα πειστεί σταδιακά για το ότι το σύστημα θα επιζήσει. Οι τρομαγμένοι πωλητές θα μειωθούν και παράλληλα το «έξυπνο χρήμα» θα αρχίσει να τοποθετείται, σταδιακά μεν, αλλά ουσιαστικά.
Η απόφαση του κ. Warren Buffett να τοποθετήσει 10 δισ. δολάρια στην Goldman Sachs αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει από όλους εκείνους οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια (ναυτιλία, funds που πόνταραν στην πτώση, κλάδος πετρελαίου και λοιπών commodities κ.λπ.) και διαθέτουν μεγάλα ρευστά διαθέσιμα, έτοιμα προς επενδύσεις.
Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων θα αρχίσουν σταδιακά να σταθεροποιούνται και να ανεβαίνουν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, με τα περιθώρια μεγαλύτερης πτώσης να μην είναι μεγάλα (βρισκόμαστε, δηλαδή, κοντά στον «πάτο του βαρελιού»).
Η ψυχολογία επομένως θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά και η άνοδος των χρηματιστηρίων θα έρθει πιο γρήγορα από την εκκίνηση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία -αν όλα πάνε καλά- αναμένεται γύρω στα τέλη του 2009, έστω και με συντηρητικούς ρυθμούς.
Η «ΤΟΜΗ ΤΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ» ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ανεξάρτητα, πάντως, από το ποιο από τα τρία σενάρια θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, όλα δείχνουν ότι η πραγματική ελληνική οικονομία έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει, στην καλύτερη περίπτωση, ένα δύσκολο δεκαπεντάμηνο.
Οι αναλυτές πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως για το 2009, τουλάχιστον, θα πρέπει να ξεχάσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης του 4% - 4,5% που βιώναμε από το 1996 έως και το 2007. Ακόμη και το 3,2% - 3,5% το οποίο περιμένουμε φέτος φαντάζει πολύ υψηλό για τις προσδοκίες του 2008, όπου τίποτα δεν θα είναι έκπληξη αν το ελληνικό ΑΕΠ περιοριστεί σε growth 2% - 2,5%, όταν η Ευρώπη θα αγωνίζεται να φτάσει στο +1%.
Ο βασικός λόγος είναι ότι οι επιπτώσεις στην πραγματική ελληνική οικονομία από τη διεθνή κρίση έρχονται με καθυστέρηση 8 - 12 μηνών, με αποτέλεσμα τις πρώτες «ζημιές» να έχουμε αρχίσει να τις βιώνουμε περίπου από τον περασμένο Μάιο.
Από τότε οι δείκτες προσδοκιών στον κλάδο του λιανικού εμπορίου (στον πλέον αντιπροσωπευτικό για την πορεία της γενικότερης οικονομίας) είναι σαφώς πτωτικοί κι επίσης παρατηρείται αποκλιμάκωση στους ρυθμούς της πιστωτικής επέκτασης (δάνεια τραπεζών) κ.λπ.
Ειδικότερα για το 2009, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις υποστηρίζουν τα εξής:
- Τα επιχειρήματα περί «ισχυρής οικονομίας», που «δεν επηρεάζεται σημαντικά από τη διεθνή κρίση», έχουν ήδη σταματήσει να προβάλλονται και μέσα στο 2009 δεν θα τα θυμόμαστε καν.
- Οι ελληνικές τράπεζες -όσο και αν δεν διέθεταν τοποθετήσεις σε subprime loans- θα βιώσουν και αυτές τις έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης. Πέρα από το «στοίχημα» της άντλησης κεφαλαίων, οι αναλυτές πιστεύουν πως θα δουν την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων τους να επιδεινώνεται, με αύξηση των επισφαλειών, παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί δείκτες βελτιώνονται εδώ και αρκετά χρόνια, με τα τελευταία στοιχεία όμως να σταματούν στις 30 Ιουνίου του 2008. Μέχρι τώρα οι αναλυτές προβλέπουν για το 2009 αύξηση μεν των τραπεζικών κερδών, με επιδόσεις, ωστόσο, που απέχουν σημαντικά από εκείνες οι οποίες αναγράφονταν στα τριετή ή τετραετή business plans των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων.
- Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι αισιόδοξοι, που περίμεναν ουσιαστική ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας από τις αρχές του 2009, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο μέχρι να δικαιωθούν οι προσδοκίες τους.
- Το περιβάλλον στον χώρο του εμπορίου θα «στριμωχτεί». Οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να αμφισβητούν ανοιχτά τα guidances των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, ακόμη και εκείνων που ανακοινώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2008.
- Παράγοντα-κλειδί για την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος θα αποτελέσει η αγορά ακινήτων, και συγκεκριμένα το κατά πόσον θα καταφέρουν οι τιμές των κατοικιών να αντέξουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή έστω σε παραπλήσια.
Από την πλευρά της, τώρα, η Σοφοκλέους φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει ένα τέτοιο σενάριο, καθώς:
- Οι τράπεζες εδώ και πολλούς μήνες είναι διαπραγματεύσιμες με έντονα μονοψήφιους δείκτες P/E.
- Μετοχές που συγκαταλέγονται στα λεγόμενα ισχυρά growth stories της Σοφοκλέους είναι ήδη διαπραγματεύσιμες με P/E τα οποία είτε κυμαίνονται αρκετά κοντά στο 10, είτε είναι μονοψήφια.
- Οι περισσότερες μετοχές του real estate είναι διαπραγματεύσιμες (όπως και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές) με μεγάλα discounts έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους (NAV), που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν ακόμη και το 50%.
official page >>>

Last update by Webmaster: 01/10/2008>>>

 

: Με απώλειες "υποδέχεται" το φθινόπωρο η Ευρώπη :

Αμετάβλητα θα αφήσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια οι νομισματικές αρχές της Με απώλειες υποδέχθηκαν το φθινόπωρο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η είδηση πως η Commerzbank εξαγοράζει την Dresdner Bank από την Allianz έναντι 9,8 δισ. ευρώ, άσκησε σημαντικές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, «έκλεισε» την Κυριακή η συμφωνία μεταξύ Allianz SE και Commerzbank για την πώληση της Dresdner Bank AG. Η εν λόγω κίνηση χαρακτηρίζεται από τις μεγαλύτερες στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης και της ενοποίησης στο γερμανικό τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές της Commerzbank υποχωρούν 6,8%, ενώ της Allianz εμφανίζουν μικρά κέρδη 0,3%.
Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος κινούνται και άλλες τράπεζες και μεταλλευτικές, με τις μετοχές της BHP Billiton να καταγράφουν πτώση 1,3%. Οι τίτλοι της Deutsche Bank εμφανίζουν πτώση 1,2% και της Unicredit 1,4%.
Σημειώνεται πως "βουτιά" πραγματοποιεί σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, υποχωρώντας σε επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 2006, μετά από δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Alistair Darling πως το οικονομικό περιβάλλον της χώρας είναι το χειρότερο των τελευταίων εξήντα ετών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 διολισθαίνει 0,8%, με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σε επίπεδο τοπικών χρηματιστηριακών αγορών, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,03%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,88%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει απώλειες 0,75%.
official page >>>

Last update by Webmaster: 01/09/2008>>>

 

: Ρεκόρ του ευρώ έναντι της λίρας:

"Βουτιά" πραγματοποιεί σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, υποχωρώντας σε επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 2006, μετά από δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Alistair Darling, πως το οικονομικό περιβάλλον της χώρας είναι το χειρότερο των τελευταίων εξήντα ετών.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι "καιροί που αντιμετωπίζουμε είναι οι χειρότεροι των τελευταίων 60 ετών. Και αναμένεται η κρίση να διαρκέσει περισσότερο και να είναι πιο βαθιά". Τα εν λόγω σχόλια σκιαγραφούν μία σημαντικά δυσχερέστερη εικόνα για το outlook της οικονομίας από ό,τι αρχικά προέβλεπε τόσο ο Darling, όσο και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
O υπουργός φέρεται να είπε πως το κυβερνόν κόμμα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να νιώθουν μπερδεμένοι με την τοπική εφημερίδα. Ο ίδιος εκτιμά πως το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμης σημασίας για το εργατικό κόμμα.
Μάλιστα, το Marketwatch μεταδίδει πως η συνέντευξη του Darling στο Guardian προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό, Gordon Brown.
Το ευρώ αναρριχήθηκε έναντι της λίρας στο νέο ρεκόρ των 81,27 πεννών, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί 1,3% έναντι του δολαρίου στα 1,8045 δολάρια. Παράλληλα, το ευρώ διολισθαίνει 0,39% στα 1,4642 δολάρια το ευρώ, ενώ το δολάριο ενισχύεται 0,67% έναντι του γεν στα 107,75 δολάρια.
official page >>>

Last update by Webmaster: 01/09/2008>>>

 

: Επιτόκια: Eβδομάδα αποφάσεων για ΕΚΤ, BoE, Riksbank :

Αμετάβλητα θα αφήσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια οι νομισματικές αρχές της ευρωζώνης, της Σουηδίας και της Βρετανίας αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων. Οι κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν στις 4 Σεπτεμβρίου και αν υπάρξει έκπληξη, το πιθανότερο είναι να έλθει από τη Σουηδία με αύξηση του κόστους χρήματος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευρέως αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25%. Οι αγορές θα εστιάσουν στη συνέντευξη τύπου, μετά την απόφαση και ιδιαίτερα στις νέες προβλέψεις των ειδικών της ΕΚΤ, καθώς αναμένεται αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό (υψηλότερα) και την ανάπτυξη (χαμηλότερα). Το επιτελείο της ΕΚΤ μάλλον θα απομακρύνει το σενάριο νομισματικής χαλάρωσης βραχυπρόθεσμα στη συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η πρώτη εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο πιθανότατα δε θα αναθεωρηθεί από το -0,2%. Πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων ήταν οι κύριες αιτίες για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στη ζώνη του ευρώ.
"Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον Ιούνιο και μετά, όπως και τις νέες εκτιμήσεις για τις ισοτιμίες και τις τιμές εμπορευμάτων, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ πιθανότατα θα κατεβάσουν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο χαμηλό του εύρους 1,5%-2,1% για το 2008 και στο 1%-2% για το 2009. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό φέτος θα κινηθούν υψηλότερα. Παρά τη σημαντική επιδείνωση στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, το δεύτερο τρίμηνο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια από πλευράς ΕΚΤ θα είναι ανοδική", σχολιάζει ο επενδυτικός οίκος.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να διατηρήσει το παρεμβατικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,0%, παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών δεικτών, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται.
Αύξηση στο κόστος χρήματος κατά 0,25% από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας δεν αποκλείεται, αλλά το πιθανότερο είναι να λάβει χώρα τον Οκτώβριο.
official page >>>

Last update by Webmaster: 01/09/2008>>>

: M. Stanley: Πιστέψτε στο χαμόγελο του δολαρίου :

Αυτό που συμβαίνει με το δολάριο δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείσιμο θέσεων από παίκτες που το είχαν «σορτάρει». Το γύρισμα του αμερικανικού νομίσματος θα έχει συνέχεια καθώς εκτυλίσσεται μια μεγάλη μεταβολή στην κατανομή των επενδύσεων παγκοσμίως, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley.
«Υπάρχει το επιχείρημα ότι λόγω των προβλημάτων της αμερικανικής οικονομίας που θα γίνουν αισθητά τα επόμενα τρίμηνα η κούρσα του δολαρίου θα είναι περιορισμένη και ότι το νόμισμα θα ξαναπάρει την κάτω βόλτα. Η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη εικόνα. Τι πραγματικά συμβαίνει,» επισημαίνει σε έκθεση ο γνωστός αναλυτής του οίκου Stephen Jen.
«Ο κόσμος πούλαγε το δολάριο εδώ και έξι χρόνια και δεν πιστεύουμε ότι όλοι (αμοιβαία κεφάλαια, επιχειρήσεις, κλ.π.) γύρισαν σε ουδέτερη θέση στο δολάριο μέσα σε έξι εβδομάδες. Η ουσία είναι ότι μάλλον βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια του χαμόγελου του δολαρίου. Αυτές τις ημέρες την παράσταση μπορεί να κλέβει η στερλίνα στην Ευρώπη με την πτώση της ισοτιμίας της, αλλά θα ακολουθήσει και το ευρώ.»
Οσο για τον Gustav, τη "μητέρα όλων των τυφώνων", την "καταιγίδα του αιώνα", που απείλησε τις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent δεν αντέδρασε. Κρατήθηκε στα $113 το βαρέλι, που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα μάλλον θα βρεθούν υπό πίεση μετά το πέρασμα του τυφώνα, ωθώντας το δολάριο σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ.
«Με την επιβράδυνση της ανάπτυξης να διαδέχεται την εκτίναξη του πληθωρισμού το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει και τα νομίσματα των περισσότερων χωρών έχουν μια προδιάθεση εξασθένησης. Το δολάριο είναι η μόνη εξαίρεση, καθώς είχε ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά, πυροδοτώντας ένα φαύλο κύκλο ανατιμήσεων στα εμπορεύματα. Ένα ισχυρότερο δολάριο και χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων (commodities) αποτελεί ένα πολύ καλύτερο συνδυασμό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η εφημερίδα Nikkei που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα την αλλαγή πλεύσης στη συναλλαγματική πολιτική των ΗΠΑ, όπως και οι φραστικές παρεμβάσεις του επικεφαλής της Fed Ben Bernanke που υποδηλώνουν την προτίμησή του για ένα πιο δυνατό δολάριο, ενισχύουν την εκτίμηση αυτή» αναφέρει ο οίκος.
Συντονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να αναχαιτίσουν την πτώση του δολαρίου σχεδίαζαν τα οικονομικά επιτελεία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης τον Μάρτιο, τότε που κατέρρεε η επενδυτική τράπεζα Bear Stearns, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Το σχέδιο συντονισμένης παρέμβασης εκπονήθηκε το Σαββατοκύριακο της 15-16ης Μαρτίου από αξιωματούχους των τριών χωρών.
official page >>>

Last update by Webmaster: 02/09/2008>>>

: Lehman: Προς υποβολή αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 11 :

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Δικαίου προτίθεται να καταθέσει η Lehman Brothers, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που επικαλούνται το Bloomberg και το Marketwatch. H τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στις ΗΠΑ θα προβεί στην εν λόγω κίνηση, καθώς τόσο η Bank of America -που προτίμησε να εξαγοράσει την Merrill Lynch-, όσο και η Barclays απέσυραν τις προτάσεις τους για τον όμιλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lehman, η αίτηση θα αφορά μόνο την εταιρεία συμμετοχών και καμία από τις θυγατρικές της. Η Barclays, που φαινόταν να είναι ο πιθανότερος αγοραστής της εταιρείας, έκανε πίσω χθες καθώς δεν μπορούσε να λάβει εγγυήσεις ούτε από το αμερικανικό Δημόσιο, ούτε από άλλες τράπεζες της Wall Street που να την προστάτευαν από ενδεχόμενες ζημιές λόγω των επισφαλών παγίων της Lehman.
Tόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Fed είχαν συνεχείς διαπραγματεύσεις με στελέχη ομίλων της Wall Street το σαββατοκύριακο στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Lehman. Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής μεγάλων τραπεζών –Citigroup, UBS, JP Morgan- συναντήθηκαν στο κτήριο της Fed στη Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο για να αναζητήσουν σχέδιο διάσωσης για τη Lehman.
Υπό τους όρους του άρθρου 11, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, η εταιρεία συνεχίζεί να λειτουργεί, απολαμβάνοντας την προστασία από τους πιστωτές. Ωστόσο, πρέπει εντός 18 μηνές (πρόκειται το ανώτατο όριο παράτασης) από την ημέρα κατάθεσης της έκθεσης να υποβάλλουν αναλυτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης. Στη συνέχεια, ακολουθεί η περίοδος αποδοχής του σχεδίου. Στην περίπτωση που η χρεοκοπημένη εταιρεία δεν καταφέρει να υποβάλλει εμπρόθεσμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της, τότε έχουν δικαίωμα οι πιστωτές να καταθέσουν στο δικαστήριο τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις.
Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε γνωστό πως η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να μείνει μακριά από τα προβλήματα της Lehman Brothers.
Όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει δικά της κεφάλαια για να βοηθήσει τον πολύπαθο χρηματοοικονομικό όμιλο, διότι -όπως τόνιζε- με τις παρούσες συνθήκες στην αγορά η Lehman είχε το χρόνο να προετοιμαστεί για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται τώρα.
Παράλληλα, το Reuters επικαλούμενο δική του πηγή ανέφερε πως "υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η τωρινή κατάσταση διαφέρει από αυτή της Bear Stearns. Αφενός μεν η αγορά είναι ενήμερη των προβλημάτων εδώ και πολύ καιρό και έτσι είχε χρόνο να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο. Από την άλλη, η πιστωτική διευκόλυνση στους primary dealers δημιουργήθηκε από την Fed, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην αγορά έως ότου επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς".
"Δεδομένου αυτών των δεδομένων, ο Paulson είναι αδιάλλακτος στο ό,τι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κυβερνητικά χρήματα για την επίλυση της κατάστασης".
Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Bloomberg δήλωσε πως η αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Lehman Brothers Holdings θα πρέπει να γίνει μέσω των χρηματοοικονομικών ομίλων της Wall Street και όχι χάρη στην οποιαδήποτε κυβερνητική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, δήλωσε πως “αν αυτό γίνει τότε θα αποτελέσει την ιδανική λύση”.
Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής αμερικανικής αρχής ανέφερε πως “φοβάται” πως η εξαγορά της Fannie Mae και της Freddie Mac από την Fed ενδέχεται να είναι “υπερβολικά ακριβή”.
Ο ίδιος σημείωσε πως “παίρνουμε υπό τον έλεγχο μας ένα ίδρυμα που στην πραγματικό έχει μηδενικά κεφάλαια, επομένως ίσως να μην έχουμε καμία ασπίδα προστασίας. Στην πραγματικότητα του υπουργείο Οικονομίας έχει εμποδίσει την εμφάνιση απωλειών που θα επηρεάσουν την πιστοληπτική αξιοπιστία των Fannie και Freddie".
official page >>>

Last update by Webmaster: 15/09/2008>>>

: FED: Πιθανή η μείωση επιτοκίων :


H νομισματική αρχή των ΗΠΑ μπορεί να προβεί σε μείωση επιτοκίων στη σημερινή της συνεδρίαση ή τουλάχιστον να υποδηλώσει τη διάθεση της να το κάνει σύντομα για να στηρίξει τις χρηματοοικονομικές αγορές μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές δεν έβλεπαν τέτοια εξέλιξη, αλλά τη Δευτέρα, πάνω στον πανικό, τα futures έδιναν 92% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, για να σταθεροποιηθούν αργότερα βλέποντας πιθανότητα 60%.
«Αν και δεν αποκλείουμε μια επείγουσα μείωση από τη Fed, πιστεύουμε ότι είναι πιθανότερο η κεντρική τράπεζα να κάνει χρήση άλλων εργαλείων πολιτικής για να σταθεροποιήσει την αναταραχή, εκτός εάν η κατάσταση στις αγορές επιδεινωθεί,» σχολιάζει σε έκθεση της η Goldman Sachs.
H Fed έχει μειώσει το κόστος χρήματος στο 2% σταδιακά μετά από επτά κινήσεις από το Σεπτέμβριο του 2007 για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία από την θύελλα της πιστωτικής κρίσης και την αδυναμία της αγοράς κατοικιών. Παρά τις ανησυχίες για την έξαρση του πληθωρισμού διατηρεί το παρεμβατικό της επιτόκιο σε χαμηλά επίπεδα, εκτιμώντας ότι οι αγορές έχουν ανάγκη παρατεταμένης διευκόλυνσης για χαμηλότοκο δανεισμό ώστε να αντεπεξέλθουν.
Ωστόσο, μετά την πτώχευση της Lehman, την εξαγορά της Merrill από τη Bank of America και την αγωνιώδη προσπάθεια του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group να εξασφαλίσει ρευστότητα, η Fed μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της. Το κόστος χρήματος για διατραπεζικό δανεισμό εκτοξεύτηκε έως το 6% τη Δευτέρα, ξεκάθαρη ένδειξη ότι έχει πληγεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Και αν οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείζουν η μια την άλλη, αναπόφευκτα η πιστωτική κρίση που ήδη έχει διαρκέσει 13 μήνες θα εμβαθύνει οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.
«Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου αυξάνουν την πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από μια ή και περισσότερες κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ακόμη και σε συντονισμένη νομισματική παρέμβαση,» εκτιμά ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Joachim Fels.
Στη Medley Global που συμβουλεύει πολλά hedge funds, η εκτίμηση είναι ότι θα ήταν πολύ νωρίς την Τρίτη για μια αυτόματη αντίδραση από τη Fed, άποψη με την οποία δεν συμφωνούν οι οικονομολόγοι της Merrill Lynch.
«Στην τρέχουσα συγκυρία πιστεύουμε ότι η Fed μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις με μια επιθετική κίνηση», αναφέρει ο οικονομολόγος David Rosenberg σε έκθεση στους πελάτες του οίκου. «Θα ήταν λογικό να μειώσει τα επιτόκια η Fed την Τρίτη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.»
"Ενεση ρευστότητας" $14,4 δισ. από την Τράπεζα της Ιαπωνίας
"Ένεση ρευστότητας” 1,5 τρισ. γεν (14,4 δισ. δολάρια) πρόσφερε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, στην προσπάθεια της να καθησυχάσει τους επενδυτές και να διασφαλίσει πως υπάρχει αρκετή ρευστότητα, μετά την πτώση 500 μονάδων στην Wall Street το βράδυ της Δευτέρας.
Η νομισματική αρχή της χώρας ανέφερε πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρέχει επαρκή κεφάλαια για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των αγορών, ενώ ανέφερε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο και στις χρηματοοικονομικές αγορές.
"Η Τράπεζα της Ιαπωνία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιρροές τους, ενώ θα συνεχίσει να προσπαθεί να διασφαλίσει την ομαλοποίηση στις αγορές κεφαλαίων και τη διατήρηση στις χρηματοοικονομικές αγορές," ανακοίνωσε ο διοικητής του ιδρύματος, Masaaki Shirakawa.
official page >>>

Last update by Webmaster: 16/09/2008>>>

: Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν το σύστημα :


Mε επείγουσες ενέσεις ρευστότητας για δεύτερη συνεχή μέρα οι κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να περιορίσουν τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στα χρηματιστήρια για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η Fed διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο αμετάβλητο, προτιμώντας να διοχετεύσει ρευστότητα στις χρηματαγορές μαζί με άλλες νομισματικές αρχές. Οι συντονισμένες ενέσεις εκατοντάδων δισ. όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το κόστος διατραπεζικού δανεισμού που εκτοξεύτηκε.
Στο fixing του Libor, το κόστος overnight ρευστότητας στο δολάριο διπλασιάστηκε στο 6,43% την Τρίτη από 3,10% τη Δευτέρα, ένδειξη του μεγάλου στρες στις αγορές χρήματος. Τελευταία φορά που βρέθηκε τόσο ψηλά ήταν τον Ιανουάριο του 2001. Μέσα σε δύο ημέρες οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν $140 δισ. στο σύστημα μέσω overnight ρέπος.
«Αυτή η χρηματοοικονομική κρίση είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, και δεν έχει τελειώσει ακόμα,» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Peer Steinbrueck στη Βουλή, τονίζοντας ότι το ρίσκο πέρα από το χρηματοοικονομικό κλάδο έχει να κάνει με το πόσο επιφυλακτικές θα είναι πλέον οι τράπεζες στις χορηγήσεις τους. Ο περιορισμός της πίστωσης θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία γενικότερα.
Η Fed έκανε νέα ένεση $50 δισ. την Τρίτη μετά από $70 δισ. τη Δευτέρα. Η ΕΚΤ προσέφερε 70 δισ. ευρώ στις χρηματαγορές μετά από ένεση 30 δισ. την προηγούμενη μέρα με τη ζήτηση ρευστότητας από τις τράπεζες την Τρίτη να φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. Στη Βρετανία η Τράπεζα της Αγγλίας έριξε 20 δισ. στερλίνες στην αγορά χρήματος με τη ζήτηση να είναι τριπλάσια. Σε εγρήγορση και οι νομισματικές αρχές της Ασίας. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προέβη στη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας του τελευταίου εξαμήνου – 1,5 τρσ. γεν ($14 δισ.). Όπως και η Fed, αναμένεται να κρατήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,5% σήμερα.
«Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μια μείωση επιτοκίων 0,50% που είναι περισσότερο συμβολική κίνηση και ένεση ρευστότητας $140 δισ. θα διάλεγα τα $140 δισ.» σχολίαζε ο επικεφαλής ανάλυσης χρηματαγορών της Morgan Stanley μετά την απόφαση της Fed.
official page >>>

Last update by Webmaster: 17/09/2008>>>

: Η εκδίκηση της Lehman Brothers! :


Πώς μπορεί μια τράπεζα με 42 δισ. δολάρια σε ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού να χρεοκοπήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Είναι ένα ερώτημα το οποίο αρκετοί έχουν θέσει κι άλλοι τόσοι έχουν απαντήσει. Ο θάνατος της Lehman Brothers ήταν αναγκαίος γιατί έπρεπε να σωθεί ο ασφαλιστικός γίγαντας AIG και να μη δοθεί η εντύπωση στην αγορά ότι «κουτσός, στραβός στον Άγιο Παντελεήμονα» που ονομάζεται κράτος, είναι η κυρίαρχη απάντηση.
Στα αγγλικά πρόκειται για τον κίνδυνο του moral hazard, όπως αποκαλείται.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο θάνατος μιας τόσο μεγάλης τράπεζας κλονίζει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη όλων των συμμετεχόντων στην αγορά απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα που οι Αρχές αγωνίζονται να σώσουν;
Η απάντηση είναι αυτό που βλέπουμε να γίνεται με τις μετοχές της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, δηλαδή των δύο διαμαντιών που έχουν απομείνει από το στέμμα των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.
Απλώς βυθίζονται, καθώς οι μέτοχοί τους γνωρίζουν από τη Lehman ποια κατάληξη θα έχει το επόμενο επεισόδιο του έργου.
Όπως οι μέτοχοι της Lehman τα έχασαν όλα εν μια νυκτί, έτσι κινδυνεύουν να την πατήσουν κι αυτοί, έστω κι αν στην περίπτωσή τους χάσουν ένα μεγάλο μέρος κι όχι όλα.
Έτσι, η «πεθαμένη» Lehman πληρώνει τους κύριους ανταγωνιστές της, που ασφαλώς δεν τα έβαψαν μαύρα από την εξαφάνισή της, με το ίδιο νόμισμα.
Αλλά δεν σταματά εδώ.
Η χρεοκοπία της Lehman έχει αναγκάσει άλλες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες που είχαν έκθεση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα της να τα «μαρκάρουν» χαμηλότερα.
Αυτό πληγώνει την κερδοφορία τους και δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε σορτάκηδες και μη να πιέσουν τις μετοχές τους.
Η χθεσινή περίπτωση της Bank of New York Mellon, της State Street και της Federated Investors είναι ενδεικτική.
Όμως, η εκδίκηση της Lehman από τη Fed και τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ. Paulson που της τράβηξαν το χαλί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας θα έχει συνέχεια.
Η ρευστοποίηση των θέσεων που έχει η Lehman στην αγορά, όσο καλά κι αν γίνει, θα πιέσει τις τιμές αναγκάζοντας τράπεζες, εταιρίες και θεσμικούς επενδυτές να καταγράψουν ζημίες, επανατιμολογώντας τα χαρτοφυλάκιά τους σε χαμηλότερες τιμές.
Οι ζημίες μπορεί να δημιουργήσουν ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση και περαιτέρω πτώση στις τιμές των μετοχών τους καθώς οι μέτοχοι θα στριμώχνονται στην έξοδο, αφού θα γνωρίζουν ότι τους περιμένει είτε διάλυση κερδών (dilution) είτε το τέλος.
Φυσικά, η πώληση του αμερικανικού βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Lehman Brothers στην Barclays βοηθά κάπως την κατάσταση.
Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί συνειρμούς για τις προθέσεις των αμερικανικών αρχών, καθώς η Barclays είχε ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Lehman Brothers πριν από την κατάρρευση, αλλά λάκισε όταν διαπίστωσε την απροθυμία τους να παράσχουν κάποιες διευκολύνσεις για να γίνει το ντιλ.
Πάντως, όπως κι αν είναι, η «νεκρή» Lehman παίρνει την εκδίκησή της από τους δημίους της και τους ανταγωνιστές της.
official page >>>

Last update by Webmaster: 19/09/2008>>>

: Goldman Sachs: Στα $141 το αργό το β΄ εξάμηνο :


Νέο ρεκόρ κατέγραψε την Παρασκευή (16/5/2008) η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 127 δολ. το βαρέλι και πλησιάζοντας τα 128 δολ. εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Κίνα θα αναγκαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές diesel στα εργοστάσια της μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τα νοτιοδυτικά της χώρας, αλλά και μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs Inc. ότι η τιμή του αργού θα αναρριχηθεί στα 141 δολ. το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε "άλμα" άνω των 3 δολ. για να αναρριχηθεί στη τιμή-ρεκόρ των 127,82 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή την ώρα το προθεσμιακό συμβόλαιο καταγράφει κέρδη 3,47 δολ. ή 2,8% στα 127,60 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο Ιουνίου εκπνέει στις 20 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο υψηλό του αργού σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη (13/5/2008) στα 126,98 δολ. το βαρέλι.
Ο κρατικός φορές του ενεργειακού δικτύου της Κίνας ανακοίνωσε ότι το 0,5% της ενεργειακής δυναμικότητας της χώρας παραμένει εκτός δικτύου μετά τον φονικό σεισμό, ενισχύοντας τις εικασίες ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές σε diesel για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.
Παράλληλα η Goldman Sachs Inc. προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης της για την τιμή του αργού στο β΄ εξάμηνο του έτους, στα 141 δολ. το βαρέλι από τα 107 δολ. το βαρέλι προηγουμένως, ή κατά 32%.
"Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν αψηφά τα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά περισσότερο βιώνει μια δομική διαδικασία ανατιμολόγησης όπως έγινε και το 2004, αναζητώντας νέα ισορροπία εν μέσω ενός αβέβαιου περιβάλλοντος προσφοράς σε μακροπρόθεσμο επίπεδο", αναφέρει σε σχετική έκθεση ο οίκος.
Εξάλλου, η παραγωγή από τη Νιγηρία αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα λόγω των επιθέσεων των ανταρτών, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Μια έκρηξη σε αγωγό βενζίνης στη Νιγηρία προκάλεσε παράλληλα νέες ανησυχίες για την προσφορά αργού από την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (15/5/2008) η τιμή του αργού υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας, μετά την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδο στα αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, αλλά και την υιοθέτηση νομοσχεδίου από την αμερικανική Γερουσία με την οποία ενισχύεται ο έλεγχος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χώρο της ενέργειας.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού παραδόσεως Ιουνίου υποχώρησε οριακά 10 cents για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 124,12 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 120,90 δολ. το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Σαουδική Αραβία δεν θα προβεί σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press οι αρχές της Σ. Αραβίας εκτιμούν ότι η ζήτηση δεν είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να απαιτείται αύξηση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, George Bush, επισκέφθηκε σήμερα τη χώρα για να συζητήσει με το βασιλιά Abdullah το ενδεχόμενο η Σ. Αραβία να αυξήση την παραγωγή της ώστε να εκτονωθούν οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 16/05/2008>>>

: Πόσο θα διαρκέσει η κρίση στις αγορές; :


Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 εκτιμούν κορυφαίοι τραπεζίτες και στελέχη ξένων οίκων ότι θα ολοκληρώσει τον κύκλο της η διεθνής κρίση που μαστίζει, οικονομίες, τράπεζες και χρηματιστήρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλη θα είναι η αντίδραση των αγορών και άλλη η αντίδραση της οικονομίας στην χρηματοπιστωτική κρίση. Τα χρηματιστήρια κλονίστηκαν, ενώ ακόμη οι επιδράσεις στην πραγματική οικονομία δεν έχουν πλήρως καταγραφεί. Ομως ως γνωστό τα χρηματιστήρια λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός και έγκαιρα θα σπεύσουν να προεξοφλήσουν, νωρίτερα από την πραγματική οικονομία το τέλος της κρίσης όποτε έρθει αυτό. Σε αυτή την συγκυρία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παραδοχές
1) Οτι οι ζημίες παγκοσμίως είναι 1 τρις δολάρια με βάση το ΔΝΤ και έως τώρα έχουν διαγραφεί μόλις το 25% αυτών δηλαδή 250 δις καθίσταται κατανοητό ότι ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος.
2) Οι διεθνείς τράπεζες αποδείχθηκαν ότι στα δύσκολα δεν ακολουθούν τους κανόνες της απόλυτης διαφάνειας καθώς έκρυψαν το πρόβλημα ή το επιμέρισαν στον ισολογισμό του 2007 αλλά και στα τρίμηνα του 2008.
3) Δεν έχει και μάλλον δεν είναι εφικτό να καταγραφεί η επίδραση της κρίσης από τις δευτερογενής αγορές όπως τα ομόλογα και κυρίως τα χρηματιστήρια στην πραγματική οικονομία.
4) Το πρόβλημα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και θα θεραπευτεί ή επιλυθεί στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ έχει προβλέψει ότι οι κραδασμοί θα είναι ισχυροί
5) Το πρόβλημα με τα subprime μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά μόνο αν κρατικοποιηθεί μέρος των προβληματικών δανείων κατά τα πρότυπα του 1931 ωστόσο κρατικοποίηση στις ΗΠΑ στην κοιτίδα του καπιταλισμού είναι δύσκολη όχι όμως ανέφικτη.
6) Στις 9 Μαίου θα ανακοινώσει το business plan ή καλύτερα σχέδιο σωτηρίας της η Citigroup ενώ στις 18 Απριλίου θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου. Και οι δύο ημερομηνίες θεωρούνται και είναι κρίσιμες. Ομως ένα business plan για να υλοποιηθεί απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 6 με 10 μηνών.
Στις 9 Μαίου θα μάθουν και οι επικεφαλής της Citibank στην Ελλάδα για το τι θα συμβεί αν δηλαδή πωληθεί το consumer ή όχι.
7) Στην Ευρώπη η κρίση έχει επιδράσει στην αγορά ακινήτων, σαφώς στα κέρδη μεγάλων τραπεζών ενώ επηρεάζει και περιφερειακές οικονομίες όπως την ελληνική κυρίως μέσω της τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών και της ρευστότητας τους. Οσο πιέζονται οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται και οι ισπανικές π.χ. καθώς όλοι υποχρεώθηκαν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών, αλλά και άλλων παραγόντων της αγοράς και εκπροσώπων ξένων οίκων τονίζεται ότι θα υπάρξει μεσοπρόθεσμα και νέο κύμα διόρθωσης στα χρηματιστήρια, συνεχίζουν να συστήνουν υψηλή ρευστότητα και προσοχή στις μετοχές. Χρηματιστηριακά πότε θα έρθει η ανάκαμψη πλέον κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει καθώς κάθε φορά που θα επιχειρείται μια άνοδος μια αρνητική είδηση θα έρχεται να ανακόπτει την προσπάθεια και να μεταβάλλει επί τα χείρω την επενδυτική ψυχολογία. Η καλύτερη επιλογή για τον επενδυτή όπως τονίζουν πολλοί funds managers είναι να εκμεταλλευτεί σε αυτή την συγκυρία τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας και όταν ξεκινήσει η χρηματιστηριακή άνοδος να είναι έτοιμος να τοποθετηθεί εκ νέου στο χρηματιστήριο.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 12/03/2008>>>

: Τεχνική στήριξη στα χρηματιστήρια -Τα μέτρα των τραπεζιτών :


Οι κινήσεις της FED να ενισχύσει την ρευστότητα στο διεθνές σύστημα σε συνδυασμό με τις αυξημένες προσδοκίες για νέα σημαντική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τροφοδοτούν τα παγκόσμια χρηματιστήρια τα οποία καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Όμως ταυτόχρονα τα μέτρα αυτά αποτελούν τεχνικές κινήσεις παρέμβασης στην αγορά η οποία αναζητά στηρίγματα ώστε να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις. Όποτε στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες τεχνικές κινήσεις τα χρηματιστήρια έδειξαν βραχυπρόθεσμα ότι αντιδρούν θετικά ωστόσο με βάση την παρελθούσα εμπειρία οι κινήσεις αυτές είναι βραχύβιας διάρκειας αν δεν συνοδεύονται απόβελτίωση στην πραγματική οικονομία.
Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης των τραπεζών μετοχών όπου άγγιξαν χαμηλά μηνών και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ και ο γενικός δείκτης έσπασε το φράγμα των 3900 μονάδωνοι τράπεζες με αιχμή τον όμιλο της Marfin , τον ΟΤΕ αλλά και με την Alpha, Εθνική και Κύπρου κατέγραψαν κέρδη ωστόσο συνεχίζουν να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά που είχαν εμφανίσει από τα τέλη του 2007. Η έκθεση της Citigroup η οποία παραμένει θετική για τις τράπεζες αλλά μειώνει τις τιμές στόχους συνέβαλλε στην καλή συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη ωστόσο άλλες εκθέσεις όπως η Credit Suisse συστήνει προσοχή στις τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια στο β΄τρίμηνο του 2008.
Εν μέσω αυτού του κλίματος που χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταβλητότητα , αστάθεια αλλά και αβεβαιότητα οι τραπεζίτες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ώστε να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους καθώς τα έκτακτα κέρδη περιορίζονται δραματικά ενώ δεν είναι σαφές πότε θα διαφανεί φως στο τούνελ της διεθνούς κρίσης. Τα έκτακτα κέρδη με την παραδοχή των υφιστάμενων αποτιμήσεων μπορούν να υποχωρήσουν έως και 60%. Σε κάθε περίπτωση οι διοικήσεις αρχίζουν να υπαναχωρούν ή να εγκαταλείπουν επιθετικά σχέδια ανάπτυξης και εστιάζονται στην διατήρηση της κερδοφορίας σε επίπεδα που να ικανοποιούν τους επενδυτές καινα δικαιολογούν τιςαποτιμήσεις.
Με βάση πρώτες εκτιμήσεις τα κέρδη α΄ τριμήνου των τραπεζών θα σημειώσουν μια οριακή άνοδο 3 με 5%. Η μεγάλη επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν επαναλαμβάνονται έκτακτα κέρδη που είχαν εγγραφεί στο α΄ τρίμηνο του 2007 αλλά και στο γεγονός ότι και τα υπόλοιπα έκτακτα κέρδη εμφανίζουν δραματική υποχώρηση.
Ωστόσο η οργανική κερδοφορία μέχρι τώρα και με βάση τα στοιχεία του α΄ διμήνου εξελίσσεται ικανοποιητικά και είναι αντίστοιχη των προϋπολογισμένων στόχων. Με βάση πληροφορίες οι διοικήσεις των τραπεζών επαναξιολογούν τις στρατηγικές τους. Η Εθνική αντιμετωπίζει με μεγάλο προβληματισμό τόσο τις εξαγορές σε Ουκρανία και Αίγυπτο ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί μια ορθολογική πολιτική στην τιμολογιακή της πολιτική στο εσωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου όλες οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια τους ειδικά στις χορηγήσεις και στα καταναλωτικά δάνεια. Η διοίκηση της Alpha σχέδια που είχε για εξαγορά στο εξωτερικό την μεταθέτει για το μέλλον ενώ ταυτόχρονα εξετάζει τις καλυμμένες ομολογίες και ενδεχομένως τιτλοποίηση ώστε να ενισχύσει την ρευστότητα της. Η Alpha είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες στην Ελλάδα που δεν έχει προχωρήσει σε τιτλοποίηση.
Η τρέχουσα πλεονάζουσα ρευστότητα της τράπεζας διαμορφώνεται στα 2 με 2,5 δις ευρώ. ΗEurobank έχει ακολουθήσει μια σύνθετη πολιτική ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεαστεί η ανάπτυξη της. Αύξησε την καταθετική της βάση , ενίσχυσε την ρευστότητα της , συνεχίζει την πολιτική ανάπτυξη της στο εξωτερικό και ταυτόχρονα διατηρεί την πολιτική δανείων.
Ήδη με βάση το πρώτο δίμηνο του 2008 η Eurobank εμφανίζει καλές επιδόσεις από τις επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων της , τα δάνεια αυξάνονται ακριβώς εντός των προϋπολογισμένων στόχων. Ο τομέας που θα πληγεί πάντως θα είναι τα κεφαλαιακά κέρδη ωστόσο η Eurobank δεν θα επηρεαστεί καθώς εμφανίζει την χαμηλότερη εξάρτηση από έκτακτα κέρδη στον κλάδο.
Στόχος είναι να αντλήσει περίπου 4 δις ευρώ μέσα στο 2008 ώστε να ενισχύσει την ρευστότητα της. Πρόσφατα τιτλοποίησε δάνειαύψους 1 δις ευρώ. Στο real estate αλλά και στην οργανική ανάπτυξη εστιάζεται η Πειραιώς ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από το γεγονός ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2007.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 12/03/2008>>>

: Lex: Οι νέες διαγραφές στη UBS-"Εκλεισε" η πώληση τίτλων 15 δισ. της UBS σε fund της Blackrock :


Είναι καλά, δηλαδή, τα νέα; Οι επιπλέον διαγραφές ύψους 19 δισ. δολαρίων, η αύξηση κεφαλαίου ύψους 15 δισ. δολαρίων και οι ζημίες που καταγράφηκαν στο α΄ τρίμηνο, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του προέδρου κ. Marcel Ospel, οδήγησαν σε άνοδο τη μετοχή της UBS κατά 12% την Τρίτη.
Καθώς τα πράγματα «θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα», μπορούμε να δούμε ορισμένα θετικά στοιχεία.
Υπήρξαν ανησυχίες ότι οι διαγραφές ίσως να ήταν υψηλότερες από αυτές που έγιναν τελικά. Μάλλον υπάρχει αίσθηση ανακούφισης, καθώς η αύξηση κεφαλαίου έχει καλυφθεί πλήρως και οι υπάρχοντες επενδυτές δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω «αραίωσης» των μετοχών τους. Επιπλέον, η αποχώρηση του κ. Ospel, του τελευταίου από τα «αφεντικά» της προ subprime εποχής της UBS που αποχωρεί, μάλλον δημιουργεί ελπίδες για «νέο ξεκίνημα».
Το πρόβλημα είναι ότι τα «νέα ξεκινήματα» της UBS έχουν αρχίσει να μοιάζουν με την… Ημέρα της Μαρμότας (*).
Όταν έγιναν οι πρώτες μεγάλες διαγραφές από την τράπεζα θεωρήθηκε ότι ήταν αρκετά συντηρητικές ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξουν και άλλες τέτοιες κινήσεις. Όμως, οι διαγραφές της UBS ανέρχονται πλέον κοντά στα 40 δισ. δολάρια, ενώ η τράπεζα θεωρεί πως οι τίτλοι της που σχετίζονται με τα subprimes τελικά θα έχουν μεγαλύτερη αξία από την τρέχουσα τιμή τους στην αγορά. Η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκησή της να διακρατήσει τέτοιου είδους assets, αντί να προχωρήσει σε πώλησή τους σε πιεσμένες τιμές.
Όλα αυτά είναι καλά . Όμως, η επόμενη ανησυχία αφορά στο πόσο γρήγορα θα μπορέσει η UBS να επιστρέψει στην κερδοφορία.
Μας είπαν ότι «η νέα ηγεσία της επενδυτικής τράπεζας θα επικεντρωθεί περαιτέρω στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης».Με άλλα λόγια, η τράπεζα μειώνει τα κόστη της καθώς συρρικνώνεται ο τζίρος της.
Το να υπολογίσει κανείς πού ακριβώς θα κινηθούν τα κέρδη της UBS αυτή τη χρονιά είναι δύσκολη υπόθεση, ακόμα και αν υποθέσουμε πως η αγορά θα σταθεροποιηθεί. Η Morgan Stanley εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών στον τομέα investment banking το 2008, εξαιρουμένων των διαγραφών, ενδέχεται να είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 20%.
Η UBS, ένα από τα θύματα της πιστωτικής κρίσης που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες της. Έτσι, οποιοδήποτε "νέο ξεκίνημά της" θα είναι «αιματηρό».
"Έκλεισε" η πώληση παγίων ύψους 15 δισ. δολαρίων της UBS σε fund της Blackrock. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ελβετικός οίκος ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 21 Μαΐου, πως ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη πώληση παγίων διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια, αλλά και δανείων τύπου Alt-A, συνολικής αξίας 15 δισ. δολαρίων, σε νεοσυσταθές fund "προβληματικών" παγίων της BlackRock. Η ονομαστική αξία των τοποθετήσεων ανέρχεται στα 22 δισ. δολάρια. Το fund απέκτησε τους εν λόγω τίτλους καταβάλλοντας 3,75 δισ. σε μετοχές που συγκέντρωσε η BlackRock από επενδυτές, αλλά και μέσω δανείου ύψους 11,25 δισ. δολαρίων που παρείχε η UBS.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 02/04/2008>>>

: S&P: ”Δύσκολες ώρες για τις επενδυτικές τράπεζες” :

Ομοιότητες με την κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1998 διαπιστώνουν οι αναλυτές της Standard and Poor’s, σε έκθεσή τους για τις διεθνείς αγορές, όπου εξετάζουν την ανθεκτικότητα των επενδυτικών τραπεζών στο δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον. ”Αυτή τη φορά, αντί για την αδυναμία κάλυψης των ομολογιακών υποχρεώσεων της Ρωσίας, αυτό που πυροδότησε τη μεταβλητότητα είναι τα αυξανόμενα προβλήματα στα αμερικανικά ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας”, αναφέρει ο αναλυτής Nick Hill. Για μια ακόμη φορά, επισημαίνει η έκθεση, βλέπουμε σημαντικές απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές μετά από μια ισχυρή ανοδική τάση, εκτίναξη της μεταβλητότητας, σημαντικές απώλειες για κάποια hedge funds, υψηλότερα premia ρίσκου στα τραπεζικά χρεόγραφα, προβλήματα ρευστότητας και φήμες ότι τράπεζες και χρηματιστηριακές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η S&P πραγματοποίησε ένα σκληρό ”crash test” στα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών, βασιζόμενη σε ένα ανάλογο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα δείχνουν πτώση 47% στα έσοδα από επενδυτική τραπεζική και συναλλαγές, για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, σύμφωνα με τον οίκο.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 31/07/2007>>>

: Morgan Stanley: Κέρδη 1,43 δισ. δολ. στο γ΄ τρίμηνο :

17/09/2008 10:54
Πτώση 3% κατέγραψε στα κέρδη γ΄ τρίμηνου η Morgan Stanley, η δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές που ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση εν μέσω των αναταράξεων από την πιστωτική κρίση, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει "άλμα" 9% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, μετά την ανακοίνωση της Morgan Stanley ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,43 δισ. δολ. ή 1,32 δολ. ανά μετοχή στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου έναντι 1,47 δισ. δολ. ή 1,38 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 78 cents ανά μετοχή. Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 8 δισ. δολ. σημειώνοντας άνοδο 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Official page >>>

Last update by Webmaster: 12/06/2008>>>

:Merrill Lynch: Ζημίες 9,8 δισ. $ στο δ’ τρίμηνο :

Την διαγραφή ζημιών ύψους 11,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο ο κορυφαίος χρηματιστηριακός όμιλος των ΗΠA, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα οι ζημίες ανήλθαν στα 9,83 δισ. δολάρια ή 12,01 δολ. ανά μετοχή. Τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου ήταν πολύ χειρότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι αναλυτές τοποθετούσαν τις ζημίες όχι υψηλότερα από τα 4,82 δολάρια ανά μετοχή. ”Είναι ολοφάνερο ότι τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν ”αποδεκτά”. Όμως κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κινήσεις για να ενισχύσουν τον ισολογισμό μας”, επεσήμανε ο John Thain, ο νέος επικεφαλής της Merrill Lynch. Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2006 η Merrill Lynch είχε καταγράψει κέρδη 2,3 δισ. δολάρια ή 2,41 δολ. ανά μετοχή.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 17/01/2008>>>

: Η πολυπόθητη πρόταση BofA για Countrywide :

Πρόταση εξαγοράς της Countrywide Financial έναντι του ποσού των 4 δισ. δολαρίων σε μετοχές, κατέθεσε, τελικώς, η Bank of America, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν κατακλύσει τις αγορές.
Σημειώνεται ότι πριν από πέντε μήνες η BofA είχε πραγματοποιήσει ένεση ρευστότητας ύψους 2 δισ. δολαρίων στην προβληματική αμερικανική τράπεζα, η οποία, όμως, είναι ο κορυφαίος όμιλος παροχής στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.
Βάσει της προσφοράς οι μέτοχοι της Countrywide θα λάβουν 0,1822 μετοχές της Bank of America.
Όπως σχολίαζαν – πριν από την επίσημη ανακοίνωση – κορυφαίοι αναλυτές η εξαγορά της Countrywide Financial θα διασώσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση στεγαστικών πιστώσεων των ΗΠΑ, θα προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση στις ρυθμιστικές αρχές και θα συμβάλει στην αλλαγή του τραπεζικού τοπίου, αυξάνοντας το μερίδιο της BofA κοντά στο όριο του 10% των τραπεζικών καταθέσεων του έθνους.
Μέσω της συμφωνίας αποτρέπεται η χρεοκοπία του ισχυρότερου οίκου στεγαστικής πίστης και κατά συνέπεια θα αποτραπεί μεγάλη ζημία στην ευρύτερη αγορά στεγαστικών δανείων, κατάσταση που προσπαθούν απελπισμένα να αποφύγουν η Federal Reserve και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές.
Οπωσδήποτε, οι αρχές προτιμούν να δρομολογηθεί ένας συγκεντρωτισμός στον κλάδο στεγαστικής πίστης, παρά να υλοποιηθεί ο παραπάνω κίνδυνος ζημίας στην ευρύτερη αγορά, που θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.
Μετά την εξαγορά, ο βασικότερος πάροχος στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ ”πέφτει στα χέρια” της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει κεφαλαιοποίησης. Στο 7μηνο του 2007 η Countrywide ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, ενώ η Bank of America ήταν 5η στον συγκεκριμένο χώρο.
Για να ευοδωθεί η ένωση Bank of America και Countrywide χρειάζεται η έγκριση της Federal Reserve και άλλων ρυθμιστικών αρχών.
Στην ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύεται οι τράπεζες να κάνουν εξαγορές με τις οποίες το μερίδιο μίας τράπεζας στην αγορά θα ανέρχεται στο 10% των συνολικών καταθέσεων των ΗΠΑ και η Bank of America πλησιάζει ήδη αυτό το σημείο, με ποσοστό 9,88%. Μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν συμφωνούν για το αν οι καταθέσεις της Countrywide Bank θα αυξήσουν το μέγεθος κοντά στο όριο.
Για την Countrywide η εξαγορά από την Bank of America θεωρείται η καλύτερη δυνατή λύση και μοναδική ελπίδα για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Εάν χρεοκοπήσει η Countrywide, η βιομηχανία στεγαστικών δανείων και οι ρυθμιστικές αρχές θα βρεθούν στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να προσπαθήσουν να αποτιμήσουν ποιος είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των αποπληρωμών εκατομμυρίων στεγαστικών δανείων.
Και βέβαια θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τις εταιρίες χρηματοδότησης στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac που επιδοτεί η κυβέρνηση και οι οποίες είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές των δανείων της Countrywide.
Official page >>>

Last update by Webmaster: 11/01/2008>>>

: Έσπασε τις προβλέψεις στο Q1 η Εθνική :

Σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο α' τρίμηνο, καθώς ανήλθαν σε 423 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 25% σε ετήσια αναπροσαρμοσμένη βάση.
Σημειώνεται ότι στα μεγέθη δεν συνυπολογίζεται έκτακτος φορολογικός συμβιβασμός ύψους 22 εκατ. ευρώ του Τουρκικού Δημοσίου με το σύνολο των τραπεζών της Τουρκίας.
O ρυθμός ανάπτυξης και ο περιορισμός των δαπανών εκτιμάται από την διοίκηση της Εθνικής ότι αποτέλεσαν τα δύο μυστικά "όπλα" του ομίλου για την ανακοίνωση των υψηλότερα των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 28%, αυξημένη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 855 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21%, με ισχυρή αύξηση καταθέσεων και χορηγήσεων.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο θα εμφανίσουν άνοδο 7,8% σε ετήσια βάση, στα 410 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν στα 843 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,6% σε ετήσια βάση.
Σχολιάζοντας τα μεγέθη α' τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, αναφέρει: "Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και κλυδωνισμών στις διεθνείς αγορές, η Εθνική εμφανίζει ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτωΗ συνεχιζόμενη επιτυχία μας είναι αποτέλεσμα της έμφασης στην κερδοφορίας μέσω συνετής διαχείρισης ρίσκου, ισορροπημένης ανάπτυξης ενεργητικού και αυστηρού ελέγχου στα κόστη.
Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή μας επάρκεια και ρευστότητα, μας παράσχουν το πλαίσιο για την ευθυγράμμιση με τους στόχους του business plan 2007-2009".
Σε γενικές γραμμές, οι βασικές δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν καλές επιδόσεις το α' τρίμηνο, αν και οι ρυθμοί αυξήσεων δανείων και καταθέσεων υστερούν έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού, σχολιάζει σε μια πρώτη αντίδραση η Proton Bank.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων
Οι χορηγήσεις της τράπεζας ανήλθαν σε 57,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2008, αυξημένες κατά 25% σε ετήσια βάση, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε στο 4,31% από 4,19% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, η ποιότητα του ενεργητικού δεν επηρεάστηκε αρνητικά, με το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5%, αμετάβλητο από το δ' τρίμηνο του 2007 και μειωμένο κατά 0,5% σε σχέση με το Μάρτιο του 2007.
Αύξηση 13% εμφάνισαν οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου, στα 60,5 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 92% έναντι 82% την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η ιδιαίτερα χαμηλή σχέση δανείων προς καταθέσεις αποτελεί εχέγγυο για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της μελλοντικής επέκτασης του Ομίλου και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.
Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία (+207 μονάδες σε ετήσια βάση, +2.436 εργαζόμενοι) και τις επενδύσεις για τη λειτουργική ενσωμάτωση των θυγατρικών εξωτερικού, το ύψος των λειτουργικών δαπανών ανήλθε κατά το Α΄ 3μηνο του 2008 σε €525 εκατ. έναντι €492 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2007, αυξημένο κατά +7%. Η επίδοση αυτή αποτελεί επιβράβευση της συνεχούς προσπάθειας περιστολής των εξόδων. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος κόστους προς έσοδα μειώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 46.3% (έναντι 49.4% το Α΄ 3μηνο του 2007).
Τα έσοδα της Εθνικής από προμήθειες εμφάνισαν αύξηση 4% στα 216 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση 22% παρουσίασαν τα έσοδα από συναλλαγές, στα 63 εκατ. ευρώ.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνονται στο 9,2% (Tier I) και 10% (Total Capital).
Ελλάδα
Με δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνεται η λιανική τραπεζική στην Ελλάδα. Το σύνολο των χορηγήσεων κατά το Α΄ 3μηνο 2008 ανήλθε σε €26.6 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά +20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Συγκεκριμένα:
• Το ύψος των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά +17% έναντι του Μαρτίου 2007 και διαμορφώθηκε σε €16.9 δισ. Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε περίπου €800 εκατ. κατά το Α΄ 3μηνο του 2008 παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας 8 εργασίμων ημερών (ή 13% του συνόλου των εργάσιμων ημερών), διατηρώντας την υπεροχή της Εθνικής στο κρίσιμο αυτό τμήμα της εγχώριας αγοράς.
• Το ύψος των καταναλωτικών δανείων και καρτών ανήλθε σε €6 δισ., καταγράφοντας αύξηση +24% σε σχέση με το Μάρτιο του 2007. Οι εκταμιεύσεις νέων καταναλωτικών δανείων υπερέβησαν τα €550 εκατ. αυξημένες κατά +70% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007. Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων πιστωτικών καρτών ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων προωθητικών ενεργειών των τελευταίων μηνών.
• Οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες ανήλθαν σε €3.7 δισ. το Μάρτιο του 2008, αυξημένες κατά +28%, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των συνεργαζομένων επιχειρηματιών.
Αύξηση ρεκόρ κατά +22% σε €14.3 δισ. σημείωσαν οι χορηγήσεις προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με το Μάρτιο του 2007.
Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα €49.3 δισ. αυξημένες κατά 11% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Όμιλος της ΕΤΕ αύξησε από το Δεκέμβριο του 2007 το μερίδιο αγοράς του στις καταθέσεις ταμιευτηρίου κατά 0.2% ποσοστιαίες μονάδες στο 32.3%, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.
Παράλληλα, τα αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση ανήλθαν σε €6.8 δισ. Ο Όμιλος βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση με συνολικό μερίδιο 31.7% αυξημένο κατά +1.2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Μάρτιο του 2007. Εξαιρουμένων των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων το μερίδιο αγοράς μας ανήλθε σε 18.3% παρουσιάζοντας αύξηση +2 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση.
Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 8% σε σχέση με το Α΄ 3μηνο του 2007 και ανήλθαν σε €255 εκατ.
Finansbank
Τα κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank, αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση, στα 129 εκατ. ευρώ (232 εκατ. τουρκικές λίρες), αποτελώντας πλέον το 30% των καθαρών κερδών της Εθνικής. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της τουρκικής μονάδας αυξήθηκαν κατά 28% στα 400 εκατ. τουρκικές λίρες και τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 21% στα 102 εκατ. λίρες.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Finansbank διαμορφώθηκε σε TRY20.1 δισ. (€9.7 δισ.) σημειώνοντας αύξηση κατά +43% σε ετήσια βάση.
Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του +64%. Το Μάρτιο του 2008 ανήλθαν σε TRY7.9 δισ. (€3.8 δισ.).
Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά +62.5% και +57% αντίστοιχα σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν σε TRY12.2 δισ. (€5.9 δισ.) σημειώνοντας αύξηση +32% σε ετήσια βάση.
Η ραγδαία αύξηση των χορηγήσεων δεν επηρέασε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου με το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να παραμένει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2007 (μόλις 2.4% του συνολικού χαρτοφυλακίου).
Τα υπόλοιπα καταθέσεων της Finansbank εξακολουθούν να αυξάνονται με εξαιρετικούς ρυθμούς, ιδίως όσον αφορά τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα οι οποίες ανέρχονται σε TRY6.8 δισ. (€3.3.δισ.) έναντι TRY4.7 δισ. (€2.8 δισ.) το Μάρτιο του 2007, καταγράφοντας αύξηση +44%.
Η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της με την προσθήκη 85 νέων καταστημάτων τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα το Μάρτιο του 2008 το δίκτυο της Finansbank να αριθμεί 413 καταστήματα.
Τέλος, αυξημένα κατά 72% εμφανίστηκαν τα κέρδη από τις δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στα 50 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 12% των κερδών του ομίλου.
Official page >>>

Last update by Webmaster: 28/05/2008>>>

: HSBC: ”Καμπανάκι” για κάρτες-καταναλωτικά δάνεια :

14 Νοεμβρίου 2007
Η προοπτική επιδείνωσης της διολίσθησης στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ υποχρέωσε την HSBC να προειδοποιήσει ότι η πιστωτική κρίση θα μεταδοθεί από τα στεγαστικά δάνεια και στις αγορές πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων και ότι οι διαγραφές της ίδιας της τράπεζας στους παραπάνω χώρους θα αυξηθούν περαιτέρω.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα βάσει κεφαλαιοποίησης ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν χάρη στις πιστώσεις στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, που κάλυψαν τις ζημίες από τις ΗΠΑ, καθώς και ότι έχει παρακαταθέσει 3,4 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά χρεοστάσια - μέγεθος κατά 1,4 δισ. δολάρια υψηλότερο από την πρόβλεψη του Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα και η Bank of America ανακοίνωσε διαγραφές 3 δισ. δολαρίων εξαιτίας της έκθεσής της στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, κ. Michael Geoghegan, δήλωσε ότι θα χρειαστούν ίσως δύο με τρία χρόνια για να επιλυθούν τα προβλήματα της ηλικίας 142 ετών τράπεζας εξαιτίας του subprime. ”Η επιδείνωση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τις καταναλωτικές πιστώσεις”, δήλωσε.
Τα καταναλωτικά δάνεια στη Μέση Ανατολή, στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα είναι ”πολύ πιο μπροστά” σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της τράπεζας.
Αυτή η δυναμική αύξηση βοηθά τον πρόεδρο του οίκου κ. Stephen Green να ξεπεράσει την ”ευρεία επιδείνωση” στις αγορές ακινήτων και πιστώσεων των ΗΠΑ. Η HSBC ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει χρέωση 55 εκατ. δολαρίων για να διακόψει τη λειτουργία 260 υποκαταστημάτων καταναλωτικής πίστης στις ΗΠΑ.




Official page >>>

Last update by Webmaster: 14/11/2007>>>

: Paulson: Εκατοντάδες δισ. δολάρια το ύψος του σχεδίου στήριξης :

Σε εκατοντάδες δισ. δολάρια θα ανέρχεται το πρόγραμμα στήριξης που εξήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού σύστηματος της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Henry Paulson, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με αντικείμενο τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεγραφικά πρακτορεία, ο ίδιος τόνισε πως τα μέτρα θα κοστίσουν πολύ λιγότερο στους φορολογούμενους από ό,τι η εναλλακτική προσέγγιση. Συνέχισε λέγοντας πως "πρέπει πλέον να προβούμε σε αποφασιστικές δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του".
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε σήμερα ότι το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό σχέδιο για την αγορά μη ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενυπόθηκων παγίων από χρηματοοικονομικά ινστιτούτα θα πρέπει να είναι "ιδιαίτερα εκτενές" προκειμένου να έχει "τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο", όπως αναφέρουν ξένα ειδησεγραφικά πρακτορεία.
Νέες παρεμβάσεις Fed, αμερικάνικο υπ. οικονομικών
Νωρίτερα, την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας εξήγγειλαν νέα μέτρα ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αναλυτικά, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκρότησε ένα προσωρινό πρόγραμμα εγγυήσεων για τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds).
"Τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως αποταμιευτικό και επενδυτικό όχημα για πολλούς Αμερικανούς πολίτες", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. "Αποτελούν επίσης βασική πηγή χρηματοδότησης για τις κεφαλαιακές αγοράς και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης στη συγκεκριμένη βιομηχανία είναι κρίσιμη για την προστασία της ακεραιότητας και ισορροπίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος".
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει έως 50 δισ. δολ. από το κρατικό Exchange Stabilization Fund προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων από ενδεχόμενη κατάρρευση λόγω των αναταράξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ενέκρινε τη χρήση του Exchange Stabilization Fund για κεφάλαια ύψους έως 50 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα εγγυάται για ένα έτος τους τίτλους money-market funds τα οποία πληρώνουν τέλη συμμετοχής. Τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν fund λιανικής αλλά και θεσμικών παραγόντων.
Νέες παρεμβάσεις της Fed για στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Συνεχίζει τις παρεμβάσεις της η Fed με δύο νέες κινήσεις, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, η Fed θα αγοράσει τίτλους της Fannie Mae, της Freddie Mac και του συστήματος Federal Home Loan Banks από primary dealers, ενώ παράλληλα θα δανείσει με κεφάλαια τις τράπεζες για να αγοράσουν βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα διασφαλισμένα με πάγια (commercial paper).
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η απόκτηση των μετοχών των Fannie Mae και Freddie Mac θα γίνει μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών και θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Επίσης, η Fed της Νέας Υόρκηγς ανακοίνωσε πως θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας

Official page >>>

Last update by Webmaster: 23/09/2008>>>

: Πιστωτική κρίση: Οριστική λύση η κρατική "χωματερή" των $700 δισ. :

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλια 700 δισ. δολαρίων, για να απαλλάξει τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα τοξικά απόβλητα τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων subprime, ώστε να δοθεί οριστική λύση στη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση που πλήττει τις αγορές από τη μεγάλη ύφεση του 1929. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να εγκριθεί η αύξηση του ορίου του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ από τα 10,6 τρισ. δολάρια στα 11,3 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, την Κυριακή, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν και άλλες κυβερνήσεις -Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία- να πράξουν το ίδιο, εκπονώντας σχέδια διάσωσης για τις δικές τους προβληματικές τράπεζες. Ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson, διευκρίνισε την Κυριακή ότι και οι ξένες τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης και να ξεφορτωθούν από τα τοξικά τους χρεόγραφα. "Αν ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει επιχειρηματική λειτουργία στις ΗΠΑ και προσλαμβάνει προσωπικό στις ΗΠΑ, σε περίπτωση εμβολής από ενεργητικό που δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί, οι επιπτώσεις είναι οι ίδιες για τον αμερικανικό λαό, όπως και σε ημεδαπούς οργανισμούς", δήλωσε ο Paulson στο δίκτυο ABC. Η αντίδραση των αγορών στο σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ήταν θετική, με τη Wall Street να σημειώνει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο (+3,4%) της τελευταίας εξαετίας την Παρασκευή. Ωστόσο, την αρχική ανακούφιση μπορεί να διαδεχθεί η απογοήτευση, αν το σχέδιο διάσωσης κολλήσει στο Κογκρέσο και δεν τύχει ταχείας υπερψήφισης. Βάσει των όρων του αμερικανικού σχεδίου, η κυβέρνηση μπορεί να προσλάβει διαχειριστές για την απόκτηση των τοξικών τίτλων από τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Για την τιμή αγοράς των τίτλων θα προτιμηθούν μηχανισμοί αγοράς και η διαδικασία θα διαρκέσει δύο χρόνια. Στο Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος μαζί όμως με την απαίτηση μεγαλύτερης εποπτείας και βοήθειας για τους δανειολήπτες. Ο υπουργός των οικονομικών θα είναι ο απόλυτος άρχων όσον αφορά στις αγορές των τοξικών αποβλήτων των τραπεζών. Θα έχει τον τελευταίο λόγο για το είδος του προβληματικού ενεργητικού που θα μπορούν να ξεφορτώνονται οι τράπεζες, συμβουλευόμενος τον επικεφαλής της Fed, όταν θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών. Το σχέδιο των ΗΠΑ, για να δοθεί οριστικό τέλος στην πιστωτική κρίση, δε σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι συνομιλίες για νέα deals. Το διοικητικό συμβούλιο της Morgan Stanley εξετάζει σενάριο εξαγοράς της επενδυτικής τράπεζας από τη Wachovia Bank ή την πώληση πακέτου στην China Investment Corp. Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει επίσης 50 δισ. δολάρια από ειδικό λογαριασμό, που στήθηκε στη δεκαετία του 1930 για παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, για να στηρίξει τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, που στεγάζουν αποταμιεύσεις ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων. Η αναταραχή προκάλεσε εκροές 169 δισ. δολαρίων, εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας.

Official page >>>

Last update by Webmaster: 23/09/2008>>>

: Αύξηση καθαρών κερδών 18% σε Ευρώ 205 εκατ. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στο 25%, μεσούσης της πιστωτικής κρίσεως :


Σημαντική Αύξηση Κερδοφορίας
- Τα κέρδη ανά μετοχή1 αυξήθηκαν κατά 17,5% σε Ευρώ 0,50 (Α’ Τριμ. 2007: Ευρώ 0,43), ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 24,5%.
- Το καθαρό έσοδο τόκων μετά από ζημίες απομειώσεως αυξήθηκε κατά 24,9% και ανήλθε σε Ευρώ 374,4 εκατ., ενώ το επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε κατά 30 πόντους.
- Οι καθαρές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 31,1% σε Ευρώ 44,4 δισ. καθώς τα νέα υπόλοιπα χορηγήσεων του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε Ευρώ 2,3 δισ., εκ των οποίων Eυρώ 1,3 δισ. προήλθε από την Ελλάδα και Ευρώ 0,9 δισ. από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Τα κεφάλαια πελατείας ανήλθαν σε Ευρώ 46,6 δισ., εκ των οποίων Ευρώ 1,3 δισ. αφορούν σε προσέλκυση νέων καταθέσεων το πρώτο τρίμηνο. Ενισχυμένα Λειτουργικά Αποτελέσματα
- Σε συνέχεια της μεταπτώσεως στα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙ, η κεφαλαιακή επάρκεια διατηρείται υψηλή με τον δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως στο 9% και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,5%.
- Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 44,6%, παρά την επιταχυνόμενη επέκτασή μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τον δείκτη καθυστερήσεων στο 3,7%.
Σημαντικά Ενισχυμένη Συμβολή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Αποτελέσματα
- Τα κέρδη προ φόρων που προήλθαν από την οργανική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 42,9 εκατ., ενισχυμένα κατά 74%, αντιπροσωπεύοντας το 16,5% των συνολικών κερδών προ φόρων.
- Οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις μας ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 80% και 34% αντιστοίχως, συμμετέχοντας με 18,8% και 14,9% στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.
Το Δίκτυο στο τέλος του τριμήνου αριθμούσε 829 Καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό “Στο πρώτο τρίμηνο του 2008, παρά την αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές, η προσήλωσή μας στην ανάπτυξη των εργασιών μας με μέτρο ως προς την ανάληψη κινδύνων απέδωσε για μία ακόμη φορά, σημαντικά οφέλη για τους Μετόχους μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η θέση μας στην αγορά και η συνετή πολιτική μας στη διαχείριση των κινδύνων συνθέτουν το καθοριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην παρούσα ευμετάβλητη διεθνή συγκυρία.”“Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων μας ανήλθε στο 25%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της κερδοφορίας μας, παρά τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά.
Η εξαιρετική αυτή επίδοση βασίσθηκε αφενός στη δυναμική αύξηση του καθαρού εσόδου τόκων ως αποτέλεσμα της ενεργούς διαχειρίσεως των στοιχείων του ενεργητικού μας και στη βελτίωση της παραγωγικότητας του Δικτύου, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αφετέρου στη συνετή πιστωτική μας πολιτική. Μία ακόμη σημαντική εξέλιξη αποτελεί η είσοδός μας στην Ουκρανία μέσω της εξαγοράς του 90% της Astra Bank, την οποία αποσκοπούμε να καθιερώσουμε στην αγορά ως έναν τραπεζικό οργανισμό εθνικής εμβελείας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τα επιτεύγματα αυτά είναι απολύτως εναρμονισμένα με τους στόχους του επιχειρησιακού μας σχεδίου Agenda 2010, τους οποίους εκτιμούμε ως απόλυτα επιτεύξιμους μακροπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα.” Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος
ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
- Η έμφαση στην αύξηση της κερδοφορίας αντανακλάται στον δείκτη αποδοτικότητος των ιδίων κεφαλαίων 24,5% Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 220 πόντους σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007, λόγω της επιταχύνσεως του καθαρού εσόδου τόκων, της ενισχύσεως της λειτουργικής μας βάσεως και της συνεπούς πολιτικής αναλήψεως κινδύνων που ακολουθούμε. Η κερδοφορία μας είναι περαιτέρω αξιοσημείωτη εάν ληφθεί υπ΄ όψιν η συγκριτικά περιορισμένη συγκέντρωση κινδύνων του χαρτοφυλακίου μας (λιγότερο από 12% στην καταναλωτική πίστη και 11% στα Βαλκάνια) αλλά και η ισχυρή καταθετική μας βάση (οι λογαριασμοί όψεως και ταμιευτηρίου αντιπροσωπεύουν το 45% των καταθέσεων στην Ελλάδα), η οποία ενδυναμώνεται διαρκώς από την εξάπλωση της φήμης μέσω του δικτύου των 829 Καταστημάτων μας.
Official page >>>

Last update by Webmaster: 21/04/2008>>>

: MERIT ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ :

Βάσει των οδηγών στρατηγικής, η Merit προτείνει τοποθετήσεις σε εταιρίες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με επιθετική προσέγγιση στα χρηματιστηριακά δρώμενα στο α? τρίμηνο, προσδοκία για υψηλές πτήσεις του Γενικού Δείκτη στο άμεσο μέλλον και αποφυγή τοποθετήσεων σε κατασκευαστικά χαρτιά και σε περιφέρεια.

Οι τιμές στόχοι για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς είναι οι 3.300 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, οι 1.700 μονάδες για τον δείκτη FTSAE/ASE-20 και οι οι 2.700 μονάδες για το δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40. Τα κριτήρια επιλογής μετοχών στηρίζονται σε όρους αξίας και ανάπτυξης (value and growth), προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και την παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία.

Μέσα στην μελέτη τονίζεται ότι η στρατηγική επιλογή μετοχών απαιτεί συστηματική έρευνα από πλευράς των επενδυτών, ενώ επισημαίνεται ότι τα κριτήρια growth αντανακλούν στοιχεία όπως η συστηματική άνοδος τζίρου και λειτουργικής κερδοφορίας, ενώ τα κριτήρια value αντανακλούν κριτήρια όπως χρηστή διοίκηση, χαμηλό P/BV, χαμηλό P/Sales, μερισματική απόδοση πάνω από 2,5% και χαμηλή ή ευκόλως εξυπηρετούμενη δανειοδότηση.

Τα κριτήρια επιλογής μετοχών βάση της αξίας (value) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη μερισματική απόδοση (άνω του 2,50%), αλλά και δείκτες αποτίμησης όπως P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) μικρότερη ή ίση του 1,2, P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) μικρότερος του 14, P/Sales (δείκτης χρηματιστηριακής αξίας προς πωλήσεις) μικρότερος ή ίσος 1 και τέλος σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια χαμηλότερη του 1.

Τα κριτήρια επιλογής μετοχών βάση της ανάπτυξης (growth) θα πρέπει να εξετάζουν τα παρακάτω στοιχεία: μειούμενο Ιστορικά P/Sales και P/E, προοπτική ανόδου τζίρου και κερδών 2004/05, τρέχουσα Σχέση G/PE υψηλότερη από1,5, σχέση G/PE (2003-2004) υψηλότερη από 1,2 και σχέση G/PE ιστορική υψηλότερη από 1,1.

Σύμφωνα με μελέτη της Merit Χρηματιστηριακής για το τρέχον οικονομικό έτος, τα κυριότερα στοιχεία θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο συνοψίζονται στα ακόλουθα: σταδιακή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ζώνη Ειρηνικού, με την Κίνα να είναι η αποκάλυψη, σήματα συστηματικής επιτάχυνσης πληθωρισμού, αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τερματισμός κύκλου μείωσης επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε., σαφής πολιτική φθηνού δολαρίου από τις ΗΠΑ, επιστροφή των επενδυτών στις μετοχικές αξίες, επιδιώκοντας υψηλότερα κέρδη και υψηλά μερίσματα, η διαγραμματική εικόνα των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών και Βορειοαμερικανικών κεφαλαιαγορών παρουσιάζει διαθέσεις περαιτέρω ανόδου και τέλος, τα πρώτα βήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν αρκετά διστακτικά, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ οι κινήσεις που έπονται (ιδιαίτερα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και του ασφαλιστικού) θα θέλαμε και περιμένουμε να είναι πιο επιθετικές.

Παράλληλα, τα νέα στοιχεία που θα επηρεάσουν την εγχώρια αγορά το 2005, θα είναι η εφαρμογή των ΔΛΠ, η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, η μείωση του φορολογικού συντελεστή, το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι συγχωνεύσεις των τραπεζών και τέλος ο ρόλος των ξένων και ελλήνων θεσμικών αλλά και η πορεία των επιτοκίων, της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου επιτόκια.

Official page>>>

Last update by Webmaster: 30/05/2005>>>

: Τράπεζες συμμετοχών οι Morgan Stanley, Goldman Sachs :

Σε τραπεζικούς όμιλους συμμετοχών από επενδυτικές τράπεζες θα μετατραπούν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, στο πλαίσιο των δραματικών αλλαγών που πραγματοποποιούνται στο χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ, δεδομένου πως η Lehman Brothers κατέρρευσε, ενώ η Bear Stearns και η Merrill Lynch πουλήθηκαν.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η νέα εξέλιξη σημαίνει πως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρότερους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και με υψηλότερες απαιτήσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια τους, ενώ η Fed θα έχει πλέον μεγαλύτερο ρόλο στη λειτουργία τους.
Οι δύο "γίγαντες" της Wall Street θα πρέπει να μετατραπούν σε τράπεζες συμμετοχών, μετά από δεσμευτική περίοδο πέντε ημερών, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε πίστωση από τη NY Fed, ούτως ώστε να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.
Με την ολοκλήρωση της μετάβασης, οι Goldman και Morgan, οι δύο ισχυρότερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται μεγαθήρια, όπως η Citigroup, η JPMorgan Chase, η Bank of America και άλλες.
Ως εταιρείες συμμετοχών, οι Goldman και Morgan θα έχουν πρόσβαση στις έκτακτες διευκολύνσεις της Fed. Όμως αυτό το προνόμιο συνοδεύεται από ένα τίμημα: μεγαλύτερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές και υψηλότερες απαιτήσεις ως προς τα διαθέσιμα κεφάλαια τους. Η Fed εξουσιοδότησε τη New York Fed να διευρύνει την παρεχόμενη πίστωση στις αμερικανικές θυγατρικές των Goldman και Morgan, αλλά και της Merrill Lynch.
Στην ανακοίνωση της, η Goldman Sachs ανέφερε πως "αν και ήταν ραγδαία, λόγω της πίεσης από το κλίμα στις αγορές, η απόφαση μας να έχουμε ως ρυθμιστική αρχή τη Fed στηρίζεται στο γεγονός πως τέτοιου είδους ρυθμιστικό πλαίσιο παρέχει πλήρη εποπτεία και πρόσβαση σε μόνιμη χρηματοδότηση και ρευστότητα", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Lloyd Blankfein. Συνέχισε δε λέγοντας πως "πιστεύουμε ότι η Goldman Sachs, υπό την εποπτεία της Fed, θα θεωρείται ακόμα πιο ασφαλές ίδρυμα με εξαιρετικά ΄καθαρό΄ ισολογισμό και μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις πηγές χρηματοδότησης".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, John Mack, τόνισε πως η κίνηση αυτή οδηγεί την εταιρεία του σε νέα ισχυρότερη θέση. "Η νέα διάρθρωση συμμετοχών διασφαλίζει πως η Morgan Stanley θα έχει την ισχυρότερη δυνατή θέση, με τη σταθερότητα και την ευελιξία να αξιοποιεί ευκαιρίες εν μέσω ταχέως μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος αγοράς". Συμπλήρωσε πως "προσφέρει παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια στην αγορά σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική μας θέση και την πρόσβαση μας σε πηγές χρηματοδότησης".



Official page >>>

Last update by Webmaster: 23/09/2008>>>

:Τρ. Κύπρου: Αύξηση 55% στα κέρδη το 2007 :

28 Φεβρουαρίου 2008
Στα 485 εκατ. ευρώ (£284 εκατ.) ανήλθαν τα κέρδη μετά τη φορολογία της Τράπεζας Κύπρου το 2007 καταγράφοντας άνοδο 55% και επιτυγχάνοντας θεαματική απόδοση ιδίων κεφαλαίων 27,6%.
Στους στόχους του ομίλου για την περίοδο 2008-2010 περιλαμβάνονται μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων 26%, κέρδη 540 εκατ. ευρώ το 2008, αύξηση κερδών πέραν του 25% ετησίως για το 2009 και 2010, όπως επίσης ταχεία επέκταση σε νέες αγορές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων μέρισμα 0,25 ευρώ κατά μετοχή.
Το σύνολο του προτεινόμενου μερίσματος μαζί με το προμέρισμα 0,19ευρώ κατά μετοχή που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2007 ανέρχεται σε 0,44 ευρώ κατά μετοχή σε σύγκριση με 0,29 ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 52%.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου θα ανέλθουν στα 493 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 55%.
Αναλυτικότερα, Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε σε 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007 από 5,6% στις 31 Δεκεμβρίου 2006, επιτυγχάνοντας δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο που είχε τεθεί για μείωσή του σε κάτω από 4% το 2009.
Το 2008 βρίσκει το Συγκρότημα να διαθέτει υποδομή σε τρεις νέες γεωγραφικές αγορές με στόχο αρχικά την αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού πελατειακών σχέσεων με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία και με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης εργασιών, δεδομένης και της υγιούς ρευστότητας του Συγκροτήματος.
Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του Συγκροτήματος αυξήθηκε σημαντικά σε 27,6% έναντι 21,7% για το 2006.
Ο δείκτης κόστος προς έσοδα βελτιώθηκε σε 43,6% σε σχέση με 46,7% για το 2006.
Εξαιρετική είναι η αύξηση της κερδοφορίας που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι εργασίες του Συγκροτήματος στην Κύπρο. Τα κέρδη μετά τη φορολογία αυξήθηκαν κατά 56% σε €377 εκατ. (£221 εκατ.).
Η κερδοφορία των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα σημείωσε επίσης εξαιρετική βελτίωση. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το 2007 ανήλθαν σε €100 εκατ. (£59 εκατ.) και παρουσίασαν 57% αύξηση έναντι του 2006.
---Στρατηγική και Στόχοι για την τριετία 2008-2010

* Μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων 26%.
* Κέρδη €540 εκατ. για το 2008 και αύξηση κερδών πέραν του 25% ετησίως για το 2009 και 2010.
* Μείωση λόγου κόστος προς έσοδα κάτω από 40%.
* Διπλασιασμός μεγεθών δανειακού χαρτοφυλακίου.
* Ταχεία επέκταση σε νέες αγορές.
* 20% συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου σε αγορές εκτός Κύπρου και Ελλάδας μέχρι το 2010. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της στρατηγικής και των στόχων του Συγκροτήματος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος δήλωσαν τα ακόλουθα:
Ελευθέριος Π. Ιωάννου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου: ”Με ισχυρή κερδοφορία και κεφαλαιακή βάση, αποδεδειγμένα αποτελεσματική διευθυντική ομάδα και ισχυρές στρατηγικές θέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και το καλό της όνομα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί.”
Ανδρέας Ηλιάδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος: ”Τα αποτελέσματα του 2007 δεικνύουν τη δυναμική πορεία του Συγκροτήματος και θέτουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Η δυναμική αυτή, η εργατικότητα και η ποιότητα του προσωπικού μας αποτελούν ισχυρές βάσεις για την επιτυχία του στρατηγικού σχεδίου 2008-2010.
Κατέχοντας ηγετική θέση στην Κύπρο, επιτυγχάνοντας εξαιρετικούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και αναπτύσσοντας μεθοδικά την παρουσία μας σε νέες αγορές, στοχεύουμε στον διπλασιασμό της Τράπεζας το 2010, με €40 δισ. καταθέσεις και χορηγήσεις, 500 καταστήματα διεθνώς και συνολικά κέρδη για την τριετία που θα ξεπεράσουν τα €2 δισ.
Η σταθερή εξέλιξη της Τράπεζας σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη θα δημιουργεί διαρκώς προστιθέμενη αξία στους μετόχους μας.”
---Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη
Ισχυρή ρευστότητα λόγω του δείκτη δανείου προς καταθέσεις που ανέρχεται στο 77% διαθέτει η Κύπρου, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η διοίκηση της τράπεζας.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα και την Κύπρο ο ανταγωνισμός στις χορηγήσεις των δανείων μειώθηκε στο β΄ εξάμηνο του 2007 αλλά έχει ενταθεί στον τομέα των χορηγήσεων.
Πρόσθεσε επίσης ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε στο 2,87%, από 314% στην εγχώρια αγορά λόγω της αλλαγής στο μίγμα των χορηγήσεων αλλά και εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.
Η διοίκηση της τράπεζες υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να έχει 16 υποκαταστήματα έως το τέλος του 2010 στη Ρωσία και 40 στη Ρουμανία. Για την Ουκρανία επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς της AvtoBank θα πραγματοποιηθεί στο α΄ εξάμηνο του 2008, ενώ η Κύπρου θα παραμείνει σε επαγρύπνηση για πιθανές εξαγορές.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η αγορά της Κύπρου ενισχύει ιδιαίτερα τη ρευστότητα της τράπεζας και τροφοδοτεί την επέκταση του ομίλου.
Για την αγορά της Ελλάδος η διοίκηση της τράπεζας τόνισε την αδιάλειπτη επέκταση προσελκύοντας το 2007 1.500 νέους πελάτες, ενώ επικεντρώνεται στην οργανική ανάπτυξη και την αύξηση του μεριδίου αγοράς
Official page >>>

Last update by Webmaster: 28/02/2008>>>

:N. Roubini: Τα επόμενα "χτυπήματα" της κρίσης :

23 Σεπτεμβρίου 2008
Την περασμένη εβδομάδα παρακολουθήσαμε τον θάνατο του «γκρίζου» τραπεζικού συστήματος το οποίο είχε δημιουργηθεί πριν από δύο δεκαετίες. Λόγω της ενίσχυσης των κανόνων εποπτείας των τραπεζών, οι περισσότερες χρηματοοικονομικές μεσολαβήσεις αναπτύχθηκαν εντός του εν λόγω συστήματος, του οποίου μέλη είναι χρηματιστές, hedge funds, private equity groups, δομημένα επενδυτικά οχήματα, money market funds και μη τραπεζικοί όμιλοι παροχής στεγαστικών δανείων.
Όπως ακριβώς οι τράπεζες, έτσι και όλοι οι παραπάνω δανείζονται για βραχυχρόνιο διάστημα, διαθέτουν μεγαλύτερη μόχλευση από τις τράπεζες (με εξαίρεση τα money market funds), ενώ δανείζουν ή επενδύουν σε τοποθετήσεις με χαμηλή ρευστότητα και σε βάθος χρόνου. Αντιμετωπίζουν κινδύνους ανάλογους με τις τράπεζες.
Αλλά σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν καταφύγια ενάντια στην κατάρρευση -μέσω ασφάλισης των καταθέσεων και των συστημάτων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες-, τα μέλη του «γκρίζου συστήματος» δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες ασπίδες προστασίας.
Τα προβλήματα γι’ αυτούς ξεκίνησαν όταν η υποχώρηση της μόχλευσης, μετά την έκρηξη της φούσκας, οδήγησε στο ερωτηματικό και στην αβεβαιότητα για το ποιες τράπεζες μπορούσαν να σωθούν. Η πρώτη φάση ήταν η κατάρρευση του συστήματος SIVs, καθώς οι επενδυτές ανακάλυψαν την τοξικότητα των τοποθετήσεών του και την εξαιρετικά βραχυχρόνια δυνατότητα χρηματοδότησής του.
Η δεύτερη φάση ήταν η κατάρρευση κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών ομίλων: η Bear Stearns «ξέμεινε» από μετρητά εντός ολίγων ημερών. Κατόπιν η Fed επέκτεινε το σύστημα «ενέσεων ρευστότητας» προκειμένου να στηρίξει με συστηματικό τρόπο τις επενδυτικές τράπεζες.
Ακόμη, όμως, και αυτή η απόφαση δεν απέτρεψε την καταστροφή ενός άλλου επενδυτικού ομίλου: ήταν η σειρά της Lehman Brothers να καταρρεύσει. Η Merrill Lynch θα βίωνε την ίδια μοίρα εάν δεν εξαγοραζόταν. Η πίεση πέρασε στις Morgan Stanley και Goldman Sachs. Και οι δύο δέχτηκαν τη συμβουλή να συγχωνευτούν -όπως η Merrill- με κάποια μεγάλη τράπεζα, η οποία έχει την ασφάλεια σταθερών και υψηλών καταθέσεων.
Το τρίτο στάδιο ήταν η κατάρρευση άλλων μοχλευμένων ινστιτούτων, τα οποία δεν είχαν ικανοποιητική ρευστότητα λόγω της ανεξέλεγκτης παροχής δανείων: Freddie Mac, Fannie Mae, AIG και περισσότεροι από 300 όμιλοι παροχής στεγαστικών δανείων.
Το τέταρτο στάδιο ήταν ο πανικός στις αγορές χρήματος. Τα funds ανταγωνίζονταν με μανία το ένα το άλλο για κάθε είδους πάγια, ενώ έχοντας ως στόχο την όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση πραγματοποίησαν τοποθετήσεις σε μη ασφαλείς επιλογές. Μόλις οι επιλογές τους «έσκασαν», ο πανικός κατέλαβε τους επενδυτές, οδηγώντας σε άτακτη αποχώρηση από τέτοιου είδους funds. Εάν αυτό συνεχιζόταν θα ήταν καταστροφικό και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «επεκτείνουν» την παροχή βοήθειας και σε αυτά τα funds.
Το επόμενο στάδιο θα είναι η κατάρρευση χιλιάδων, με υψηλή μόχλευση, hedge funds. Έπειτα από μία μικρή περίοδο lock-up, οι επενδυτές σε τέτοια funds θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση. Ως εκ τούτου καταρρεύσεις ανάλογες των τραπεζών είναι πιθανές και για τα hedge funds. Εκατοντάδες μικρότερα και σχετικά νέα funds, τα οποία έχουν αναλάβει εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο, λόγω υψηλής μόχλευσης, ενώ παράλληλα δεν διαθέτουν καλή διαχείριση, επίσης θα καταρρεύσουν.
Ομαδική αναμόρφωση της βιομηχανίας των hedge funds είναι πιθανή εντός της επόμενης διετίας.
Ακόμη και τα private equity, με την εντυπωσιακή τους μόχλευση, δεν είναι άνοσα. Η «φούσκα» των private equities οδήγησε σε μοχλευμένες εξαγορές ύψους 1.000 δισ. δολαρίων, οι οποίες ποτέ δεν έπρεπε να συμβούν. Ακόμη και τα ισχυρότερα εξ αυτών, όπως GMAC και Chrysler, κινδυνεύουν.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιταχυνόμενη υποχώρηση του «γκρίζου» τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποκαλύπτεται. Εάν η βοήθεια της τελευταίας στιγμής αλλά και η ασφάλιση των καταθέσεων επεκταθεί σε περισσότερα από τα μέλη του εν λόγω συστήματος, τότε και αυτό θα πρέπει να ενταχθεί σε καθεστώς εποπτείας ανάλογο με αυτό τον τραπεζών. Διαφορετικά έχουμε σύγκρουση συμφερόντων και ηθικές παραβιάσεις.
Φυσικά η οξύτατη πιστωτική κρίση συμπαρασύρει και τις παραδοσιακές τράπεζες: εκατοντάδες εξ αυτών δεν διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και θα καταρρεύσουν.
Η πραγματική οικονομική συνέπεια αυτής της κρίσης θα είναι η είσοδος των ΗΠΑ σε «βαθιά» ύφεση. Η μόλυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ισχυρό ευρώ, η υποχώρηση των αμερικανικών εισαγωγών, η «έκρηξη» της αντίστοιχης φούσκας που υπάρχει σε ευρωπαϊκές στεγαστικές αγορές, οι υψηλές τιμές πετρελαίου και η επιθετική ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη, τη Βρετανία και τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες.
Τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ινστιτούτα βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές ζημίες, λόγω των τοξικών, αμερικανικών επενδύσεων που τους πωλήθηκαν. Εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της μόχλευσης, η οποία ακολούθησε μία εξίσου οξεία ανάληψη ρίσκου, της έλλειψης δολαρίων, της έκρηξης στις τοπικές «φουσκωμένες» στεγαστικές αγορές, της διολίσθησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ύφεση, των ζημιών που δεν δημοσιοποιήθηκαν, της έκθεσης σουηδικών, αυστριακών και ιταλικών τραπεζών σε Βαλτική, Ισλανδία και νοτιοανατολική Ευρώπη, οδηγούν σε ανώμαλη προσγείωση.
Ως εκ τούτου η χρηματοοικονομική κρίση του αιώνα θα συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Official page >>>

Last update by Webmaster: 23/09/2008>>>

:Bernanke, Paulson, Cox ενώπιον Κογκρέσου :

Με επιφυλακτικότητα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι γερουσιαστές και από τις δύο πολιτικές παρατάξεις των ΗΠΑ το “σχέδιο διάσωσης" του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ, για το οποίο καταθέτουν σήμερα ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Henry Paulson και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προσπαθούν -με τη βοήθεια του C. Cox- να πείσουν το Κογκρέσο να περάσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το νομοσχέδιο.
Κατά την κατάθεση του στο Καπιτώλιο, ο Paulson τόνισε πως το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης τώρα, και να προχωρήσει στη συνέχεια σε σειρά μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση των όσων δεν αρέσουν στους γερουσιαστές. Θεωρεί πως το σχέδιο αυτό θα επιτύχει διότι καταπολεμά το πρόβλημα στη ρίζα του, ενώ τονώνει την εμπιστοσύνη στην αγορά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σχεδιάζει να αγοράσει "τοξικά" χρεόγραφα από τράπεζες του εξωτερικού. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πως η χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί κεφάλαιο ντροπή για τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Βen Bernanke χαρακτήρισε κατεπείγουσα και αναγκαία τη δράση από το Κογκρέσο. Ο ίδιος -όπως άλλωστε και ο H. Paulson- ανέφερε πως το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει άμεσα και να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ, το οποίο θα συμβάλλει στο να "ξεπαγώσει" η πιστωτική αγορά.
Μάλιστα, τόνισε πως εάν οι αποτιμήσεις και οι δημοπρασίες γίνουν σωστά, οι φορολογούμενοι θα ανταμειφθούν, όσο θα βελτιώνεται η οικονομία. Ο Bernanke τόνισε πως το σχέδιο διάσωσης των ΗΠΑ δεν είναι κυβερνητικές δαπάνες, αλλά επενδύσεις. Ανέφερε μάλιστα, πως οι δημοπρασίες μπορούν να σχεδιαστούν κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι εμφανής η πραγματική αξία των ενυπόθηκων παγίων.
Ωστόσο, και οι δύο άνδρες διευκρίνισαν πως δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του "σχεδίου διάσωσης", διότι εμπλέκεται σημαντικός βαθμός κινδύνου.
Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της επιτροπής, ο Bernanke τόνισε πως σε περίπτωση μη παρέμβασης, θα παρατηρηθεί αύξηση των κατασχέσεων, η οικονομία δεν θα ανακάμψει κατά υγιή τρόπο, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί, ενώ θα χαθούν δουλειές. Μάλιστα, πρόσθεσε πως αν η οικονομία δεν ανακάμψει, τότε δεν θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά κατοικίας, από όπου και πηγάζει το πρόβλημα. Ο ίδιος πιστεύει πως οι συνθήκες στις αγορές θα χειροτερέψουν δίχως να υπάρχει κάποια παρέμβαση, επηρεάζοντας την ευρύτερη οικονομία.
O επικεφαλής της Fed υποστηρίζει πως η έγκαιρη δράση του Κογκρέσου θα “αποτρέψει τη δημιουργία πολύ δυσχερών συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές”. Συνέχισε δε λέγοντας πως εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν καταφέρουν να βελτιωθούν για παρατεταμένο διάστημα, οι επιπτώσεις για την ευρύτερη οικονομία ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Απαντώντας σε όσους θεωρούν πως το “σχέδιο διάσωσης” είναι βεβιασμένο, ο Bernanke επισήμανε πως “σε αυτή τη συγκυρία, και λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε άμεσα την τωρινή κρίση”.
Ο Bernanke προασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει για τη διάσωση των Fannie, Freddie και AIG. Αποκάλυψε μάλιστα πως η Fed προσπάθησε να βρει λύση για τις Lehman και AIG από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημείωσε πως η επίτευξη συμφωνίας με την AIG ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας.
Παράλληλα, ο Paulson ανέφερε πως “στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών κατέστη σαφές πως υπάρχει διακομματική σύγκλιση της άποψης για κατεπείγουσα νομοθετική λύση. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και ξεκάθαρα, αποφεύγοντας την καθυστέρηση της υλοποίησης του σχεδίου με άλλες προβλέψεις που δεν σχετίζονται με το πρόβλημα".
Ο ίδιος ανέφερε πως η χρηματοπιστωτική κρίση βρέθηκε σε νέο επίπεδο και κατάφερε να διαχυθεί στην υπόλοιπη οικονομία, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η καταπολέμηση των προβλημάτων στη ρίζα τους μέσω της αφαίρεσης των τοξικών παγίων από το σύστημα. Δήλωσε δε σοκαρισμένος από την ανεπάρκεια του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.
Επίσης, ο πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), Christopher Cox, ανέφερε πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα προβλήματα πηγάζουν από την κατάρρευση των subprime". O ίδιος επισημαίνει πως το Κογκρέσο θα πρέπει να ρυθμίσει την αγορά credit default swap (ανταλλαγές κινδύνου πιστωτικής αθέτησης (CDS), ενώ αποκάλυψε πως βρίσκονται πάνω από 50 έρευνες για την κρίση των subprime.
Official page >>>

Last update by Webmaster 24/09/2008>>>

:Προκαταρκτική συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης:

Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία επί του σχεδίου που πρότεινε ο Λευκός Οίκος για την διάσωση του χρηματοοικονομικού κλάδου των ΗΠΑ, ύψους 700 δισ. δολαρίων, κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το Κογκρέσο.
Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, παρουσία εκπροσώπων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, το Κογκρέσο μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για την έγκριση του σχεδίου και πλέον απομένει «η καταγραφή της συμφωνίας ώστε να μπορέσουν να συμφωνήσουν και τυπικά».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν απομένουν να οριστικοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες επί του σχεδίου, κάτι το οποίο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς πρόθεση και των δύο πλευρών είναι το σχέδιο να ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το βράδυ της Κυριακής, πριν δήλαδή από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κατά την διάρκεια των δηλώσεών του, τόνισε ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τις αγορές όσο και για τους Αμερικανούς πολίτες».
Από την μεριά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις μας έφεραν πιο κοντά σε συμφωνία για την ψήφιση ενός νόμου που θα βοηθήσει στην σταθερότητα των αγορών και θα προστατεύσει τους φορολογουμένους».
Official page>>>

Last update by Webmaster: 28/09/2008>>>

: Morgan Stanley: "Βλέπει" το χρυσό πάνω από τα $1.000 το 2011 :

Πάνω από τα 1.000 δολάρια ενδέχεται να αναρριχηθεί η τιμή του χρυσού το 2011, καθώς μειώνεται η παραγωγή στα ορυχεία, ενώ το κόστος εξόρυξης και η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αυξάνεται, εκτιμά η Morgan Stanley.
Συγκεκριμένα, “η παραγωγή έφθασε στο υψηλότερο της σημείο το 2001 και έκτοτε υποχωρεί” ανέφερε ο αναλυτής Hussein Allidina του οίκου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. “Κοιτώντας την πλευρά της ζήτησης καταλαβαίνω πως όσο επιταχύνεται η ανάπτυξη των εσόδων, η κατανάλωση του χρυσού για λόγους χρυσοχοΐας αυξάνεται”.
Η τιμή του χρυσού υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα έξι ετών για να φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 1.032,70 δολαρίων η ουγγιά στις 17 Μαρτίου του 2008, μετά τα ιστορικά χαμηλά του δολαρίου και την άνοδο του αργού. Ωστόσο, τους τελευταίους οκτώ μήνες η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διολίσθησε 31%, καθώς ανέκαμψε το δολάριο, υποχώρησε σημαντικά η τιμή του πετρελαίου και η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση.
“Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον είναι ο αποπληθωρισμός” ανέφερε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο πετρέλαιο, ο Allidina ανέφερε πως πρόκειται για τελείως ξεχωριστή περίπτωση εμπορευμάτων, λόγω του ζητήματος εξάντλησης των αποθεμάτων. “Η επόμενη χρονιά προδικάζει ασθενέστερο σενάριο. Ωστόσο δεν νομίζω πως θα υποχωρήσει έως τα 30 με 40 δολάρια. Μπορεί να δει κανείς τις τιμές να υποχωρούν κάτω από τα 50 δολάρια βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν νομίζω να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα..
Η τιμή spot του χρυσού ενισχύεται 0,6% στα 716,6 δολάρια η ουγγιά, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού υποχωρεί 3,12% στα 715 δολάρια η ουγγιά. Η τιμή spot του άργυρου κερδίζει 0,37%, ο χαλκός υποχωρεί 2,21%.
Official page>>>

Last update by Webmaster: 14/11/2008>>>

:Οι G20 και ο χρυσός στα $10.000!:

Στο blog των FT «Alphaville» οι θεωρίες για το χρυσό είναι ένα αγαπημένο θέμα. Και ιδού μια από αυτές τις θεωρίες, που πράγματι είναι ...αποκάλυψη. Ανήκει στον Larry Edelson της Money and Markets:
«Αν νομίζετε ότι η σύνοδος της G20 στην Ουάσιγκτον γίνεται μόνο για να σχεδιαστούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα και ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σε banks, hedge funds, χρηματιστηριακές, εταιρίες στεγαστικής πίστης και επενδυτικές τράπεζες… ξανασκεφτείτε το. Στα παρασκήνια, συζητείται μια πολύ πιο δραστική παρέμβαση: η πιθανή επανεκτίμηση του χρυσού και η γέννηση ενός εντελώς καινούργιου νομισματικού συστήματος. Μελετώ το ζήτημα σε μεγάλο βάθος, όλη μου τη ζωή. Και, με δεδομένη την ταχύτητα εξέλιξης της κρίσης, θα εκπλαγώ εάν αυτά που ισχυρίζομαι δεν τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της G20 το σαββατοκύριακο. Πιστεύω ότι, στο τέλος ο στόχος τιμής των 2.270 δολαρίων που θέτω στον χρυσό, είναι –τουλάχιστον- συντηρητικός.»
Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι, εάν οι χώρες της G20 δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα αρκετά γρήγορα ώστε να αποτρέψουν ένα αποπληθωριστικό Μεγάλο Κραχ, μπορούν απλώς να μεταβάλλουν την αξία του χρήματος. Για παράδειγμα:
«Σταματούν όλες τις πωλήσεις χρυσού και αντ’αυτού θα αυξήσουν την τρέχουσα επίσημη τιμή των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό, από την ονομαστική του αξία στα 42,22 δολάρια ανά ουγκιά –σε μια τιμή που νομισματοποιεί ένα μεγάλο κομμάτι των εκκρεμών χρεών του πλανήτη. Κατ’αυτόν τον τρόπο, όπως ακριβώς και το 1993, τα χρέη θα γίνουν ένα μικρό κομμάτι των «ξαναφουσκωμένων» τιμών ενεργητικών (που θα έχουν αυξηθεί με την τιμή του χρυσού.) Τότε, αντί να κρατήσουν το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, οι G20 θα εισάγουν τρεις νέες νομισματικές μονάδες συναλλάγματος, έκαστη με ισάξια αποθεματικό στάτους.»
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω
Με την νομισματοποίηση όλου του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, η επίσημη τιμή του χρυσού θα ανέβει στα 53.000 δολάρια ανά ουγκιά. Εάν νομισματοποιηθεί το 10%, θα κινηθεί στις 5.300 δολ. ανά ουγκιά. Κατά τον κ. Edelson, οι G20 θα νομισματοποιήσουν τουλαχιστον το 20% των αγορών ομολόγων των ΗΠΑ, αφήνοντας τον χρυσό στα 10.000 δολάρια. Δεν είναι και λίγο!
Αυτή, βέβαια, είναι μια παραλλαγή επιχειρημάτων που έχουν προωθήσει κι άλλοι, όπως ο αρθρογράφος μας Martin Wolf και ο «γκουρού» George Soros. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, ήταν που είχε γίνει στην δεκαετία του ’30, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin Roosevelt εξέδωσε διάταγμα, κατάσχοντας τον χρυσό που είχαν οι πολίτες και υποτιμώντας το δολάριο κατά περίπου 41%.
Οι αγορές δεν δείχνουν να συγκινούνται πάντως με την ιδέα, και ο χρυσός, από τα 1.000 δολάρια που είχε φθάσει τον Μάρτιο, υποχώρησε χθες περαιτέρω και κινήθηκε στα 725 δολ. ανά ουγκιά. Και οι περισσότεροι αναλυτές, περιμένουν πολύ λιγότερα από την σύνοδο. Ο Jon Nadler της Kitco αναφέρει:
«Τι έχουμε στο μενού της συνόδου της G20; Μάλλον ...μια από τα ίδια. Εκτός βέβαια εάν ανήκετε στους παρανοϊκούς που πιστεύουν ότι οι G20 θα καθορίσουν την τιμή του χρυσού στα 10 χιλιάρικα και θα ανταλλάξουν τα χάρτινα χρήματά σας για το 1/12 της νέας αξίας. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο -την ίδια ημέρα που η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει το σώμα του εξωγήινου στο Ρόσγουελ…»

 

Last update by Webmaster: 17/11/2008>>>

:ΗΠΑ: Το σχέδιο διάσωσης και οι αντιρρήσεις:

Τις λεπτομέρειες της επονομαζόμενης «Επείγουσας Νομοθεσίας Οικονομικής Σταθεροποίησης 2008» («Emergency Economic Stabilization Act 2008», EESA), όπως επισήμως χαρακτηρίζεται το σχέδιο διάσωσης, έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπ. Οικονομικών.
Το σχέδιο βασίζεται σε πέντε άξονες: α. Σταθεροποίηση της οικονομίας, β. Προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών, γ. Προστασία των φορολογουμένων, δ. «Παρακολούθηση» των αποδοχών υψηλόβαθμων στελεχών και ε. Ισχυρότερη επόπτευση.
Πιο αναλυτικά, το «σχέδιο Paulson - Bernanke», το οποίο αναμένεται ότι θα ψηφιστεί σήμερα από τα αρμόδια νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, στοχεύει:
-- Σταθεροποίηση Οικονομίας
Μέσω της «Επείγουσας Νομοθεσίας Οικονομικής Σταθεροποίησης 2008» το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει 700 δισ. δολάρια, προκειμένου να εξαγοράσει στεγαστικά δάνεια καθώς και άλλα πάγια τα οποία πιέζουν τους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών ομίλων, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στον δανεισμό ιδιωτών (οικογενειών), μικρών επιχειρήσεων και εταιριών, καθεστώς το οποίο εμποδίζει τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
-- Προστασία των ιδιοκτητών κατοικιών
Βάσει του EESA το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα «διευκόλυνσης» δανείων που έχουν λάβει ιδιώτες, προκειμένου να μην αναγκαστούν να χάσουν τις κατοικίες. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα και σε άλλες ομοσπονδιακές αρχές να πράξουν ανάλογα. Επιπρόσθετα διευρύνει τη δυνατότητα χρήσης του προγράμματος HOPE για τους ιδιοκτήτες κατοικιών και παρέχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στο υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης να παράσχει βοήθεια σε ιδιοκτήτες ακινήτων.
Προστασία φορολογουμένων
Οι φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν τα λάθη της Wall Street. Βάσει του νόμου οι εταιρίες οι οποίες πωλούν «τοξικές επενδύσεις» στην κυβέρνηση οφείλουν να παράσχουν εγγυήσεις ώστε οι φορολογούμενοι να επωφεληθούν στο μέλλον από τη βελτίωση των δραστηριοτήτων των εν λόγω εταιριών. Επίσης, απαιτείται από τον Πρόεδρο η δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου το Δημόσιο θα καλύπτει όλες τις απώλειες που ενδέχεται να προέλθουν από το εν λόγω πρόγραμμα και θα βαρύνουν τους φορολογουμένους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα υπάρξει επιβολή μικρής οικονομικής επιβάρυνσης για κάθε χρηματοοικονομικό όμιλο που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
-- «Παρακολούθηση» αποδοχών στελεχών
Σε όσους επικεφαλής πραγματοποίησαν λανθασμένες επενδύσεις δεν θα επιτραπεί να «φορτώσουν» τα λάθη τους στην κυβέρνηση και κατόπιν να αποχωρούν από τις εταιρίες έχοντας λάβει εκατομμύρια δολάρια σε παχυλά bonus. Προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα χάσουν συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλουν να μειώσουν τις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών. Επίσης, το πρόγραμμα μειώνει τα επονομαζόμενα «χρυσά αλεξίπτωτα», ενώ απαιτεί bonus τα οποία δεν έχουν πραγματικά «κερδηθεί» να επιστραφούν.
-- Ισχυρή επόπτευση
Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα λάβει όλο το ποσό, αλλά θα του δοθούν άμεσα 250 δισ. δολάρια. Κατόπιν ο Πρόεδρος θα πρέπει να εγγυηθεί το υπόλοιπο ποσό (110 δισ. δολάρια, κατόπιν 350 δισ. δολάρια, ενώ αυτά είναι υπό αίρεση μέχρι την ψήφιση από το Κογκρέσο). Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να ενημερώνει τακτικά πώς χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που έχει λάβει, αλλά και την πρόοδο την οποία έχει επιτύχει στη διαχείριση της κρίσης. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα επόπτευσης προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ διορίζεται ειδικός παρατηρητής προκειμένου να υπάρξει προστασία από κακή διαχείριση, διαφθορά και απάτη.
---Οι ενστάσεις των παραγόντων της αγοράς
Το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών έχει, τουλάχιστον άτυπα, «περάσει» από τα αρμόδια νομοθετικά σώματα. Όμως δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές, ενώ οι ασκούντες αυστηρή κριτική όλο και αυξάνονται.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των «αντίθετων» είναι ότι η ένεση ρευστότητας 700 δισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ θα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση και δεν αποτελεί λύση στο ουσιαστικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο επενδυτή, Marc Faber, ο οποίος είχε προβλέψει το κραχ του 1987 («Μαύρη Δευτέρα»), το πραγματικό κόστος του σχεδίου μπορεί να φθάσει έως και τα πέντε τρισ. δολάρια, ένα ποσό το οποίο δεν φαίνεται να «αντέχει» η αμερικανική οικονομία.
«Τα οφέλη από το σχέδιο θα είναι μικρά, περιορισμένα, θα αφορούν μόνο ένα μέρος του συστήματος και του προβλήματος. Άλλωστε όσο οι τιμές ακινήτων εξακολουθούν να υποχωρούν, η αμερικανική στεγαστική αγορά δεν βρίσκεται κοντά στην ίαση», προσθέτει από την πλευρά του ο Ian Morris, οικονομολόγος αρμόδιος για τις ΗΠΑ, της HSBC Holdings.
Μία ακόμη «ένσταση» των παραγόντων της αγοράς – όπως αποκαλύπτει έρευνα της «Wall Street Journal» - έγκειται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από τα όποια οφέλη του σχεδίου διάσωσης, αυτή που έχει πραγματικό πρόβλημα είναι η οικονομία των ΗΠΑ. Ένα πρόβλημα που οι αρμόδιοι «μοιάζουν να παραμερίζουν».

Last update by Webmaster: 29/09/2008>>>

:UBS: Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν στόχους εξαγοράς:

Στην Ευρώπη οι περισσότερες τράπεζες έχουν αντιληφθεί τις σημαντικές αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο που θα επιφέρει η εξαγορά της ABN ANRO από άποψης μεγέθους, κλίμακας και γεωγραφικής εμβέλειας. Η φάση συγκεντρωτισμού είναι σε εξέλιξη και αναμένονται περισσότερα deals” εκτιμά ο επενδυτικός οίκος. Aυτό είναι το κύριο μήνυμα από το συνέδριο που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη στις 16 Μαίου όπου παρευρέθηκαν στελέχη από 37 αμερικανικές καοι 24 ευρωπαικές τράπεζες.

Κεφαλαιοποίηση (δις $) Ρ/Ε 2007 Τιμή/ λογιστική αξία Απόδοση ιδίων κεφαλαίων
Commerzbank
31,9
13,7
1,5
11,7
Bradford & Bingley
5,7
10,6
1,9
18,1
Alliance & Leicester
10,0
12,1
2,3
19,9
Postbank
14,7
15,6
2,0
13,1
Capitalia
23,8
15,8
2,1
13,8
Swedbank
19,1
10,8
1,9
18,5
Banif SGPS
2,2
23,7
2,9
19,6
BCP
14,4
12,4
2,1
18,5
SEB
23,5
12,5
2,1
20,1
ABN AMRO
89,6
15,3
2,4
13,2

Last update by Webmaster: 23/05/2007>>>

Read also...

ALPHA BANK

ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ΔΕΗ

ΕΛΑΙΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
EUROBANK
ΕΧΑΕ
ΗΡΑΚΛΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΝΤΡΑΛΟΤ
KLEEMAN HELLAS
COSMOTE
M.I. MAILLHS
ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
JUMPO A.E.

More news & tournaments? Click here... >>>

ΗΠΑ: "Σανίδα σωτηρίας" άνω των 300 δισ. για Citi

Deutsche Bank: Κέρδη €1,19 δισ. στο α΄ τρίμηνο
28 Απριλίου 2009
Επιστροφή σε κερδοφόρα πορεία για τον κορυφαίο γερμανικό τραπεζικό όμιλο Deutsche Bank, στο α’ τρίμηνο του 2009, με τα κέρδη του να ξεπερνούν τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,19 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 131 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και όντας υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη αναλυτών, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg, που τα τοποθετούσε στα 773 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ο επικεφαλής του ομίλου κ. Josef Ackermann, θα παραμείνει στο «τιμόνι» του για τρία ακόμη χρόνια, καθώς «παρατάθηκε» το συμβόλαιό του με την τράπεζα. Τα προ φόρων κέρδη στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής άγγιξαν τα 1,32 δισ. ευρώ, στηριζόμενα στην καλή πορεία πώλησης ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων.
ING: "Ακόμα δεν έχουμε δει τον πάτο"
Νοέμβριος 30-11-2008

Περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, υποχώρηση του πληθωρισμού, χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και περισσότερα μέτρα από τις κυβερνήσεις αναμένονται για το 2009, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ING Investment Management. Ο οικονομολόγος της ING κ. Valentijn van Nieuwenbuijzen προέβλεψε αρνητική ανάπτυξη για όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, ενώ εκτίμησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα δοθεί περισσότερη έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις αγορές, προβλέποντας παράλληλα πως οι πιστωτικές αγορές θα επιστρέψουν σε πιο "φυσιολογικές" συνθήκες και σε μικρότερο βαθμό οι χρηματιστηριακές αγορές. Επίσης, εκτίμησε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα ανακοινωθούν πολύ περισσότερες χρεοκοπίες. Ο ίδιος επισήμανε πως αυτή είναι η χειρότερη ύφεση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή δεν έχουν εξαλειφθεί και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ανάπτυξη, τονίζοντας πως "ακόμα δεν έχουμε δει τον πάτο". Εκτίμησε, δε, πως η ανάκαμψη θα είναι πιο μέτρια απ’ ό,τι πριν από 20 - 25 χρόνια, ωστόσο η κατάσταση δεν θα είναι τόσο άσχημη όσο ήταν στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, χάρη, κυρίως, στις πολιτικές προσπάθειες, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στις προοπτικές για την πορεία των αγορών, στην παρουσίαση της ING αναφέρθηκε ότι αν και αναμένεται τα μερίσματα να περικοπούν περίπου 20% κατά μέσο όρο, οι μερισματικές αποδόσεις θα παραμείνουν υψηλότερες σε σύγκριση με τα επιτόκια. Σημειώθηκε επίσης ότι τόσο η συρρίκνωση των εταιρικών κερδών όσο και οι περικοπές των μερισμάτων έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές από τις αγορές. Διατηρήσιμη ανάκαμψη δεν μπορεί να προκύψει αν πρώτα τα εταιρικά κέρδη δεν αγγίξουν το χαμηλότερο σημείο τους, γεγονός που δεν θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2009 το νωρίτερο, τονίστηκε. Στις πρώτες επιλογές της ING βρίσκονται αμυντικές θέσεις σε αντίστοιχους κλάδους, όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές με υψηλά και σταθερά μερίσματα. Η ING παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στους κυκλικούς κλάδους που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική συγκυρία, ενώ δείχνει προτίμηση στις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή αγορά. Επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι οι αποτιμήσεις των αγορών εταιρικών ομολόγων ενσωματώνουν πιο απαισιόδοξα σενάρια σε σχέση με τις μετοχικές αγορές, ενώ η πιθανότητα μετριοπαθούς κάμψης των τιμών στις αγορές εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως, σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, για μακροχρόνιους επενδυτές οι ακραίες αποτιμήσεις των εταιρικών ομολόγων προσφέρουν πολύ ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.
HSBC: Αμφιβολίες για το σχέδιο διάσωσης
30-09-2008
Χρειάζονται περισσότερα για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, σχολιάζει η HSBC σε έκθεσή της αναφορικά με το σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών με τη δημιουργία οργανισμού που θα αγοράσει "προβληματικούς" τίτλους 700 δισ. δολαρίων. Όπως επισημαίνει ο οίκος, μόνο στις 20 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ τα στοιχεία ενεργητικού, που ευθυγραμμίζονται με τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ανέρχονται στα 3 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, το υπόλοιπο 80% των αμερικανικών τραπεζών και οι καθαρά επενδυτικές τράπεζες έχουν στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται προβληματικά, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Τα 700 δισ. δολάρια που θα δοθούν στον οργανισμό, ο οποίος θα συσταθεί εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, αποτελούν μόλις το 15% του συνόλου. Ως εκ τούτου, Η HSBC εκφράζει τις αμφιβολίες της για το αν αυτό θα είναι αρκετό ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Όμως, σημειώνει, ακόμη και αν τα αποτελέσματα του σχεδίου διάσωσης είναι καλύτερα των προσδοκιών, αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς οι τιμές των κατοικιών φαίνεται πιθανό να συνεχίσουν να υποχωρούν. Ως εκ τούτου, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2009, με την ανεργία να ενισχύεται τουλάχιστον στο 7% και τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρεί. Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτωΣε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η HSBC, απαιτούνται περισσότερες ενέργειες μακροοικονομικής πολιτικής για να σταθεροποιηθεί η ζήτηση. Ειδικότερα, ο οίκος προτείνει δημοσιονομικά κίνητρα, μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve έως το 1% και συνεχιζόμενες "ενέσεις" ρευστότητας.
Συνεχίζει πτωτικά το κόστος του χρήματος
Ημερομηνία    20-10-2008

Σε πτωτικό κανάλι παραμένουν τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης. Ειδικότερα, το διατραπεζικό επιτόκιο σε ευρώ (euribor) για τρίμηνο δανεισμό υποχωρεί σήμερα κατά 5 μονάδες βάσης, στο 5%. Εν τω μεταξύ, το αντίστοιχο επιτόκιο σε δολάρια, το οποίο προσφέρεται στην διατραπεζική αγορά του Λονδίνου (Libor) υποχωρεί στο 4,06% έναντι 4,42% που ήταν χθες, ενώ ο David Buik, broker της BGC Partners στο Λονδίνο, είχε προβλέψει ότι θα υποχωρήσει σήμερα κατά 27 μονάδες βάσης, στο 4,15%.

Μ. Markusen: Η κρίση θα διαρκέσει 3-4 τρίμηνα ακόμη
31-10-2008
Για την κατάσταση που επικρατεί στις αγορές και την επόμενη μέρα μιλάει στο CapitalTV και το Νεκτάριο Νώτη η κ. Μ. Markusen, Επικεφαλής ανάλυσης και στρατηγικής της Societe Generale Asset Management. Όπως αναφέρει, η ύφεση θα διαρκέσει 3-4 τρίμηνα ακόμη, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι μηδενική στις μεγάλες οικονομίες το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπει μια αδύναμη ανάπτυξη. «Θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να πούμε ότι έχουμε βγει από την κρίση» δηλώνει η κα Markusen. Εκτιμά πάντως πως τίθεται θέμα επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές όπου έχουν παρέμβει οι κυβερνήσεις με διάφορα μέτρα-πακέτα στήριξης, ενώ τονίζει πως το πρόβλημα της ύφεσης είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αφομοιώσουν οι αγορές. Ειδικότερα, όσον αφορά το Χ.Α. σημειώνει ότι λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο επιδρούν σημαντικά. Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις μετοχές των τραπεζών αποτελεί παράγοντα – κλειδί για το Χ.Α. αναφέρει η κα Markusen η οποία προσθέτει πως ναι μεν οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, εκτιμά όμως ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη. Γενικότερα για τα χρηματιστήρια και τη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει. Επισημαίνει όμως πως αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι η ένταση στην τραπεζική αγορά ως οδηγό για το υπόλοιπο σύστημα. «Και τα καλά νέα είναι πως βλέπουμε αυτή την ένταση να μειώνεται σταδιακά» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους θα δούμε αυτή την ένταση να χαλαρώνει. Τονίζει όμως ότι θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να ανησυχούν για τις οικονομίες και ως εκ τούτου εκτιμά πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια γρήγορη αποκατάσταση και επιστροφή στην πρότερη κατάσταση των αγορών, όπως τις είχαμε δει δηλαδή πριν την κρίση, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Για τα επιτόκια της ΕΚΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να μειωθούν έως και το 2% εντός του 2009.

15-01-2008
Citi: Απώλειες 9,83 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο

Απώλειες της τάξης των 9,83 δισ. δολαρίων, ή 1,99 δολαρίου ανά μετοχή, ανακοίνωσε για το δ΄ τρίμηνο του 2007 ο κορυφαίος αμερικανικός όμιλος Citigroup, λόγω της υψηλής έκθεσής του στην αγορά subprime αλλά και σε αυτή καταναλωτικών δανείων. Στο δ’ τρίμηνο οι διαγραφές ζημιών του ομίλου έφτασαν στο επίπεδο των 18,1 δισ. δολαρίων εξαιτίας της αγοράς subprime, εκ των οποίων τα 4,1 δισ. δολάρια αφορούν στην αμερικανική αγορά καταναλωτικών δανείων. Ταυτόχρονα ο όμιλος ανακοίνωσε τη μείωση του μερίσματος κατά 40%, το οποίο διαμορφώνεται στα 32 σεντς ανά μετοχή (έναντι 52 σεντς). Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η Citi προχώρησε σε μείωση του μερίσματος ήταν το 1991, λόγω της κρίσης στην αγορά real estate. Βάσει, δε, των πρώτων στοιχείων τα οποία δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο MarketWatch, η Citi θα λάβει ”ένεση ρευστότητας” ύψους 14,5 δισ. δολαρίων μέσω της πώλησης προνομιούχων μετοχών, με κουπόνι 7%. Μεταξύ των επενδυτών περιλαμβάνονται Σιγκαπούρη, Κουβέιτ αλλά και ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal. Παράλληλα, η Citi θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά μετατρέψιμων προνομιούχων μετοχών αξίας δύο δισ. δολαρίων. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 7,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση 70% έναντι 23,8 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο διάστημα του 2006. Ένα από τα ελάχιστα θετικά σημεία στην ανακοίνωση της Citigroup ήταν ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας θα φθάσουν στις 4.200 και όχι στις 20.000, όπως υποστήριζαν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
To εφιαλτικό σενάριο του... 1973!
Αν κρίνουμε από την συμπεριφορά των διεθνών αγορών, οι επενδυτές είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η πιστωτική κρίση πλήττει την πραγματική οικονομία. Με άλλα λόγια, οι αγορές πιστεύουν ότι η κρίση θα ”μοιάζει” περισσότερο με το 1989 παρά με το πιο ήπιο 1998... Προσωπικώς βάζω στοίχημα ότι θα επιστρέψουμε στο 1973. Οποιος έζησε εκείνα τα χρόνια, θα ανατριχιάσει με την σύγκριση. Στην Βρετανία, ο δείκτης FTSE διολισθησε πάνω από 70% μέσα σε δύο χρόνια. Το 1975 ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε στο 27%, ενώ παράλληλα το επιτόκιο Libor διαμορφωνόταν στον απίστευτο μείον 16,4% σε πραγματικούς όρους. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν την σύγκριση ”κινδυνο-λαγνεία”. Ο πληθωρισμός είναι χαλιναγωγημένος στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Γιατί να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν; Κι όμως, ίσως αυτό αποδειχθεί η ”καρδιά” τους ζητήματος. Η Wall Street ”ουρλιάζει” προς την Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια. Οπως δηλώθηκε από την Merrill Lynch την περασμένη εβδομάδα ”η Fed εξακολουθεί να μην αδράττει την σοβαρότητα της κρίσης στην αγορά ακινήτων και στις αγορές πιστώσεων.” Στις προθεσμιακές αγορές, η πιθανότητα να μην μειώσει τα επιτόκια η Fed τον επόμενο μήνα, είναι πλέον μηδενικά. Ομως η Fed ανησυχεί κατ’αρχήν για τον πληθωρισμό, όπως και η Bank of England. Εάν υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια, πιθανότατα θα ανησυχεί μετά περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει εδώ, όπως το θέτει η Morgan Stanley, είναι μια αποσύνδεση που δεν θα εκτονωθεί σύντομα. Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να υποστούμε σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν μάθει πλέον να αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις. Αυτή η άποψη είναι βέβαιο ότι επικρατούσε και το 1970, μετά από 20 χρόνια μη πληθωριστικής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές έμεναν συνέχεια ”πίσω” από τα γεγονότα. Αυτό έγινε φανερό για παράδειγμα στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του 1975 οι πραγματικές αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα είχαν απόδοση μείον 3 και στα βρετανικά μείον 11%. Οσο για το τι μπορεί να τροφοδοτήσει πληθωρισμό αυτή τη φορά, οι θεωρίες περισσεύουν. Η πιο βαρυσήμαντη ίσως, είναι εκείνη που κατέθεσε ο Alan Greenspan: Mετά από χρόνια εξαγωγής αποπληθωρισμού, η Κίνα και η Ινδία αρχίζουν τώρα να εξάγουν πληθωρισμό. Ισως όμως θα ήταν καλύτερο να εξετάσουμε τους παραλληλισμούς του 1973 σε ευρύτερο επίπεδο. Ο Ian Harnett της Absolute Strategy Research έχει την εξής θεωρία: Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε έναν δαπανηρό πόλεμο που δεν μπορούσαν πλέον να χρηματοδοτούν. Ενα αποτέλεσμα ήταν η αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος η οποία –σε εκείνη την περίοδο των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών- κατά κύριο λόγο εκφράστηκε με την πτώση του δολαρίου έναντι του πετρελαίου και του χρυσού. Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσει το σύστημα διεθνών ισοτιμιών. Ετσι, οι χώρες είχαν τις εξής επιλογές: Eίτε να συνδέσουν τα νομίσματά τους με το δολάριο και να εισάγουν πληθωρισμό, είτε να επιτρέψουν την ελεύθερη διακύμανση και να εισάγουν ύφεση. Και αυτό, βεβαίως, είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Κίνα και οι πετρελαιπαραγωγοί του αραβικού κόλπου. Κατά τον κ. Harnett, οι εν λόγω χώρες ενδεχομένως να έλθουν αντιμέτωπες με ένα ακόμη πιο ριψοκίνδυνο δίλημμα: Tο κατά πόσον αξίζει να τοποθετήσουν τα πλεονάσματά τους σε λιγότερο ριψοκίνδυνα νομίσματα, δηλαδή σε νομίσματα χωρών με πλεονάσματα στα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σε αυτή την περίπτωση, τόσο το καλύτερο για την Ιαπωνία και την Ελβετία και τόσο το χειρότερο για τις χώρες – οφειλέτες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ο πληθωρισμός θα ακριβήνει και αυτή την επιλογή. Εδώ υπάρχει μια σαφής αντίθεση με το 1973: Oι αποταμιευτές, τότε, δεν είχαν άμεση εμπειρία πληθωριστικών συνθηκών. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει μια μαζική στροφή πλούτου από τους αποταμιευτές προς τους δανειζόμενους. Η πιο έξυπνη κίνηση, όπως είχε αποδειχθεί, ήταν να αγοράσεις ένα σπίτι με το μεγαλύτερο δυνατό στεγαστικό δάνειο –ή στην περίπτωση των κυβερνήσεων να εισάγουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσό χρέους. Οι σημερινοί μεσήλικες δύσκολα θα ξανακάνουν τέτοιο λάθος. Το 1973, όπως γνωρίζω προσωπικώς, δημιουργούνταν κρίσεις πανικού με μια απλή επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και σύγκριση με τις τιμές που υπήρχαν λίγες εβδομάδες πριν. Αυτή είναι μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται εύκολα. Οι επενδυτές αυτής της ηλικίας, είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες, κάθονται σήμερα στην θέση του οδηγού. Εάν κυριαρχήσει ο πληθωρισμός –αρκεί δηλαδή και μόνο να γίνει πιο ευμετάβλητος- το αποτέλεσμα θα είναι προμήθεια πληθωριστικού κινδύνου. Και, σε μια αγορά αποταμιευτών, θα είναι η σειρά των δανειζόμενων να υποφέρουν. Βέβαια, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο και ίσως να μην φτάσουμε ποτέ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα ένα κάπως χειρότερο σενάριο 1989, με την Goldman Sachs να προβλέπει την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ θα διολισθήσουν 13% με 14% περαιτέρω –ή και 35% με 40% στην περίπτωση της Καλιφόρνια. Προσωπικά δεν θέλω καθόλου να διατυπώσω άγριες πλάνες για το πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το νόημα με αυτού του είδους τους παραλληλισμούς είναι να εξασκήσουμε την αντίληψή μας όσον αφορά πράγματα που μπορεί να συμβούν. Μέσα σε αυτό το πνεύμα όμως, ας αναφέρω ότι ένας γνωστός μου χρηματιστής απορρίπτει τις συγκρίσεις μου με το 1973. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι πραγματικός παραλληλισμός αφορά το 1929. Είναι, βέβαια, μια πολύ ”τραβηγμένη” υπόθεση. Ή μήπως όχι;
G. Soros: Η χειρότερη κρίση της 60ετίας
24-01-2008
Η τρέχουσα οικονομική κρίση επισπεύστηκε από τη φούσκα στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Σε κάποια σημεία ομοιάζει με άλλες κρίσεις που έχουν αναδυθεί μετά το τέλος του Β’ Π.Π. κατά τη διάρκεια μεσολαβούντων διαστημάτων τεσσάρων έως δέκα ετών. Ωστόσο, υπάρχει μία προφανής διαφορά: Η τρέχουσα κρίση δηλώνει το τέλος μιας εποχής στην πιστωτική επέκταση βασισμένης στο δολάριο και στα διεθνή νομισματικά αποθέματα. Οι περιοδικές κρίσεις του παρελθόντος ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου ξεσπάσματος. Η τρέχουσα κρίση είναι το αποκορύφωμα μιας σούπερ έκρηξης που κράτησε περισσότερα από 60 χρόνια. Οι ”εκρηκτικές” διαδικασίες συνήθως περιστρέφονται γύρω από τις πιστώσεις και πάντα αναμιγνύουν μια σειρά από προκαταλήψεις και παρανοήσεις. Αυτό όπως είθισται οφείλεται στην αποτυχία να αναγνωριστεί ένας κυκλικός συσχετισμός ανάμεσα στην πρόθεση για δανεισμό και στην αξία των ενεχύρων. Η χαλάρωση των πιστώσεων γεννά ζήτηση που ωθεί υψηλότερα την αξία των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της τονώνει τη δυνατότητα λήψης πιστώσεων. Μια φούσκα ξεκινά όταν οι άνθρωποι αγοράζουν σπίτια με την προσδοκία ότι μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια με κέρδος. Η πρόσφατη έκρηξη είναι μια τέτοια περίπτωση. Η σούπερ έκρηξη της 60ετίας είναι κάτι πιο περίπλοκο. Κάθε φορά που η πιστωτική επέκταση είχε... μπελάδες, οι αρχές παρενέβαιναν διοχετεύοντας ρευστότητα και ανακαλύπτοντας άλλους τρόπους για να τονώσουν την οικονομία. Αυτό δημιούργησε ένα σύστημα ασύμμετρων κινήτρων, γνωστό επίσης ως ”moral hazard”, που ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο την πιστωτική επέκταση. Το σύστημα ήταν τόσο επιτυχημένο που οι άνθρωποι κατέληξαν να πιστεύουν σε αυτό που ο άλλοτε πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποκαλούσε ”η μαγεία της αγοράς” και εγώ αποκαλώ ”αγοραίο φονταμενταλισμό”. Οι φονταμενταλιστές πιστεύουν ότι οι αγορές τείνουν στην εξισορρόπηση και πως το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται με το να επιτρέπεται στους μετέχοντες σε αυτές να κυνηγούν το συμφέρον τους. Πρόκειται για προφανή παρανόηση, καθώς ήταν οι παρεμβάσεις των αρχών που απέτρεψαν την κατάρρευση των αγορών και όχι οι ίδιες οι αγορές. Ωστόσο, ο φονταμενταλισμός κυριάρχησε στις θεωρίες για τις αγορές κατά τη δεκαετία του 1980, όταν οι αγορές ξεκίνησαν να παγκοσμιοποιούνται και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να έχουν έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η παγκοσμιοποίηση επέτρεψε στις ΗΠΑ να απομυζήσουν τις οικονομίες όλου του υπόλοιπου κόσμου και να καταναλώσουν περισσότερα απ’ όσα παράγουν. Οι αγορές ενθάρρυναν τον κόσμο να δανειστεί, επινοώντας ακόμη πιο εκλεπτυσμένα εργαλεία και περισσότερο γενναιόδωρους όρους. Οι αρχές βοήθησαν και υποκίνησαν τη διαδικασία επεμβαίνοντας όταν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κινδύνευε. Από το 1980 οι ρυθμιστικές κινήσεις προοδευτικά χαλάρωσαν έως ότου πρακτικά εξαφανίστηκαν. Η σούπερ έκρηξη ξέφυγε από τον έλεγχο όταν τα νέα προϊόντα έγιναν τόσο περίπλοκα που οι αρχές δεν μπορούσαν πλέον να υπολογίσουν τους κινδύνους και άρχισαν και οι ίδιες να στηρίζονται στη διαχείριση του κινδύνου στην οποία επιδίδονταν οι τράπεζες. Παρόμοια τα πρακτορεία αξιολόγησης επαναπαύτηκαν στην πληροφορία που τους δινόταν από τους ίδιους τους δημιουργούς των σύνθετων αυτών προϊόντων. Επρόκειτο για σοκαριστική αποποίηση ευθύνης. Ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε. Αυτό το οποίο ξεκίνησε με τα ενυπόθηκα δάνεια εξαπλώθηκε σε όλες τις χρεωστικές υποχρεώσεις, φτάνοντας μέχρι και να απειλήσει τη ζάμπλουτη αγορά των swap. Το τελικό χτύπημα ήρθε όταν ο διατραπεζικός δανεισμός που βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος δέχτηκε πλήγμα από το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν η μία την άλλη. Οι κεντρικές τράπεζες χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις με απροσδιόριστα ποσά χρημάτων. Η πιστωτική επέκταση τώρα θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια περίοδο συστολής, καθώς αρκετά από τα νέα εργαλεία και τις νέες πρακτικές είναι επισφαλή και μη διατηρήσιμα. Η ικανότητα των οικονομικών αρχών να αναζωογονήσουν την οικονομία περιορίζεται από την απροθυμία του υπόλοιπου κόσμου να αυξήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα σε δολάριο. Μέχρι πρόσφατα, οι επενδυτές ήλπιζαν ότι η FED θα έκανε ό,τι χρειαζόταν προκειμένου να αποφύγει την ύφεση, μια και αυτή ήταν η πρακτική της σε προηγούμενες παρόμοιες περιστάσεις. Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ενδεχομένως η FED δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό. Με το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα στα ύψη, η FED έχει πλέον να ανησυχεί και για τον πληθωρισμό. Αν τα ομοσπονδιακά κεφάλαια υποχωρήσουν πέραν ενός συγκεκριμένου σημείου, το δολάριο θα βρεθεί εκ νέου υπό πίεση και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα πάρουν την ανιούσα. Ποιο είναι αυτό το σημείο δεν είναι δυνατόν να το γνωρίζει κανείς. Όταν όμως φτάσουμε εκεί, η ικανότητα της FED να τονώσει την οικονομία θα έχει φτάσει στο τέλος της. Αν και μια ύφεση του ανεπτυγμένου κόσμου είναι τώρα λίγο έως πολύ αναπόφευκτη, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική φάση. Έτσι η τρέχουσα κρίση δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, αλλά περισσότερο μια ριζική αναδιάταξη στην παγκόσμια οικονομία, που θα περιλαμβάνει τη σχετική ”πτώση” των ΗΠΑ και την ”άνοδο” της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Ο κίνδυνος είναι πως οι πολιτικές εντάσεις που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή -συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού προστατευτισμού- είναι πιθανό να αποτελέσουν προσκόμματα στην παγκόσμια οικονομία και να θέσουν οι ίδιες τον κόσμο σε ύφεση ή κάτι ακόμα χειρότερο.
Eurobank: Aύξηση 32,1% στα κέρδη του 2007
12 Φεβρουαρίου 2008
Αύξηση 32,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank που προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές και διαμορφώθηκαν στα 851 εκατ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου της τάξεως των 820 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν αφαιρεθούν η έκτακτη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών κερδών (16,6 εκατ. ευρώ) και η συνεισφορά προς τους πυρόπληκτους (20 εκατ. ευρώ) τότε τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 815 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,82 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη 2007 της Eurobank θα ανέλθουν στα 842 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40%. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, τα οποία προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές, αυξήθηκαν κατά 32,1% και διαμορφώθηκαν σε 851εκ. ευρώ το 2007, έναντι του ήδη αναθεωρημένου στόχου 820εκ. ευρώ. Περιλαμβανομένης της έκτακτης φορολόγησης των χρηματοοικονομικών κερδών και της συνεισφοράς του Ομίλου προς τους πυρόπληκτους, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €815εκ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη να ανέρχονται σε 72,6εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,5εκ. ευρώ το 2006, και να υπερβαίνουν το στόχο των 60εκ. ευρώ. Αφαιρώντας τα αποτελέσματα της Πολωνίας και της Ουκρανίας που αποτελούν τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στη Νέα Ευρώπη, τα καθαρά κέρδη από το εξωτερικό υπερτριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 115 εκ. ευρώ, από 29 εκ. ευρώ πέρυσι. Τα θετικά αποτελέσματα του 2007 επιτρέπουν στο Δ.Σ. της Τράπεζας να προτείνει προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,82 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε συνολικό μέρισμα 425 εκ. ευρώ, έναντι 350 εκ. ευρώ πέρυσι, αυξημένου κατά 21,5%. Ο Όμιλος ανακοινώνει σήμερα συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς στόχους για το 2008, διατηρώντας αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει για το 2010. Ειδικότερα, ο Όμιλος στοχεύει σε: * Καθαρά Κέρδη τουλάχιστον 1.030 εκ. ευρώ το 2008 και 1.550 εκ. ευρώ το 2010 * Καθαρά Κέρδη από τη Νέα Ευρώπη τουλάχιστον 170 εκ. ευρώ το 2008 και 550 εκ. ευρώ το 2010 * Δείκτη Κόστους-Εσόδων κάτω από 45% το 2010 * Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων άνω του 25% το 2010 Η EFG Eurobank σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα του 2007 δίνει έμφαση στα εξής σημεία: * Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 32,1% σε 851 εκ. ευρώ, έναντι αυξημένου στόχου 820 εκατ. ευρώ. * Καθαρά Κέρδη Νέας Ευρώπης 73 εκ. ευρώ έναντι στόχου 60 εκ. ευρώ * Δυναμική Αύξηση Καταθέσεων κατά 30,5% * Ισχυρή Πιστωτική Επέκταση – Ενίσχυση Χορηγήσεων κατά 33,7% * Βελτίωση Ποιότητας Χαρτοφυλακίου – Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,4% των συνολικών χορηγήσεων * Ισχυρή Κεφαλαιακή Επάρκεια (12,2%) * Δίκτυο 1.523 Καταστημάτων, Σημείων Πώλησης και Επιχειρηματικών Κέντρων στη Νέα Ευρώπη και την Ελλάδα στο τέλος του 2007 * Διανομή Μερίσματος 0,82 ευρώ ανά μετοχή * Στόχος για Καθαρά Κέρδη Ομίλου άνω των 1.030 εκ. ευρώ το 2008 -----Εξελίξεις στη Νέα Ευρώπη Το 2007 η Eurobank EFG συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά εκτός των συνόρων και να εδραιώνει την περιφερειακή της παρουσία. Μεταφέροντας το επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς αύξησης εργασιών στις χώρες που δραστηριοποιείται και κερδίζει την εμπιστοσύνη των τοπικών αγορών σε συνθήκες εντονότατου ανταγωνισμού από τους μεγαλύτερους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους. Οι προοπτικές διαγράφονται θετικές καθώς παρά τις συγκυριακές μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτηρίζονται από αυξανόμενα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος και χαμηλό βαθμό διείσδυσης των τραπεζικών υπηρεσιών, και έτσι αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου. Το 2007 δημιουργήθηκαν 228 νέα καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα και σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα το συνολικό δίκτυο να ανέρχεται σε 963. Η ανάπτυξη του δικτύου, η ταυτόχρονη ενίσχυση των κεντρικών υποστηρικτικών μονάδων και η δημιουργία εξειδικευμένων θυγατρικών εταιριών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εργασιών και της κερδοφορίας, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα συνολικά καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε €72,6εκ. στο τέλος του 2007, έναντι ζημιών πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων που προέρχονται από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ουκρανία αυξήθηκαν σε €115εκ., από €29εκ το 2006. Στη Βουλγαρία ολοκληρώθηκε η λειτουργική και νομική συγχώνευση της DZI Bank με την PostBank. Η νέα τράπεζα διατηρεί τον τίτλο της Postbank, ενώ η νομική της ονομασία είναι ”Eurobank EFG Bulgaria AD”. Η Postbank καταλαμβάνει πλέον το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Βουλγαρία με πάνω από 224 καταστήματα και 9 επιχειρηματικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών παρέμειναν ισχυροί, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας να αυξηθεί κατά 64% σε €2,4δισ. στο τέλος του 2007. Η Postbank έλαβε πλήθος διακρίσεων κατά τη διάρκεια του έτους, μεταξύ των οποίων δύο βραβεία στη διεθνή χρηματοοικονομική έκθεση ”Banks, Investments, Money” καθώς και τη διάκριση ”Τράπεζα της Χρονιάς 2006” στη Βουλγαρία από την ”Pari Daily Banking Awards”. Στη Ρουμανία συνεχίστηκε η ανάπτυξη του δικτύου της BancPost, το οποίο αριθμούσε 237 καταστήματα και 17 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του έτους. Σημαντική ήταν η επιτάχυνση του όγκου εργασιών της τράπεζας, με το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να αυξάνεται κατά 86% σε ετήσια βάση και να διαμορφώνεται σε €3,1 δισ. το 2007. Η ανακήρυξη της Bancpost ως ”Bank of the year” από το περιοδικό Bucharest Business Week καθώς και η απονομή του βραβείου ”Best Managed Banks in Central and Eastern Europe” από το περιοδικό Euromoney επιβεβαίωσαν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η τράπεζα προς τους πελάτες της. Στη Σερβία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λειτουργικής και νομικής ενοποίησης των τραπεζών Eurobank EFG και NSB. Η νέα ενοποιημένη τράπεζα, που μετονομάστηκε σε Eurobank EFG Stedionica, αριθμούσε 101 καταστήματα και 5 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του 2007 και παρείχε υπηρεσίες ποιότητας σε ιδιώτες και εταιρείες. Οι διαδικασίες συγχώνευσης δεν εμπόδισαν την ανάπτυξη των εργασιών, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να διπλασιαστεί και να ανέλθει σε €847εκ. στο τέλος του 2007. Στην Πολωνία συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η επέκταση του δικτύου, το οποίο ανήλθε σε 248 καταστήματα και σημεία πώλησης στο τέλος του 2007. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων της τραπεζικής ιδιωτών διαμορφώθηκαν σε €1,7δισ. στο τέλος του 2007, από €230εκ. το 2006 και αντιστοιχούσαν στο 1,3% των συνολικών χορηγήσεων της χώρας. Παράλληλα ξεκίνησε και η ανάπτυξη του Corporate Banking με τη δημιουργία 6 επιχειρηματικών κέντρων για την εξυπηρέτηση των εταιρικών πελατών. Στην Τουρκία η εξαγορά του 70% της Tekfen Bank και η μετονομασία της τράπεζας σε Eurobank Tekfen σηματοδότησε την έναρξη της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ομίλου Eurobank EFG στο χώρο της τραπεζικής επιχειρήσεων. Το συνολικό δίκτυο της τράπεζας ανήλθε σε 36 καταστήματα-επιχειρηματικά κέντρα και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε €711εκ. στο τέλος του 2007. Στο χώρο των κεφαλαιαγορών, η EFG Istanbul Securities συνέχισε τη δυναμική της πορεία, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στις συνολικές συναλλαγές σε 3,3%, από 2,8% το 2006. Στην Ουκρανία συνεχίστηκε η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Universal Bank, το οποίο αριθμούσε συνολικά 75 καταστήματα και 3 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του 2007, έναντι 33 κατά την εξαγορά της τράπεζας από τη Eurobank EFG. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού μπήκαν οι βάσεις για την σωστή λειτουργία και υποδομή της νέας τράπεζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ομίλου Eurobank EFG. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων της Universal Bank διαμορφώθηκαν σε €336εκ. στο τέλος του 2007 μέσα σε μόλις 6 μήνες λειτουργίας. Τέλος, ο Όμιλος ξεκίνησε με επιτυχία τη δραστηριοποίησή του στην Κύπρο με στόχο την εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών (τραπεζική μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), τη διαχείριση περιουσίας θεσμικών πελατών και ιδιωτών πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, καθώς και τη δραστηριοποίηση στους τομείς επενδυτικής τραπεζικής και διεθνών επιχειρήσεων. --Ευέλικτοι τρόποι για κεφαλαιακή χρηματοδότηση H έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) στο γ΄ τρίμηνο του 2008 αλλά και η ιδιωτική τοποθέτηση αποτελούν μερικούς από τους τρόπους διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησης της Eurobank, όπως επισήμανε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Η τράπεζα διαθέτει άφθονη ρευστότητα για να αντιμετωπίσει απρόοπτες καταστάσεις και αναζητά και άλλους τρόπους αντιμετώπισης των αναγκών στην ”χονδρική” όπως οι τιτλοποιήσεις και ο δανεισμός σε τοπικό νόμισμα σε ορισμένες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τις αγορές της Νέας Ευρώπης έως το 2010 παρόλο που έχουν λάβει χώρα αρνητικά ”γεγονότα”. Πρόσθεσε επίσης ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο έμεινε στο 3,28% το 2007 κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων από τη Νέα Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία η διοίκηση της Eurobank τόνισε πως η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε προκειμένου να βελτιώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αλλά σε κάθε περίπτωση η τράπεζα είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά τα ρίσκα. Αναφορικά με τα περιθώρια (margins) στα δάνεια η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε ότι έχουν διευρυνθεί αλλά τα spreads στις καταθέσεις έχουν παρουσιάσει συρρίκνωση. Ωστόσο η τράπεζα αναμένει αναστροφή των τάσεων στο α΄ τρίμηνο του 2008.
Πόλσον και Μπερνάνκι περιμένει η Wall, εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη 14 Φεβρουαρίου 2008
Ανοδική αναμένεται να είναι η συνεδρίαση στη Wall, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει τη σκυτάλη της ανόδου από την Ασία και την Ευρώπη, εν μέσω ευφορίας που προκαλούν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα εταιρειών, όπως οι Groupe Danone και οι Cap Gemini. Η αγορά αναμένει σήμερα τις ομιλίες του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, καθώς και του υπουργού οικονομικών, Χένρι Πόλσον, ενώπιον της Συγκλήτου, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα προταθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης και της οικονομικής επιβράδυνσης. Χθες στην αμερικανική αγορά οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν ράλι ανόδου καθώς τα θετικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τροφοδότησαν τις ελπίδες για αναστροφή της πορείας της οικονομίας προς την ύφεση. Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 12.552,24 μονάδες, ο Nasdaq κατά 2,32% στις 2.373,93 μονάδες και ο S&P 500 κατά 1,36% στις 1.367,21 μονάδες Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών συνεχίζουν να κινούνται σε θετικό έδαφος, αν και έχουν χάσει μέρων των αρχικών τους κερδών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,39% στις 5.903,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,92% στις 4.899,91 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη κατά 0,50% στις 7.008,72 μονάδες. Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν μια σειρά από γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge, η αυτοκινητοβιομηχανία Renault και η βιομηχανία τροφίμων Danone καθώς τα κέρδη τους ικανοποίησαν αναλυτές και επενδυτές. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της UBS μετά και τις ζημίες ρεκόρ που ανακοίνωσε στο τέταρτο τρίμηνο. Ο τραπεζικός όμιλος προέβη σε διαγραφές ύψους 13,7 δισ. δολαρίων λόγω subprimes και εμφάνισε ζημίες 12,5 δισ. ελβετικών φράγκων.

 
Eurobank: Aύξηση 32,1% στα κέρδη του 2007
12 Φεβρουαρίου 2008
Αύξηση 32,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank που προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές και διαμορφώθηκαν στα 851 εκατ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου της τάξεως των 820 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εάν αφαιρεθούν η έκτακτη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών κερδών (16,6 εκατ. ευρώ) και η συνεισφορά προς τους πυρόπληκτους (20 εκατ. ευρώ) τότε τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 815 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,82 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη 2007 της Eurobank θα ανέλθουν στα 842 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40%. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, τα οποία προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές, αυξήθηκαν κατά 32,1% και διαμορφώθηκαν σε 851εκ. ευρώ το 2007, έναντι του ήδη αναθεωρημένου στόχου 820εκ. ευρώ. Περιλαμβανομένης της έκτακτης φορολόγησης των χρηματοοικονομικών κερδών και της συνεισφοράς του Ομίλου προς τους πυρόπληκτους, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €815εκ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη να ανέρχονται σε 72,6εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,5εκ. ευρώ το 2006, και να υπερβαίνουν το στόχο των 60εκ. ευρώ. Αφαιρώντας τα αποτελέσματα της Πολωνίας και της Ουκρανίας που αποτελούν τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στη Νέα Ευρώπη, τα καθαρά κέρδη από το εξωτερικό υπερτριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 115 εκ. ευρώ, από 29 εκ. ευρώ πέρυσι. Τα θετικά αποτελέσματα του 2007 επιτρέπουν στο Δ.Σ. της Τράπεζας να προτείνει προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,82 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε συνολικό μέρισμα 425 εκ. ευρώ, έναντι 350 εκ. ευρώ πέρυσι, αυξημένου κατά 21,5%. Ο Όμιλος ανακοινώνει σήμερα συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς στόχους για το 2008, διατηρώντας αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει για το 2010. Ειδικότερα, ο Όμιλος στοχεύει σε: * Καθαρά Κέρδη τουλάχιστον 1.030 εκ. ευρώ το 2008 και 1.550 εκ. ευρώ το 2010 * Καθαρά Κέρδη από τη Νέα Ευρώπη τουλάχιστον 170 εκ. ευρώ το 2008 και 550 εκ. ευρώ το 2010 * Δείκτη Κόστους-Εσόδων κάτω από 45% το 2010 * Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων άνω του 25% το 2010 Η EFG Eurobank σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα του 2007 δίνει έμφαση στα εξής σημεία: * Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 32,1% σε 851 εκ. ευρώ, έναντι αυξημένου στόχου 820 εκατ. ευρώ. * Καθαρά Κέρδη Νέας Ευρώπης 73 εκ. ευρώ έναντι στόχου 60 εκ. ευρώ * Δυναμική Αύξηση Καταθέσεων κατά 30,5% * Ισχυρή Πιστωτική Επέκταση – Ενίσχυση Χορηγήσεων κατά 33,7% * Βελτίωση Ποιότητας Χαρτοφυλακίου – Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,4% των συνολικών χορηγήσεων * Ισχυρή Κεφαλαιακή Επάρκεια (12,2%) * Δίκτυο 1.523 Καταστημάτων, Σημείων Πώλησης και Επιχειρηματικών Κέντρων στη Νέα Ευρώπη και την Ελλάδα στο τέλος του 2007 * Διανομή Μερίσματος 0,82 ευρώ ανά μετοχή * Στόχος για Καθαρά Κέρδη Ομίλου άνω των 1.030 εκ. ευρώ το 2008 -----Εξελίξεις στη Νέα Ευρώπη Το 2007 η Eurobank EFG συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά εκτός των συνόρων και να εδραιώνει την περιφερειακή της παρουσία. Μεταφέροντας το επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς αύξησης εργασιών στις χώρες που δραστηριοποιείται και κερδίζει την εμπιστοσύνη των τοπικών αγορών σε συνθήκες εντονότατου ανταγωνισμού από τους μεγαλύτερους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους. Οι προοπτικές διαγράφονται θετικές καθώς παρά τις συγκυριακές μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτηρίζονται από αυξανόμενα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος και χαμηλό βαθμό διείσδυσης των τραπεζικών υπηρεσιών, και έτσι αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου. Το 2007 δημιουργήθηκαν 228 νέα καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα και σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα το συνολικό δίκτυο να ανέρχεται σε 963. Η ανάπτυξη του δικτύου, η ταυτόχρονη ενίσχυση των κεντρικών υποστηρικτικών μονάδων και η δημιουργία εξειδικευμένων θυγατρικών εταιριών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εργασιών και της κερδοφορίας, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα συνολικά καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε €72,6εκ. στο τέλος του 2007, έναντι ζημιών πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων που προέρχονται από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ουκρανία αυξήθηκαν σε €115εκ., από €29εκ το 2006. Στη Βουλγαρία ολοκληρώθηκε η λειτουργική και νομική συγχώνευση της DZI Bank με την PostBank. Η νέα τράπεζα διατηρεί τον τίτλο της Postbank, ενώ η νομική της ονομασία είναι ”Eurobank EFG Bulgaria AD”. Η Postbank καταλαμβάνει πλέον το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Βουλγαρία με πάνω από 224 καταστήματα και 9 επιχειρηματικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών παρέμειναν ισχυροί, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας να αυξηθεί κατά 64% σε €2,4δισ. στο τέλος του 2007. Η Postbank έλαβε πλήθος διακρίσεων κατά τη διάρκεια του έτους, μεταξύ των οποίων δύο βραβεία στη διεθνή χρηματοοικονομική έκθεση ”Banks, Investments, Money” καθώς και τη διάκριση ”Τράπεζα της Χρονιάς 2006” στη Βουλγαρία από την ”Pari Daily Banking Awards”. Στη Ρουμανία συνεχίστηκε η ανάπτυξη του δικτύου της BancPost, το οποίο αριθμούσε 237 καταστήματα και 17 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του έτους. Σημαντική ήταν η επιτάχυνση του όγκου εργασιών της τράπεζας, με το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να αυξάνεται κατά 86% σε ετήσια βάση και να διαμορφώνεται σε €3,1 δισ. το 2007. Η ανακήρυξη της Bancpost ως ”Bank of the year” από το περιοδικό Bucharest Business Week καθώς και η απονομή του βραβείου ”Best Managed Banks in Central and Eastern Europe” από το περιοδικό Euromoney επιβεβαίωσαν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η τράπεζα προς τους πελάτες της. Στη Σερβία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λειτουργικής και νομικής ενοποίησης των τραπεζών Eurobank EFG και NSB. Η νέα ενοποιημένη τράπεζα, που μετονομάστηκε σε Eurobank EFG Stedionica, αριθμούσε 101 καταστήματα και 5 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του 2007 και παρείχε υπηρεσίες ποιότητας σε ιδιώτες και εταιρείες. Οι διαδικασίες συγχώνευσης δεν εμπόδισαν την ανάπτυξη των εργασιών, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να διπλασιαστεί και να ανέλθει σε €847εκ. στο τέλος του 2007. Στην Πολωνία συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η επέκταση του δικτύου, το οποίο ανήλθε σε 248 καταστήματα και σημεία πώλησης στο τέλος του 2007. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων της τραπεζικής ιδιωτών διαμορφώθηκαν σε €1,7δισ. στο τέλος του 2007, από €230εκ. το 2006 και αντιστοιχούσαν στο 1,3% των συνολικών χορηγήσεων της χώρας. Παράλληλα ξεκίνησε και η ανάπτυξη του Corporate Banking με τη δημιουργία 6 επιχειρηματικών κέντρων για την εξυπηρέτηση των εταιρικών πελατών. Στην Τουρκία η εξαγορά του 70% της Tekfen Bank και η μετονομασία της τράπεζας σε Eurobank Tekfen σηματοδότησε την έναρξη της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ομίλου Eurobank EFG στο χώρο της τραπεζικής επιχειρήσεων. Το συνολικό δίκτυο της τράπεζας ανήλθε σε 36 καταστήματα-επιχειρηματικά κέντρα και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε €711εκ. στο τέλος του 2007. Στο χώρο των κεφαλαιαγορών, η EFG Istanbul Securities συνέχισε τη δυναμική της πορεία, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στις συνολικές συναλλαγές σε 3,3%, από 2,8% το 2006. Στην Ουκρανία συνεχίστηκε η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Universal Bank, το οποίο αριθμούσε συνολικά 75 καταστήματα και 3 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του 2007, έναντι 33 κατά την εξαγορά της τράπεζας από τη Eurobank EFG. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού μπήκαν οι βάσεις για την σωστή λειτουργία και υποδομή της νέας τράπεζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ομίλου Eurobank EFG. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων της Universal Bank διαμορφώθηκαν σε €336εκ. στο τέλος του 2007 μέσα σε μόλις 6 μήνες λειτουργίας. Τέλος, ο Όμιλος ξεκίνησε με επιτυχία τη δραστηριοποίησή του στην Κύπρο με στόχο την εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών (τραπεζική μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), τη διαχείριση περιουσίας θεσμικών πελατών και ιδιωτών πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, καθώς και τη δραστηριοποίηση στους τομείς επενδυτικής τραπεζικής και διεθνών επιχειρήσεων. --Ευέλικτοι τρόποι για κεφαλαιακή χρηματοδότηση H έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) στο γ΄ τρίμηνο του 2008 αλλά και η ιδιωτική τοποθέτηση αποτελούν μερικούς από τους τρόπους διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησης της Eurobank, όπως επισήμανε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Η τράπεζα διαθέτει άφθονη ρευστότητα για να αντιμετωπίσει απρόοπτες καταστάσεις και αναζητά και άλλους τρόπους αντιμετώπισης των αναγκών στην ”χονδρική” όπως οι τιτλοποιήσεις και ο δανεισμός σε τοπικό νόμισμα σε ορισμένες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τις αγορές της Νέας Ευρώπης έως το 2010 παρόλο που έχουν λάβει χώρα αρνητικά ”γεγονότα”. Πρόσθεσε επίσης ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο έμεινε στο 3,28% το 2007 κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων από τη Νέα Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία η διοίκηση της Eurobank τόνισε πως η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε προκειμένου να βελτιώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αλλά σε κάθε περίπτωση η τράπεζα είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά τα ρίσκα. Αναφορικά με τα περιθώρια (margins) στα δάνεια η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε ότι έχουν διευρυνθεί αλλά τα spreads στις καταθέσεις έχουν παρουσιάσει συρρίκνωση. Ωστόσο η τράπεζα αναμένει αναστροφή των τάσεων στο α΄ τρίμηνο του 2008.
Alpha Bank: Στις 26/2 τα αποτελέσματα του 2007
Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του έτους 2007, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008, και ώρα 17.00, ενώ στις 17.45 θα ξεκινήσει η ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιασκέψεως και διαδικτύου (webcast).

About damx.gr

This site was created in 2003 by Damx



DamX Home | Οικονομία | Κοινωνία | Πολιτική | Υγεία
Search | eLerning | Βιβλιοθήκες | Sociology | Education
Χρηματιστήριο | Πολιτισμός | Εκδηλώσεις | Σχόλια | Σχολεία
Policy | Συζητήσεις | Εξετάσεις | Φωτογραφίες | Υπουργεία
Biography
| Help | Ευρώπη | Χρήσιμες Πληροφορίες | Καιρός
Copyright © 2002-2003 by Damagas Gregory/Privacy Statement
Top of the page