Home Economy    Search   Society   Sociology    eLerning   CodeLibrary   Education   Include   Policy   Help          

: ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ :

17 Ιανουαρίου 2009
. Τα επίπεδα παιδικής φτώχειας κυμαίνονται μεταξύ κάτω του 3% και πάνω του 25% μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου. . Το ένα στα έξι παιδιά στον αναπτυγμένο κόσμο ζει σε συνθήκες φτώχειας. Συνολικά, κατά προσέγγιση 47 εκατομμύρια παιδιά στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ζουν κάτω από το όριο φτώχειας της χώρας τους.
. Είτε υπολογίζονται με βάση τη σχετική φτώχεια είτε με την απόλυτη*, η έξι κορυφαίες θέσεις στον πίνακα της παιδικής φτώχειας, είναι κατειλημμένες από τις ίδιες έξι χώρες - οι οποίες όλες συνδυάζουν ένα υψηλό βαθμό οικονομικής ανάπτυξης με ένα ικανοποιητικό βαθμό ισονομίας. (Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Δανία),
. Στον πίνακα της σχετικής παιδικής φτώχειας, οι τέσσερις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.
. Στον πίνακα της απόλυτης παιδικής φτώχειας, οι τέσσερις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνονται από την Ισπανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
. Διαφορές στην αναλογία των παιδιών που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες έχουν σχετικά μικρή σχέση με τις διαφορές στα επίπεδα παιδικής φτώχειας της κατάταξης του πίνακα.
. Το επίπεδο της φτώχειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες έχει μια πιο σημαντική επίδραση. Οι πιθανότητες που έχει ένα παιδί να ζήσει στην φτώχεια είναι κατά μέσο όρο τετραπλάσιες στις μονογονεϊκές οικογένειες.
. Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του επιπέδου της παιδικής φτώχειας και του ποσοστού των οικογενειών με παιδιά στα οποία δεν εργάζεται κανείς ενήλικας.
. Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του επιπέδου της παιδικής φτώχειας και του ποσοστού των πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από τα 2/3 του εθνικού μέσου μισθού.
. Οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα παιδικής φτώχειας καταμερίζουν τα υψηλότερα ποσοστά του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στις κοινωνικές δαπάνες.
. Διαφορές στην φορολογική πολιτική και στις κοινωνικές δαπάνες έχουν ως αποτέλεσμα ότι ορισμένα κράτη ελαττώνουν την "παιδική φτώχεια της αγοράς", άλλες κατά τόσο πολύ όσο 20 εκατοστιαίες μονάδες και άλλες κατά ελάχιστο, όσο 5 εκατοστιαίες μονάδες.
Πιστεύουμε ότι η κατάσταση στον πλανήτη μας μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας να παραμένει εγκλωβισμένο σε απαράδεκτες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν από έλλειψη καθαρού νερού και επαρκούς διατροφής. Η αλλαγή αυτής της απεχθούς εικόνας θα έρθει όταν ενημερωμένοι πολίτες από όλο τον κόσμο αμφισβητήσουν ανοικτά τις πρακτικές του παρελθόντος, πρακτικές που συντηρούν και διευρύνουν το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων και ενισχύουν τις δομές της εξάρτησης. Στην Ελλάδα, η Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια συμμετέχει ενεργά στο Παγκόσμιο Κάλεσμα Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια που αμφισβητεί τους κανόνες διεθνών εμπορικών συναλλαγών που συνθλίβουν τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και τις πρακτικές χρηματοδότησης και οικονομικής βοήθειας που καθιστούν τους πληθυσμούς υποτελείς και τα κράτη εξαρτώμενα από τις διαθέσεις και τις πολιτικές των πλούσιων χωρών. Με την παρούσα διακήρυξη οι συμμετέχοντες στη Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια δεσμευόμαστε ότι θα αναλάβουμε από κοινού και ο κάθε ένας φορέας ξεχωριστά δράση για την προώθηση των σκοπών της διεθνούς καμπάνιας ενάντια στη φτώχεια και τη συστράτευση με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό τρόπο που θα ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες πολίτες και θα εξασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υιοθέτηση μέτρων και πρακτικών προς όφελος των αναπτυσσόμενων κρατών και των φτωχών του πλανήτη.

17 Φεβρουαρίου 2013
Παιδική Εργασία
«Παραβιάζοντας τα παιδικά χρόνια»
Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά (ηλικίας 5 έως 17 ετών) στον κόσμο εργάζονται. Και δυστυχώς, αντίθετα από ό,τι θα νόμιζαν πολλοί, το φαινόμενο των εργαζόμενων παιδιών και των παιδιών που δεν πάνε στο σχολείο δεν είναι άγνωστο και στη χώρα μας. Το μέλλον γι' αυτά τα παιδιά διαγράφεται ζοφερό, καθώς δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι' αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο, άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ. Πολλά είναι «αόρατα» κυριολεκτικά, καθώς δουλεύουν σε σπίτια ως οικιακοί βοηθοί, ή σε βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών ή αθλητικών ειδών (π.χ. μπάλες στο Πακιστάν), συχνά με κάποια μορφή σκλαβιάς Κάποια τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία. Και ας μην ξεχνάμε τα ψυχολογικά τραύματα και την καθυστέρηση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού που δουλεύει.
Η οικονομική συνεισφορά τους στον ελλιπή οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που ωθεί τα παιδιά στην εργασία και κατ' επέκταση στην εκμετάλλευσή τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο κυρίαρχος ρόλος του οικονομικού παράγοντα στην έναρξη της παιδικής εργασίας γίνεται φανερός αν εξετάσει κανείς την οικογενειακή προέλευση των παιδιών. Πρόκειται κυρίως για παιδιά οικονομικώς ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και σε μεγάλο ποσοστό προσφύγων.
Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι και τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, καθώς, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται από την τρυφερή τους ηλικία να ενταχθούν στον σκληρό κόσμο της εργασίας. Μέσα από το πρίσμα του χρόνου... Ο 19ος αιώνας σημάδεψε ιδιαίτερα την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας γιατί, μέσα στο χρονικό του πλαίσιο, συντελέστηκε η λεγόμενη βιομηχανική επανάσταση. Στις πρώτες εποχές της βιομηχανικής επανάστασης οι οικογένειες συνεχίζουν να προσλαμβάνονται ως ενιαίες μονάδες από τους βιομηχάνους, δημιουργώντας το επαχθές φαινόμενο της παιδικής βιομηχανικής εργασίας, που σύντομα δημιουργεί προβλήματα ως αντιπαραγωγική, μη- δημοφιλής και σκληρή για τα παιδιά. Χωρίς να πέφτουμε σε απλουστευτικές αναγωγές και εύκολες σχέσεις αίτιου- αιτιατού μπορούμε να πούμε πως η βιομηχανική παραγωγή και το πέρασμα από την ευρεία στην πυρηνική οικογένεια, ευνόησε την ανάδυση μιας ξεχωριστής παιδικότητας.
Όπως ήταν φυσικό, το φαινόμενο της παιδικής εργασίας κατέστη μείζον ζήτημα, το οποίο απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινότητα από το τέλος του A΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στη πρώτη συνεδρία της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας το 1919 με τις συμβάσεις 5 και 6 αντίστοιχα ορίζονται η ελάχιστη αποδεκτή ηλικία των εργαζόμενων στη βιομηχανία και ζητήματα που αφορούν τη νυχτερινή εργασία των νέων στη βιομηχανία. Στη συνέχεια το 1920 (Σύμβαση 7) ορίζεται η ελάχιστη ηλικία εργαζόμενων στη ναυτιλία, το 1921 (Σύμβαση 10) στην αγροτική οικονομία, το 1932 (Σύμβαση 33) για επαγγέλματα εκτός βιομηχανίας. Το 1973 με τη Σύμβαση 138 ορίζεται ότι η ηλικία του εργαζόμενου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την ηλικία που απαιτείται για την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (και όχι κάτω των 15 ετών).

ΠΟΛΕΜΟΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

: Πόλεμος σημαίνει να σκοτώνονται μεταξύ τους άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλογια τα συμφέροντα ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά δεν αλληλοσκοτώνονται:

Οι βίαιες που γνώριζε ή γνωρίζει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα, είτε με τη μορφή πολέμου είτε με τη μορφή τρομοκρατικών επιθέσεων, που απασχολούν την καθημερινότητα όλων στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στην οποία ζούμε και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των συγκρούσεων αυτών τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι οργανώσεις των πολιτών, τα κινήματα ειρήνης στον κόσμο αρθρώνουν τον αντίλογό τους έναντι των κρατικών επιλογών. Πόλεμος είναι η οργανωμένη σύρραξη μεταξύ κρατών ή κοινωνικών ομάδων (εντός των κρατών) με στόχο την κατάκτηση εδάφους και πλουτοπαραγωγικών πηγών ή την ιδεολογική επικράτηση.Αποτελεί μια ακραία μορφή βίας, στο πλαίσιο της οποίας κάθε πλευρά επιδιώκει να επιβάλει τη θέλησή της στην άλλη.
Ο κατακτητικό πόλεμος αποσκοπεί στην κατάκτηση εδαφών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους και αποτελεί την πλειονότητα των πολέμων μεταξύ κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας.Εδώ θα πρέπει να ενταχθούν τόσο οι εκστρατείες που οργανώνονταν από τις αυτοκρατορίες της αρχαιότητας ως το 18ο αιώνα (π.χ. Μέγας Αλέξανδρος, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Οθωμανική Αυτοκρατορία) όσο και οι πολεμικές συρράξεςι κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα (Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κ.λ.π.).Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικούς σκοπούς και ο ανταγωνισμός των κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων (σοσιαλισμός - καπιταλισμός) μετέβαλαν το περιεχόμενο των πολέμων με την προσθήκη ιδεολογικών κινήτρων στις συρράξεις μεταξύ των κρατών.
Ο εθνικοαπελευθεροτικός πόλεμος έχει ως σκοπό την ανεξαρτησία του έθνους - κράτους που βρίσκεται υπό ξένη κατοχή.  Αφετηρία του είναι η εθνική αφύπνιση του λαού, ο οποίος οδηγείται σε βίαιη αντιπαράθεση με τον κατακτητή για την ανεξαρτητοποίησή του.Οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες παρατηρούνται μετά τη Γαλλική Επανάσταση.Κατά τον 20ό αιώνα ένας σημαντικός αριθμός χωρών απέκτησε την ανεξαρτησία του με εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες εναντίον των αποικιοκρατών.Παραδείγματα εθνικοαπελευθερωτικώνπολέμων υπάρχουν πολλά όπως:Ελλάδα (1821), Ινδία (1949), Βιετνάμ (1954), Αλγερία (1962), Παλαιστίνη (αγώνας που διαρκεί από το 1920 μέχρι σήμερα).
Ο θρησκευτικός πόλεμος είναι ένας τύπος πολέμου που στηρίζεται στο φανατισμό των ομάδων με διαφορετικές θρησκευτικές  πεποιθήσεις, πίσω όμως από τις οποίες υποκρύπτονται συχνά οικονομικά και πολιτικά κίνητρα.  Παραδείγματα θρησκευτικών πολέμων είναι οι σταυροφορίες το Μεσαίωνα, ο τριακονταετής πόλεμος (1616 - 1648) μεταξύ προτεσταντικών πριγκιπάτων και των καθολικών ηγετών εκπροσώπων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κτλ.Η πιο πρόσφατη περίπτωση της Β. Ιρλανδίας με τη διαμάχη μεταξύ διαμαρτυρομένων και καθολικών, που έχει τις ρίζες της στους μεσαιωνικούς θρησκευτικούς πολέμους, έχει και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά.Η επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας το 1998 αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την πιο σύγχρονη θρησκευτική διαμάχη.
Ο εμφύλιος πόλεμος διεξάγεται μεταξύ αντιπάλων που συνυπάρχουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο (ομοεθνών), με στόχο την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας.  Παραδείγματα εμφυλίων πολέμων έχουμε τόσο στην Ελλάδα (1945 - 1949), με διαχωρισμό των Ελλήνων στη βάση του πολιτικού τους φρονήματος («κομμουνιστές» και «εθνικόφρονες»), όσο και στην Ισπανία (1936 - 1939), με αντίπαλες ομάδες τους «δημοκρατικούς» και τους «φασίστες».Οι εμφύλιοι πόλεμοι λαμβάνουν σημαντικές πολιτικοκοινωνικές διαστάσεις και συνήθως υποκρύπτουν οικονομικά συμφέροντα.Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν οι εμφύλιοι πόλεμοι στο Ελ Σαλβαδόρ (1991, Συμφωνία Ειρήνης), στη Ρουάντα (1994, μεταξύ των φύλων Χούτου και Τούτσι, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 500.000 Τούτσι), στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (1995).

Last update by Webmaster: 20/04/2007 >>>


: Τρομοκρατία:

Ο όρος <<τρομοκρατία>>εμφανίζεται για πρώτη φορά την περίοδο της Γαλλικής επανάστασηςκαι δηλώνει μια σειρά από οικονομικά,νομικά και πολιτικά μέτρα (όπως για παράδειγμα,κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων,κατάργηση της υπεράσπισης του κατηγορουμένου από συνήγοροπαραβίαση του οικογενειακού ασύλου από τις δημοτικές
αρχές κ.α ).που πήρε ο Ροβεσπιέρος (1793 - 1794) προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δουλοπλοκίες των αντεπαναστατών και να στηρίξει την εθνική άμυνα και την επαναστατική κυβέρνηση.Απο αυτή την «επαναστατικώ δικαίω τρμοκρατία»που αμφισβήτησε την καθεστηκυία,μέχρι τις τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται σήμερα σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχει μια μεγάλη εννοιολογική απόσταση.


Official page >>>

Last update by Webmaster: 31/07/2003 >>>


: SUBCULTURE:


Χαρακτηριστικά παραδείγματα «Υποπολιτισμού» στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελούν ομάδες τσιγγάνων, μετανάστες, ιδιότυπες θρησκευτικές ομάδες, εθνικιστικές οργανώσεις. Αλλά και ατομικά ο καθένας μπορεί να έχει χαρακτηριστικά «Υποκουλτούρας» τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο ζωής του και ανάλογα τον βαθμό που περιέχονται να καθορίζουν συμπεριφορές στην καθημερινή ζωή..!

Ο ιδιαίτερος λοιπόν πολιτισμός που χαρακτηρίζει μια διακριτή τοπική, οικονομική ή κοινωνική ομάδα στα πλαίσια μιας ευρύτερης περιβάλλουσας κοινωνίας, ο οποίος διακρίνεται σαφώς από τους υποπολιτισμούς των άλλων ομάδων της κοινωνίας. Πρόκειται μ' άλλα λόγια για το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πολιτισμό μιας κατηγορίας πληθυσμού ή ενός κοινωνικού συνόλου το οποίο, παρά την ιδιαιτερότητά του, αποτελεί μέρος της περιβάλλουσας κοινωνίας και συμμετέχει στον γενικό πολιτισμό της. Γίνεται έτσι λόγος για τοπικούς υποπολιτισμούς, για υποπολιτισμούς των νέων, για υποπολιτισμό επιμέρους ή άλλων πληθυσμικών μερίδων κ.λπ. Αν και αποτελεί μέρος του γενικότερου πολιτισμού, ένας υποπολιτισμός μπορεί να διακρίνεται απ' αυτόν ως προς τη σημειωτική γλώσσα, τον τρόπο ενδυμασίας, τις αξίες ή τους κοινωνικούς κανόνες.

Ένα γενικό χαρακτηριστικό του ύστερου βιομηχανισμού(όπως ονομάζεται ο πολιτισμός που χαρακτηρίζει την βιομηχανική κοινωνία) είναι η υποστήριξη πολιτιστικών αξιών που αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να πάρει την μορφή μιας αναβίωσης της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας εθνοτήτων, μιας διεκδίκησης για ένα πολιτισμό και ένα τρόπο ζωήςη οποία συνιστά την επαναφορά σε παλαιότερες κοινοτικές παραδόσεις και η οποία απαρνιέται την λογική ενός ομοιόμορφου πολιτισμού την οποία προπαγανδίζει το ευρύτερο έθνος-κράτος. Έτσι π. χ. στις ΗΠΑ οι Μαύροι, οι ισπανόφωνοι, οι ινδιάνοι και πολλές άλλες ομάδες διεκδίκησαν έντονα έναν διακριτό εθνικό τρόπο ζωής τον οποίο προσπάθησαν ποικιλοτρόπως να προστατέψουν από τους σφετερισμούς του κυρίαρχου εθνικού πολιτισμού. Παρόμοιες διαμαρτυρίες απέναντι στην κυριαρχούσα ορθολογικότητα και ομοιομορφία παρατηρούνται επίσης στα διαδοχικά κύματα νεανικών πολιτισμών (π. χ. χίπυς, πανκ κ.λπ. ) και στις αναβιώσεις θρησκευτικών δοξασιών.

       Αντικειμενικά, είναι σαφές ότι οι ευρύτατης κλίμακας γραφειοκρατικοί θεσμοί της κοινωνίας εξακολουθούν να δίνουν την κύρια κατεύθυνση στην εθνική ζωή .Όλες οι επαναστάσεις εναντίον τους συντρίβονται εξαιτίας του ότι οι θεσμοί είναι απαραίτητοι για την σύγχρονη κοινωνία. Σε υποκειμενικό επίπεδο, όμως , οι ίδιοι αυτοί θεσμοί είναι ανίκανοι να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες των ατόμων. Συνέπεια αυτού είναι η κατ' επανάληψη ανάπτυξη υποπολιτισμών, συχνά παραδόξου, μυστικού ή ηδονιστικού  χαρακτήρα, οι οποίοι αποσκοπούν με την πρακτική τους στην ανατροπή των κυρίων χαρακτηριστικών του εκσυγχρονισμού. Επίκεντρο της μεγάλης πλειονότητας αυτών των αντιτιθέμενων σε νόμους και αρχές κινημάτων και ιδεολογιών είναι η γενική απόρριψη της επιστημονικής άποψης για τον κόσμο, η οποία απεικονίζεται ως αποξενωτική και απάνθρωπη.

 


Last update by Webmaster: 20/04/2007 >>>


:Τσιγγανοι :

Μια άλλη κατηγορία υποπολιτισμού αποτελεί η φυλή των τσιγγάνων. Η μελέτη τέτοιων πολιτισμών είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι ενώ ζούνε στο κοινωνικό σύνολο δεν είναι πλήρως ενταγμένοι σ'αυτό διατηρώντας προσωπικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ιδιαίτερους και ξεχωριστούς από τους υπόλοιπους ανθρώπους οι οποίοι τους αντιμετωπίζουν  σαν κατώτερους. Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τους ανθρώπους τόσο ιδιαίτερους είναι υλικά και πνευματικά! Η ενδυμασία , διάλεκτος, η κατοικία ,οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α.

Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει προγράμματα ένταξης τέτοιων ομάδων με σκοπό την εισχώρησή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά παρέχοντάς  τους δυνατότητα να διατηρούν στα πλαίσια ενός παγκοσμιοποιημένου κράτους τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία τους «σαν παρακαταθήκη της ιστορίας και της όλης πορείας της φυλής».Σε όλες τις χώρες του κόσμου παρατηρούνται φαινόμενα υποκουλτούρας ωστόσο το ποσοστό αυτών των φαινομένων θα είναι πιο υψηλό σε χώρες που έχουν μεγάλο ποσοστό πληθυσμού καθώς όταν οι άνθρωποι σε μια χώρα είναι πολλοί τότε υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης πολλών μορφών υποκουλτούρας με τα πλήθη ιδιαιτεροτήτων των ανθρώπων...


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μια άλλη μορφή υποκουλτούρας είναι οι διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις που λειτουργούν υπογείως και πολλές φορές αναζητούν οπαδούς με παράνομα μέσα όπως τον προσηλυτισμό και προπαγανδίζοντας επίσημες θέσεις των κατά σύνολο παραδεκτών θρησκειών. Τέτοιες ομάδες φορτισμένες από αίσθημα αποστασιοποίησης και με πολλές ιδιαιτερότητες διατηρούν τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά μέσα στην ποικιλότητα του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με τον WILL DURANT«πολιτισμός είναι η αρμονία και η τάξη που οδηγεί την ανθρώπινη κοινωνία στην πνευματική καλλιέργεια και την υλική πρόοδο!» Από την άποψη αυτή του διακεκριμένου ιστορικού προκύπτει ότι στοιχεία πολιτισμού δηλαδή υποπολιτισμός είναι τα επιτεύγματα του ανθρώπου που οδηγούν στην «Πνευματική του καλλιέργεια και στην υλική του πρόοδο». Τα επιτεύγματα που δεν αποσκοπούν σε αυτούς τους στόχους δεν είναι στοιχεία πολιτισμού ούτε υποπολιτισμού. Προεκτείνοντας τη σκέψη του ιστορικού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο πιο πολύ απομακρύνεται ένα επίτευγμα από τον σκοπό αυτόν, τόσο περισσότερο απέχει από το να είναι πολιτισμός, τόσο πιο κοντά βρίσκεται στη βαρβαρότητα. Από την άποψη αυτή δεν μπορούν, για παράδειγμα ,να θεωρηθούν πολιτισμικά επιτεύγματα τα όπλα μαζικής καταστροφής ή άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα και εφαρμογές της επιστήμης που πλήττουν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, τον άνθρωπο.
Συμπεραίνοντας , θα λέγαμε ότι ο πολιτισμός συνδέεται με τον ανθρωπισμό ,το ιδεώδες δηλαδή σύμφωνα με το οποίο ο άνθρωπος είναι υπέρτατη αξία και γι΄αυτό οφείλουμε να του δείχνουμε το δέοντα σεβασμό. Επομένως πολιτισμικά είναι μόνο τα επιτεύγματα που υπηρετούν και εξυψώνουν τον άνθρωπο. Καθετί που στρέφεται ενάντια του ανθρώπου δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται πολιτισμός. Και το κριτήριο, για να κρίνουμε την ποιότητα, τη στάθμη, ενός πολιτισμού, είναι κατά πόσο τα επιτεύγματα, οι κατακτήσεις των ανθρώπων που και ο ανθρωπισμός είναι έννοιες αλληλένδετες , και δεν εννοείται η μια χωρίς την άλλη.
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε πολιτισμός τόσο αμφιλεγόμενος όσο ο σύγχρονος. Αντιφατικές κρίσεις και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις συνθέτουν θεωρητικά τη συγκεχυμένη εικόνα του. Τη σύγχυση αυτή επιτείνουν οι πραγματικές και γι' αυτό αναμφισβήτητες αντινομίες του. Παρόλο δε που η καταγραφή και η ερμηνεία των αντινομιών αυτών, ανάλογα με τον τρόπο που τις προσεγγίζει ο καθένας, τις μεθόδους ανάλυσης και τα κριτήρια που χρησιμοποιεί , καταλήγουν σε τέτοια ποικιλία εκτιμήσεων και, λογικά, θα έπρεπε να συνθέτουν σαφή και ολοκληρωμένη την εικόνα του , εντούτοις, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο, στην έμφαση της σύγχυσης. Επομένως, με όση καλή πρόθεσηκι αν προσπαθήσει κάποιος να τον αξιολογήσει, όσες γνώσεις κι αν έχει ,όποια οξυδέρκεια και διορατικότητα κι αν διαθέτει, πάλι τα συμπεράσματά του για το σύγχρονο πολιτισμό δε θα έχουν κύρος αντικειμενικό. Πολύ δε περισσότερο, επειδή η δυναμική του, ο ραγδαίος ρυθμός εξέλιξηςτου μετατρέπεταιαπό τη μια στιγμή στην άλλη την αποτίμηση του, όσο επίκαιρη κι αν είναι, σε αναχρονιστική και εσφαλμένη. Με αυτές, λοιπόν, τις επιφυλάξεις θα προσπαθήσουμε, περιγράφοντας και αναλύοντας τα στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού και τη μεταξύ τους σχέση, να απαντήσουμε τεκμηριωμένα και αναλυτικά, όσο είναι δυνατό, στο πρόβλημα της συνολικής αξιολόγησης του και να διαπιστώσουμε αν περνάει κρίση ή όχι
Official page >>>

Last update by Webmaster: 15/07/2003 >>>


: ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

Πηγή κα εστία δημιουργίας των ιδεών , των αξιών και γενικότερα των πολιτισμών είναι οι κοινωνίες. Οι πολιτιστικές αξίες είναι συλλογικά επιτεύγματα καταρχήν. Όλες οι κοινωνίες, όλες οι κοινωνικές τάξεις, όλες οι κοινωνικές ομάδες έχουν να παρουσιάσουν ιδέες και αξίες, έναν ιδεολογικό κόσμο δικό τους. Οι κοινωνίες ζουν χάρη στα πολιτιστικά τους έργα. Και οι πολιτισμοί ζουν εφόσον ζουν οι κοινωνίες που τους αποδέχονται. Αλλιώτικα, οι πρώτοι και οι δεύτερες μπαίνουν στην ιστορία. Γι' αυτό και θεωρίες που δέχονται ότι οι πολιτισμοί δημιουργούνται και ζουν έξω από τον κοινωνικό χώρο είναι ουτοπιστικές και στερημένες οποιουδήποτε ρεαλισμού.
Οι ίδιοι αυτοί τύποι των κοινωνιών προτείνουν σαν υπόδειγμα ανθρώπου τον άρχοντα και τον ιερέα ,τον <<καλό αγαθόν>> Αθηναίο πολίτη ,τον πατρίκιο .Και σήμερα τον επιχειρηματία, τον οργανωτή. Κατά τον ίδιο τρόπο , ενώ η Τέχνη στην Αίγυπτο είναι φαραωνική ιεραρχική ,στην Αθήνα είναι ανθρωπιστική και στη Ρώμη μνημειακή .Η βιομηχανική κοινωνία έδωσε την αφηρημένη Τέχνη,σύμβολο της κρίσης των αξιών στους κόλπους της.



Last update by DamX: 20/04/2007 >>>


: Εθνικισμός-Εθνοκεντρισμός :

«ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» Έθνος είναι μια ευρύτερη κοινωνία ανθρώπων που έχουν συνείδηση ότι συνδέονται μεταξύ τους με κοινή ιστορία και παραδόσεις, κοινή γλώσσα ,κοινή, κατά κανόνα, θρησκεία, κοινά εδαφικά και οικονομικά συμφέροντα .Αυτή τη συναίσθηση της κοινότητας των συμφερόντων υπογραμμίζεται και ο κλασικός ορισμός του Ε.Renan: «Έθνος είναι μια ψυχή, μια πνευματική αρχή. Δύο πράγματα, που ουσιαστικά είναι ένα και το αυτό, συγκροτούν αυτή τη ψυχή. Το ένα είναι η συννομή μιας πλούσιας κληρονομιάς αναμνήσεων. Το άλλο είναι η πραγματική συναίρεση, η επιθυμία της συμβίωσης και η θέληση αξιοποιήσεως της κοινής κληρονομιάς».Ένα έθνος μπορεί να υπάρχει ως ιστορική κοινότητα και πολιτιστικός δεσμός χωρίς να έχει πολιτική αυτονομία ή κρατική υπόσταση. Η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και η προσήλωση στις αξίες και τις επιδιώξεις του έθνους αποτελεί τον εθνικισμό. Ο εθνικισμός είναι η ιδεολογία που δικαιώνει το εθνικό κράτος, είτε αυτό είναι υπαρκτό είτε επιθυμητό. Από την άποψη αυτή, φαίνεται ακατανόητη η επιχειρούμενη διάκριση και η διαφορά ανάμεσα στον εθνικισμό και στον πατριωτισμό ή εθνισμό. Αν θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτι, αυτό είναι η διαφορά ανάμεσα στον εθνικισμό και στον εθνοκεντρισμό ή σοβινισμό, δηλαδή την φανατική υποστήριξη και εξύμνηση κάθε εθνικού στοιχείου με ταυτόχρονη απόρριψη και περιφρόνηση των στοιχείων άλλων λαών. Σ' αυτές τις δύο έννοιες υπάρχει, μέλλον, η σύγχυση. «Ο εθνικισμός,(εθνοκεντρισμός) είναι μια ιδεολογία που δεν απευθύνεται μόνο στη λογική των ανθρώπων, αλλά συνδέεται έντονα με τα ανθρώπινα συναισθήματα της υπερηφάνειας, του φόβου και του μίσους. Ο εθνικισμός χρησιμοποιεί ποικίλα σύμβολα, όπως σημαίες, τραγούδια, ποιήματα, θρύλους και αγάλματα. Οι ιδέες του εθνικισμού δεν είναι παγιωμένες, αντίθετε μεταβάλλονται. Άνθρωποι του πνεύματος-ποιητές ,συνθέτες, ιστορικοί- έπαιξαν πάντα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και στην ανάπτυξη των εθνικών κινημάτων. Τα έθνη συνήθως προσδιορίζουν την υπόστασή τους επιστρατεύοντας μια εξαιρετικά επιλεκτική-συχνά φανταστική- εικόνα του παρελθόντος. Ήρωες και ηρωικά κατορθώματα ανακαλούνται, επαινούνται και μεγεθύνεται η σημασία τους, ενώ επαίσχυντα περιστατικά σιωπηρά παραλείπονται»
«ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ» Τα κυριότερα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τον εθνικισμό και το ιδεολογικό του περιεχόμενο είναι: 1. Η αφοσίωση στο ιδεώδες της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου εθνικού κράτους και της διαφύλαξης της ελευθερίας του, εφόσον επιτεύχθηκε η δημιουργία του. 2. Ο εθνικισμός πρεσβεύει πως κάθε δημιουργική πολιτιστική δραστηριότητα και οικονομική ευημερία πηγάζει από την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική προστασία. Αυτό εκδηλώνεται στην αφοσίωση που δείχνουν οι εθνικιστές για την λογοτεχνία τους, την ιστορία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη φιλοσοφία, της οικονομικές δοξασίες τους, που τις θεωρούν ανώτερες από τις αντίστοιχες επιτεύξεις ξένων εθνών(εθνοκεντρισμός). 3. Έχοντας ενστερνιστεί την πεποίθηση ότι η ιδανική πρόοδος είναι εξ ορισμού ένα εθνικό φαινόμενο, ορισμένοι εθνοκεντριστές αποκτούν, επίσης, την ιδέα της ανωτερότητας, που συνεπάγεται μια αίσθηση ευθύνης για την διάδοση της «αληθινής» πίστης και σε άλλες εθνικές ομάδες. Υπάρχει πλήθος τέτοιων ιστορικών παραδειγμάτων. Η αποικιοκρατία είναι, ίσως, το πιο εύγλωττο. 4. Ο εθνικισμός ιεραρχώντας τις αξίες και τα οφειλόμενα χρέη που έχει το άτομο, θέτει ως υπέρτατο χρέος τη νομιμοποίηση προς την εθνικότητα και το εθνικό κράτος. Σε περίπτωση δε συγκρούσεων οφείλει να θυσιάσει κάθε άλλη υποχρέωση που έχει. Aυτό εύκολα μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στον ευρύτερο του βαλκανικού χώρο. Έθνη που για μισό αιώνα περί¬που αποτελούσαν τμήματα ομοσπονδιακών κρατών διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους, επιχείρησαν να οροθετήσουν τα εδάφη τους και να συσπειρώσουν το φυλετικά ομοιογενή πληθυσμό τους. Σ' αυτόν τους τον αγώνα ήρθαν αντιμέτωπα με άλλα έθνη, που αγωνίζονταν για τον ίδιο σκοπό.Εκτός απ' αυτή τη μορφή διεκδικήσεων, που θα μπορούσε να θεωρη¬θεί δικαιολογημένη και νόμιμη για έθνη που δεν έχουν κρατική υπόστα¬ση, υπάρχει και ο εθνοκεντρισμός, η πίστη δηλαδή στην ανωτερότητα του εθνικού πολιτισμού από την οποία απορρέει για τους εθνοκεντριστές το χρέος να τον διαδώσουν, να τον επιβάλουν σε άλλες εθνικές ομάδες και, τελικά, να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Σ' αυτή την περίπτωση εύκο¬λα μπορεί να βρεθούν οι αφορμές- ιστορικές, για παράδειγμα, διαφορές, αμφισβητούμενα εδάφη και απελευθέρωση αλύτρωτων τμημάτων του έθνους είναι οι πιο συνηθισμένες. Επειδή, όμως, αυτά τα μεγαλοϊδεατικά εθνικιστικά οράματα στρέφονται κατευθείαν εναντίον της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων εθνικών κρα¬τών, γίνονται το έναυσμα για πολεμικές συγκρούσεις. Και μπορεί μεν σε ορισμένες περιπτώσεις ο εθνικισμός να οδηγήσει σε εκπλήρωση δίκαιων εθνικών διεκδικήσεων, συχνά, όμως, καταλήγει σε εθνική τραγωδία. Αυτό ισχύει, ασφαλώς, για τις περιπτώσεις εκείνες που οι επεκτατικές εθνικιστικές επιδιώξεις παραβιάζουν και καταλύ¬ουν βίαια τη διεθνή νομιμότητα, τα απαράγραπτα ιστορικά δικαιώματα των λαών και τις ηθικές αρχές. Αυτές τις ολέθριες επιπτώσεις του εθνι-κισμού" επισημαίνει πολύ εύστοχα ο φιλόσοφος Καρλ Πόπερ: «Όσο πε¬ρισσότερο επιχειρούμε να επιστρέψουμε στην ηρωική φυλετική κοινω¬νία, τόσο περισσότερο κατρακυλάμε προς την Ιερά Εξέταση, τις μυστικές αστυνομίες και τον γκαγκστερισμό με ρομαντική μάσκα». Προτού, όμως, φτάσει ο εθνικιστικός παροξυσμός στον πόλεμο, προηγείται συνήθως η ολοκληρωτική άλωση της πολιτικής ζωής από τους εθνικιστές. Αυτοί, προβάλλοντας με έμφαση υπαρκτούς ή ανύ¬παρκτους κινδύνους κατά του έθνους και καπηλευόμενοι την ιδέα της πατρίδας και τον αγνό πατριωτισμό των πολιτών, κατορθώνουν μερι¬κές φορές να δημιουργήσουν ένα κλίμα φανατισμού και άγριων διαθέ¬σεων. Οι διαθέσεις αυτές δε στρέφονται μόνο κατά των εχθρών του έθνους, αλλά και κατά των ομοεθνών που θα τολμήσουν να εκφράσουν διαφορετική άποψη. Όποιος διαφωνεί χαρακτηρίζεται με ευκολία προδότης και διώκεται. Έτσι, ο εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει στην κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών, στην πολιτική βία και τον ολοκληρωτισμό. Στην εποχή μας οι εστίες εθνικιστικών συγκρούσεων αναζωπυρώ¬νονται σε ευρεία κλίμακα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Ο κίνδυνος, λοιπόν, μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης γίνεται αμεσότερος. Κι αν αναλογιστούμε την καταστροφική δύναμη που διαθέτουν οι σύγχρο¬νες πολεμικές μηχανές των εθνικών κρατών, εύκολα θα αντιληφθούμε και τις ολέθριες και ανεπανόρθωτες συνέπειες μιας πολεμικής αναμέ¬τρησης στην εποχή μας. Είναι, συνεπώς, απόλυτη ανάγκη να εξευρε¬θούν από τη διεθνή κοινότητα τρόποι για την ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμών διαφορών ανάμεσα στα έθνη. Η ιστορία μάς έχει διδάξει πως, όπου και όποτε επιχειρήθηκε να δοθεί λύση με τα όπλα, η λύση αυ¬τή ποτέ δεν ήταν ούτε καλύτερη ούτε μονιμότερη από τη λύση που βασί¬στηκε στη λογική, στη διαλλακτικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό μετα¬ξύ των εθνών. , «Ας μην εγκαταλείψουμε τη θεμελιώδη αυτή αρχή, ότι ο άνθρωπος, πριν ακόμη εγκλωβιστεί στη μια ή στην άλλη γλώσσα, προτού γίνει μέ¬λος αυτής ή της άλλης φυλής, πριν ασπαστεί τον ένα ή τον άλλο πολιτι¬σμό, ήταν και είναι πάνω από όλα ένα ον λογικό και ηθικό» (Ε. Ρενάν). Η επίκαιρη αρχή της ανοχής Ίσω5 θα ήταν ωραίο να ζούσαμε σ' έναν κόσμο όπου οι συγχωριανοί μας, οι κοντοχωριανοί μας, οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης και της μακρινής και ολόκληρης της πατρίδας θα είχαν τις ίδιες αντιλήψεις με μας, θα πίστευαν στους ιδίους Θεούς και θα τους προσκυνούσαν με τον ίδιο τρόπο, θα μίλαγαν την ίδια γλώσσα, θα είχαν τις ίδιες ιστορικές μνήμες. Η ζωή θα κυλούσε σ' έναν παράδεισο «εθνικής καθαρότητας» που θα ήταν ταυτόχρονα και «φυλετική», θρη¬σκευτική ή ότι άλλο. Χωρίς παραφωνίες χωρίς μειονότητες που να ζητούν δι¬καιώματα και προστασίες με μόνες παραδεκτές αποκλίσεις σε κάποια θέματα πολιτικών επιλογών - αλλά κι αυτές μέσα σε προκαθορισμένα εθνικά πλαίσια. Πολλή τάξη και κάμποση πλήξη... Το όραμα αυτό σπάνια ανταποκρίνεται σε κάποια πραγματικότητα και, στις μέρες μας λιγότερο από άλλοτε. Και μόνες οι μετακινήσεις πληθυσμών, άλλες θελημένες κι άλλες αποτέλεσμα προσφυγιάς που χαρακτηρίζουν την ε¬ποχή μας, θα αρκούσαν για να διαταράξουν την υποθετική αρμονία της καθαρότητας. Αλλά το φαινόμενο έχει, προπάντων στη βαλκανική περιοχή μας, βαθύτερες ιστορικές ρίζες: ύστερα από αιώνες διαβίωσης στο ενιαίο αλλά πο¬λυεθνικό και πολυθρησκευτικό κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η γεωγραφία δεν αντιστοιχεί πια με καθαρά περιγράμματα εθνικής ή θρησκευ¬τικής συνείδησης. Χριστιανός ή μουσουλμάνος Έλληνας Αρβανίτης ή Σλάβος, ο υπήκοος του σουλτάνου μπορούσε να ζήσει και να ριζώσει όπου ήθελε, ανάλογα με τις δουλειές του ή τις προτιμήσεις του ή κάποιες επιμιξίες. [...] Το πρόβλημα μπορεί να πάρει διαστάσεις εκρηκτικές και δεν επιδέχεται παρά μια μονάχα λύση: την αποδοχή της συμβίωσης μέσα στην πολυεθνικότητα και την πολύ θρησκευτικότητα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπέρτατη αρετή γίνεται η ανοχή: πλησίον δεν είναι μόνον όποιος μας μοιάζει, αλλά και όποιος διαφέρει ριζικά από μας - κι αυτόν πρέπει να μάθουμε να τον ανεχό¬μαστε ή, καλύτερα, να τον αγαπάμε, όπως είναι. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι λύσεις βαρβαρότητας. Η εθνική κάθαρση δεν σημαίνει παρά την εκμηδένιση του διαφορετικού και, βέβαια, ο αποτελεσματικότερος τρόπος εκμηδένισης είναι η θανάτωση του. Αυτό που, από χρόνια τώ¬ρα, γίνεται στην τέως μεγάλη Γιουγκοσλαβία είναι η ίδια βαρβαρότητα που προκάλεσε και παλαιότερα τις γενοκτονίες (Αρμένιοι, Κούρδοι, Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Τιμόρ στον Ειρηνικό, αντίπαλες φυλές στην Αφρική, εκχριστιανισμός της Κεντρικής Αμερικής - ο κατάλογος είναι ατέλειωτος). Κοινή ρίζα όλων αυτών των εγκλημάτων κατά τμημάτων της ανθρωπότητας είναι η αναγωγή του διαφορετικού σε εχθρικό. Ως αντίδοτο μπορεί να λειτουργήσει η μετριοπάθεια κάποιου σχετικισμού. Ο φανατισμός της απόλυτης αλήθειας σβήνει τα περιθώρια ανοχής: αν η αλή¬θεια είναι μία και την κατέχουμε «εμείς», όλοι οι άλλοι πλανώνται και η πα¬ρουσία τους (ακόμα και στη ζωή) δεν είναι παρά μια ανωμαλία, μια επιβίωση της πλάνης κάτι που η φυσική εξαφάνιση του θα αποκαταστησεί την κανονι¬κή τάξη των πραγμάτων. Στο χριστιανικό κυνήγι των αιρέσεων, η ανωμαλία λεγόταν αμαρτία και η καταπολέμηση της αμαρτίας γινόταν με το θάνατο του αμαρτωλού, στη φωτιά ή με άλλα μέσα. Και με τη συνείδηση πάντα ήσυχη, α¬φού όλα γίνονταν για την προάσπιση της μιας και μόνης αλήθειας. Η αριθμητική σχέση των διαφόρων εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων δεν πρέπει να έχει αποφασιστική σημασία. Βεβαίως στη δημοκρατία οι περισσότεροι αποφασίζουν, αλλά σε ευαίσθητα συνειδησιακά θέματα το καλύτερο είναι κανείς να μην αποφασίζει για κάποιον άλλον. Δεν αρκεί η εξασφάλιση ενός συστήματος προστασίας των μειονοτήτων, με κάποια δικαιώματα και με περισσότερα παράπονα. Το θέμα είναι πώς κανείς δεν θα αισθάνεται ως μειο¬νότητα. Κι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον όταν ο κρατικοί μηχανισμός υιοθετεί μια στάση ουδετερότητας, αφήνοντας τις διάφορες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες να αναπτύσσουν παράλληλα τις δραστηριότητες τους, χωρίς κρατικές προτιμήσεις και ευλογίες. [...]

In the photo:

Last update by Webmaster: 10/05/2007 >>>


: Αύγουστος Κόντ (1798 -1857):

Ο Ογκίστ Κοντ γεννήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας στις 19 Ιανουαρίου 1798. Το 1814 λόγω των εξαιρετικών σχολικών του επιδόσεων έγινε δεκτός στην Ecole Polytechnique στο Παρίσι, το οποίο έκλεισε δύο χρόνια αργότερα με αποτέλεσμα την διακοπή των σπουδών του. Από το 1817 και μέχρι το 1824 διετέλεσε γραμματέας και συνεργάτης του φιλοσόφου Ανρί ντε Σαιν-Σιμόν(Henri de Saint-Simon). Αυτό αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για τον Κοντ, καθώς ήρθε σε επαφή με την πολιτική και δημοσίευσε έναν σημαντικό αριθμό άρθρων που τον έκαναν δημοφιλή. Λίγο καιρό αργότερα, παντρεύτηκε με την Καρολίν Μασσίν.
Το 1826 άρχισε να παραδίδει μαθήματα Θετικής Φιλοσοφίας τα οποία παρακολουθούσαν επιφανείς επιστήμονες της εποχής. Ωστόσο, διακόπηκαν απότομα ύστερα από ένα πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για κάποιο διάστημα στην κλινική του γιατρού Esquirol. Τα μαθήματα Θετικής Φιλοσοφίας ξεκινούν ξανά τον Ιανουάριο του 1829, σηματοδοτώντας την αρχή της δεύτερης περιόδου του Κοντ και είχαν διάρκεια 13 χρόνια. Στο διάστημα αυτό δημοσιεύθηκαν έξι τόμοι της σειράς "Μαθήματα Θετικής Φιλοσοφίας" (1830, 1835, 1838, 1839, 1841, 1842). Το 1832, πήρε στην Ecole Polytechnique την θέση του επιμελητή στην ανάλυση και την μηχανική, και την επόμενη χρονιά επιδίωξε μια θέση στο College de France, χωρίς όμως επιτυχία. Το 1842 και μετά από δυο ανεπιτυχής προσπάθειες για την θέση καθηγητή στην Ecole Polytechnique, η δημοσίευση της τελευταίας έκδοσης των Μαθημάτων Θετικής Φιλοσοφίας, τον έφερε σε αντιπαράθεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ακολούθησε μια μεταβατική περίοδος όπου εκδόθηκαν διάφορα έργα του ("Elementary Treatise on Analytic Geometry" το 1843, "Philosophical Treatise on Popular Astronomy" και "The Discourse on the Positive Spirit" το 1844). Στην συνέχεια επέστρεψε στο αρχικό ενδιαφέρον του, την πολιτική φιλοσοφία. Η φήμη και η αναγνώριση του, ως θετικιστής, εξαπλώνεται μετά τα άρθρα του φιλοσόφου Εμίλ Λιτρ (Emile Littre) στην "Le National". To 1844, είναι η χρονιά που γνωρίζεται με την Clotilde de Vaux. Ο ίδιος ο Κοντ τοποθετεί σ' αυτή την περίοδο την έναρξη της "δεύτερη καριέρας" του που χαρακτηρίζεται από μια "συνεχή κυριαρχία της καρδιάς".
Ξεκινά να γράφει το έργο του "Σύστημα Θετικής Πολιτικής" που είχε προαναγγείλει στο τέλος της σειράς των Μαθημάτων. Ο θάνατος της Clotilde, το 1846 τον έφερε σε επαφή με την λατρεία που τής είχε. Η εξέλιξη της ανθρωπότητας αποτέλεσε το θέμα της νέας σειράς μαθημάτων του. Το 1848 ίδρυσε την Κοινωνία των Θετικιστών, δημοσίευσε την "Γενική Θεωρία του Θετικισμού" και το "Θετικιστικό Ημερολόγιο", διαμόρφωσε την Λέσχη των Ιακωβίνων και το 1849 ίδρυσε μια νέα θρησκεία, την Θρησκεία της Ανθρωπότητας. Από το 1851 έως το 1854 δημοσιεύτηκαν οι τέσσερις τόμοι του έργου του "Σύστημα Θετικής Πολιτικής". Μέσα στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε και με την συγγραφή του "Κατήχηση της Θετικής Θρησκείας".
Απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του από την Ecole Polytechnique, ζούσε πλέον με την οικονομική ενίσχυση που του προσέφεραν άνθρωποι που τον υποστήριζαν από την Αγγλία και άλλες χώρες, αλλά και φίλοι του όπως ο Τζον Στιούαρτ Μιλ (John Stuart Mill). Το 1851, επιδοκίμασε το πραξικόπημα του Ναπολέοντα του 3ου, που έβαλε ένα τέλος στην κοινοβουλευτική "αναρχία". Ο Λιτρ, διαφωνώντας με τις θέσεις του Κοντ, αρνείται να τον ακολουθήσει. Απογοητευμένος ο Κοντ, από την πολιτική κατάσταση και την Δεύτερη Αυτοκρατορία, έρχεται σε επαφή με τον Τσάρο Νικόλαο.
Το 1856, δημοσίευσε τον πρώτο τόμο μιας μελέτης που αφορούσε την φιλοσοφία των μαθηματικών υπό τον τίτλο "Υποκειμενική Σύνθεση ή Το Καθολικό Σύστημα των Αντιλήψεων Προσαρμοσμένο στο Κράτος της Ανθρωπότητας". Ο Κοντ πέθανε στο Παρίσι στις 5 Σεπτεμβρίου 1857. Με τον θάνατό του έμειναν ανολοκλήρωτα τα έργα του "Διατριβή της Γενικής Εκπαίδευσης", "Το σύστημα της Θετικής Βιομηχανίας ή Διατριβή για την Συνολική Δράση της Ανθρωπότητας στον Πλανήτη", και "Η Διατριβή της Πρώτης Φιλοσοφίας". Ετάφη στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, όπου οπαδοί του από την Βραζιλία τοποθέτησαν το Άγαλμα της Ανθρωπότητας το 1983.

Η ζωή του
Ο «πατέρας» της κοινωνικής επιστήμης και βασικός επιστημονικός αντίπαλος του Βέλγου Λαμπέρ Κετελέ (Lambert Adolphe Jacques Quetelet), άφησε ένα πληθωρικό έργο αναπτύσσοντας μια σκέψη δυνατή και συνάμα εξελικτική. Ο Κοντ, που επινόησε το νεολογισμό «κοινωνιολογία» σε αντίθεση με τον όρο «κοινωνική φυσική» που χρησιμοποιούνταν ως τότε, ήταν ιδρυτής της σχολής του θετικισμού και ο πρώτος που αντιλήφτηκε τη συνολική κίνηση και την ανατροπή μιας στρατιωτικής και παραδοσιακής κοινωνίας προς μια βιομηχανική και επιστημονική. Η δημιουργία αυτού του νέου κόσμου παράγει μια βαθιά κρίση στη δυτική κοινωνία, για τη θεραπεία της οποίας ο Κοντ αφιερώνεται στο στοχασμό και το έργο του επιστημονικού ρεφορμιστή. Έτσι εμπνεόμενος από τον Χομπς θέτει ως στόχο την αναγωγή της πολιτικής στο επίπεδο της επιστήμης. Επιθυμεί δηλαδή μια καινούρια τάξη πραγμάτων βασισμένη όχι στην παράδοση αλλά στα κεκτημένα της φιλοσοφίας. Αυτός ο θετικισμός έχει δύο στοιχειώδεις κανόνες: την παρατήρηση των γεγονότων μέσω αξιολογικής ουδετερότητας και τη διατύπωση των νόμων.
Πάνω σε αυτή τη βάση ο Κοντ χτίζει τη θεωρία του και μέσα από αυτή φτάνει στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία είναι «σαν» ζωντανός οργανισμός και ότι το σύνολο επικρατεί του μέρους. Ο αληθινός όμως «άθλος» του Κοντ είναι ότι προσπάθησε να συμφιλιώσει δύο παραδόσεις, αφενός τους νοσταλγούς της χαμένης κοινότητας και αφετέρου τους θιασώτες της ιδέας, του λόγου και της προόδου. Μέσα από αυτή τη προβληματική φτάνει σε ένα διπλό πεδίο μελέτης, την «κοινωνική στατική» και την «κοινωνική δυναμική». Δανειζόμενος από την αντίθεση ανατομία/φυσιολογία των βιολόγων ορίζει τη στατική ως τη σπουδή των προσδιορισμών της τάξης και της κοινωνικής συναίνεσης, όπως η ιδιοκτησία, η οικογένεια, η οικονομία και η γλώσσα, ενώ ως αντικείμενο της κοινωνικής δυναμικής είναι η πρόοδος του ανθρώπινου πνεύματος που παρουσιάζεται παρακάτω μέσα από τον νόμο των τριών σταδίων:

1) Η «φανταστική κατάσταση». Σε αυτή το ανθρώπινο πνεύμα φαντάζεται τα φαινόμενα όπως προκύπτουν από την άμεση και συνεχή δράση υπερφυσικών παραγόντων. Το στάδιο αυτό σηματοδοτεί την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας με κορυφαία στιγμή το Μεσαίωνα που κυριαρχείται από το φεουδαλικό και το στρατιωτικό σύστημα. Η εποχή χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.
2) Η «μεταφυσική κατάσταση» ή «κατάσταση αφηρημένης σκέψης». Πρόκειται περί της εφηβικής φάσης της ανθρωπότητας όπου κυριαρχούν οι αφηρημένες έννοιες όπως η σπινοζική φύση. Είναι μια μεταβατική περίοδος που αντιστοιχεί σε μία στρατιωτική κατάσταση.
3) Η επιστημονική ή θετική κατάσταση είναι η φάση όπου το ανθρώπινο πνεύμα σε ωριμότητα πλέον σταματάει την αναζήτηση της έσχατης αιτίας και λειτουργεί βάση νόμων δηλαδή ορθολογικά. Σε αυτό το ιστορικό πεδίο η παραπάνω κατάσταση εναρμονίζεται με την άνοδο της βιομηχανικής κοινωνίας στους κόλπους της οποίας μπορούν να επιβληθούν η τάξη και η συναίνεση. Οι βιομήχανοι θα έχουν αντικαταστήσει τους πολεμιστές, κάτι που αυτομάτως σημαίνει το τέλος των πολέμων και την ανθρώπινη συνεργασία για την απόκτηση πλούτου. Το σχήμα των τριών σταδίων θεωρείται από τους σύγχρονους επιστήμονες ξεπερασμένο. O Κοντ που υπήρξε βοηθός του Καζιμίρ Περιέ (Casimir Perier) και είχε εισπράξει τα θετικά σχόλια του φιλελεύθερου οικονομολόγου Στιούαρτ Μιλ (Stuart Mill) είναι πνευματικός ιδιοκτήτης του ρητού «Γνώριζε για να προβλέπεις και πρόβλεπε για να μπορείς».

Σκέψη
Ο Κοντ πρώτα πρώτα περιέγραψε την επιστημολογική οπτική του θετικισμού στο The Course in Positive Philosophy, μια σειρά κειμένων που δημοσιεύθηκαν από το 1830 έως το 1842. Αυτά τα άρθρα προηγούνται του έργου A General View of Positivism (1848, δημοσιεύθηκε στην Αγγλία το 1865). Οι πρώτοι τρεις τόμοι είχαν κυρίως να κάνουν με τις φυσικές επιστήμες που υπήρχαν ήδη (μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, χημεία, βιολογία), ενώ οι δύο επόμενοι έδιναν έμφαση στην επερχόμενη κοινωνική επιστήμη. Παρατηρώντας την κυκλική εξάρτηση της θεωρίας και της παρατήρησης στην επιστήμη και ταξινομώντας τις επιστήμες με αυτό τον τρόπο, ο Κοντ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο πρώτος φιλόσοφος της επιστήμης με τη σύγχρονη σημασία του όρου. Ο Κοντ ήταν επίσης ο πρώτος που διαχώρισε κατηγορηματικά τη φυσική φιλοσοφία από την επιστήμη. Η οπτική του για τον θετικισμό θα ξεκινούσε να καθορίζει, λεπτομερώς, τους εμπειρικούς στόχους της κοινωνιολογικής μεθόδου. Ο Κοντ ωφέλησε την κοινωνική ανέλιξη προτείνοντας ότι η κοινωνία περνά από τρεις φάσεις αναζητώντας την αλήθεια σύμφωνα με ένα γενικό "νόμο των τριών σταδίων". Η ιδέα είχε κάποια ομοιότητα με την οπτική του Μαρξ. Αυτό δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη καθώς και οι δύο ήταν βαθιά επηρεασμένοι από τον πρώιμο ουτοπικό κοινωνιολόγο, Ανρί ντε Σαιν-Σιμόν (Henri de Saint-Simon), ο οποίος υπήρξε δάσκαλος και μέντορας του Κοντ. Τόσο ο Κοντ όσο και ο Μαρξ σκόπευαν να αναπτύξουν, επιστημονικά, μια νέα λαϊκή ιδεολογία μαζί με τον ευρωπαϊκό λαϊκισμό.
Τα στάδια του Κοντ ήταν
(1) θεολογικό,
(2) μεταφυσικό και
(3) θετικιστικό.
Η Θεολογική φάση φαίνεται στην αντίληψη του 19ου αιώνα της Γαλλίας ως προηγούμενη του Διαφωτισμού, στον οποίο κάποιος ανήκε στην κοινωνία και στους κοινωνικούς περιορισμούς που είχαν σχέση με το Θεό. Καθένας πίστευε τυφλά σε ότι δίδασκαν οι πρόγονοί του. Πίστευε σε υπερφυσικές δυνάμεις. Ο φετιχισμός έπαιζε σημαντικό ρόλο σ' αυτή την περίοδο. Η Μεταφυσική φάση δεν έχει σχέση με τα μεταφυσικά του Αριστοτέλη ή άλλων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων. Αντίθετα, η ιδέα είχε τις ρίζες της στα προβλήματα της κοινωνίας της Γαλλίας ως απότοκο της επανάστασης του 1789. Αυτή η μεταφυσική φάση συνεπάγεται την παγίωση των παγκόσμιων δικαιωμάτων, παρόλο που τα δικαιώματα δεν αναφέρονταν στη θρησκεία παρά μόνο μεταφορικά. Αυτό το στάδιο είναι γνωστό ως στάδιο έρευνας, επειδή οι άνθρωποι ξεκίνησαν να αιτιολογούν και να αναρωτιούνται, παρόλο που δεν υπήρχαν σταθερές αποδείξεις. Το στάδιο της έρευνας ήταν το ξεκίνημα ενός κόσμου που αναρωτιόταν για τις αρχές και τη Θρησκεία. Στην Επιστημονική φάση, η οποία επήλθε μετά την αποτυχία της επανάστασης και του Ναπολέοντα, οι άνθρωποι μπορούσαν να βρουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα και να τις φέρνουν σε ισχύ, παρ' όλες τις διακηρύξεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ή την πρόφαση της θέλησης του Θεού. Η επιστήμη ξεκίνησε να απαντά εντατικά ερωτήσεις. Απ' αυτή την άποψη είχε ομοιότητες με την Μαρξ και τον Jeremy Bentham. Εκείνη την περίοδο η ιδέα της επιστημονικής φάσης θεωρείτο σύγχρονη, παρ' όλο που αργότερα ήταν παράγωγο της κλασσικής φυσικής και ακαδημαϊκής ιστορίας.
Ο νόμος των τριών σταδίων του Κοντ ήταν μία από τις πρώτες θεωρίες της κοινωνικής ανέλιξης. Τον άλλο παγκόσμιο νόμο τον ονόμασε "εγκυκλοπαιδικό νόμο". Συγκρίνοντας αυτούς τους νόμους, ο Κοντ ανέπτυξε μια συστηματική και ιεραρχική κατηγοριοποίηση όλων των επιστημών, περιλαμβάνοντας την ανόργανη φυσική (αστρονομία, γεωλογία και χημεία) και οργανική φυσική (βιολογία και κοινωνιολογία). Ανεξάρτητα από την εισαγωγή του όρου από τον Emmanouel Joseph Sieyes το 1780, ο Κοντ "επαν-εφηύρε" την κοινωνιολογία, και εισήγαγε τον όρο ως νεολογισμό το 1838. Ο Κοντ είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα τον όρο "κοινωνική φυσική", αλλά αυτός ο όρος θεωρήθηκε κατάλληλος από άλλους, αξιοσημείωτος ο Adolphe Quetelet.
Αυτή η ιδέα της ειδικής επιστήμης -όχι των ανθρώπινων σπουδών ούτε της μεταφυσικής- για την κοινωνική διέπρεψε τον 19ο αιώνα και όχι αποκλειστικά από τον Κοντ. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι ο όρος "κοινωνιολογία" -ένας όρος που θεωρείτο ότι επινοήθηκε από τον Κοντ- είχε ήδη θεσπιστεί από το 1780, αν και με διαφορετική σημασία από τον Γάλλο δοκιμιογράφο Emmanouel Joseph Sieyes (1748-1836).
Ο φιλόδοξος τρόπος που ο Κοντ συνέλαβε αυτή την ειδική επιστήμη της κοινωνικής ήταν όμως μοναδικός. Ο Κοντ είδε αυτή τη νέα επιστήμη, την κοινωνιολογία, ως την τελευταία και την μεγαλύτερη απ' όλες τις επιστήμες, μία η οποία θα περιελάμβανε όλες τις άλλες, θα τις ενσωμάτωνε και θα αφορούσε τα ευρήματά τους σε ένα συνεκτικό σύνολο. Πρέπει να επισημανθεί όμως, ότι υπήρχε και μία έβδομη επιστήμη μεγαλύτερη ακόμα και από την κοινωνιολογία. Ο Κοντ θεωρούσε "την ανθρωπολογία, ή την αληθινή επιστήμη του ανθρώπου, ως την τελευταία διαβάθμιση στη μεγάλη ιεραρχία της αφηρημένης επιστήμης".
Η εξήγηση του Κοντ για τη θετική φιλοσοφία εισήγαγε τη σημαντική σχέση ανάμεσα στη θεωρία, την πράξη και την ανθρώπινη κατανόηση του κόσμου. Στη σελίδα 27 της εκτύπωσης του 1855 της μετάφρασης της Harriet Martineau για το The Positive Philosophy of Auguste Comte, βλέπουμε την εξής παρατήρηση "αν αληθεύει ότι η θεωρία πρέπει να βασίζεται σε γεγονότα που μπορούν να παρατηρηθούν, είναι εξίσου αληθές ότι τα γεγονότα δεν μπορούν να παρατηρηθούν χωρίς την καθοδήγηση ορισμένων θεωριών. Χωρίς τέτοια καθοδήγηση τα γεγονότα μας θα ήταν ασύνδετα και άκαρπα, δεν θα μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε, ούτε θα μπορούσαμε να τα αντιληφθούμε".
Ο Κοντ θεωρείται γενικά ως ο πρώτος δυτικός κοινωνιολόγος (έχοντας προηγηθεί ο Ibn Khaldun στη Βόρεια Αφρική σχεδόν τέσσερις αιώνες πριν). Ο Κοντ έδωσε έμφαση στη διασύνδεση των κοινωνικών στοιχείων ως προδρόμου της σύγχρονης λειτουργικότητας. Παρ' όλα αυτά, όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους σύγχρονούς του, ορισμένα στοιχεία του έργου του θεωρούνται σήμερα εκκεντρικά και αντιεπιστημονικά, και το μεγάλο όραμα για την κοινωνιολογία ως κεντρική όλων των επιστημών δεν έχει αποδώσει καρπούς.
Η έμφαση που έδωσε σε μια ποσοτική, μαθηματική βάση για τη λήψη αποφάσεων ισχύει μέχρι και σήμερα. Αποτελεί θεμέλιο της σύγχρονης έννοιας του θετικισμού, της σύγχρονης ποσοτικής στατιστικής ανάλυσης, και της επιχειρηματικής λήψης αποφάσεων. Η περιγραφή του για την κυκλική σχέση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη φαίνεται στα σύγχρονα επιχειρηματικά συστήματα της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και Συνεχούς Ποιότητας Βελτίωσης, όπου οι υποστηρικτές περιγράφουν ένα συνεχή κύκλο θεωρίας και πράξης μέσω ενός κύκλου τεσσάρων βημάτων, πλάνου, πράξης, ελέγχου και δράσης. Παρά την υπεράσπιση της ποσοτικής ανάλυσης, ο Κοντ διαπίστωσε την ύπαρξη ενός ορίου στην ικανότητα να βοηθήσει την εξήγηση κοινωνικών φαινομένων.
Η πρώιμη κοινωνιολογία του Χέρμπερτ Σπένσερ συνέβη σε γενικές γραμμές ως αντίδραση στον Κοντ, γράφοντας έπειτα από διάφορες εξελίξεις στην εξελικτική βιολογία, ο Σπένσερ προσπάθησε (μάταια) να αναδιατυπώσει την πειθαρχία σε ό,τι περιγράφουμε σήμερα ως κοινωνικό Δαρβινισμό. Σήμερα ο Κοντ χρωστάει τη φήμη του εν μέρει στον Emile Littre, ο οποίος ίδρυσε τη θετικιστική αναθεώρηση το 1867. Ωστόσο συνεχίζουν να γίνονται συζητήσεις για το κατά πόσο ο Κοντ σφετερίστηκε το έργο του μέντορά του Ανρί ντε Σαιν-Σιμόν.

Kοινωνική στατική και Κοινωνική δυναμική
Ένας από τους βασικούς διαχωρισμούς στο οποίο προχώρησε ο Κόντ ως προς την Κοινωνιολογία ήταν αυτός της κοινωνικής στατικής και δυναμικής .Ο διαχωρισμός αυτός του Κόντ ξεκίνησε από την λογική ότι όπως η Βιολογία διακρίνεται από την Ανατομία έτσι μπορεί να διαχωριστεί και η επιστήμη της Κοινωνιολογίας ..Η κοινωνική στατική και δυναμική συνδυάζουν την συνύπαρξη των εννοιών της τάξης από την μία μέσω της κοινωνικής στατικής και της εξέλιξης από την άλλη μέσω της κοινωνικής δυναμικής , στο κλάδο της Κοινωνιολογίας .Ο Κόντ προκειμένου να αναλύσει αυτό το νέο σύστημα ,πραγματεύτηκε κατά κύριο λόγο τα θεμέλια της κοινωνικής στατικής .Ο Κόντ κατά την προσέγγιση του κοινωνικού συστήματος δε εξετάζει τις ατομικότητες ξεχωριστά , για τον Κόντ μια τέτοια επιστήμη που θα ξεκινούσε από τις ατομικότητες θα αποτύγχανε το σκοπό της .Το κοινωνικό όλο αποτελείται από κοινωνικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε αμοιβαίες αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους ,ωστόσο πάντα υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μιας παθολογικής κατάστασης μέσα από την αποδιοργάνωση τους .Αυτό το σύστημα αποτελείται από οικογένειες ,κάστες και τάξεις οι οποίες εξελίσσονται εν τέλει σε πόλεις . Βέβαια ο Κόντ στη πορεία ανάλυσης αυτού του διαχωρισμού συμπέρανε πως η ανθρώπινη κοινωνία δεν μοιάζει σε πολλά σημεία με έναν βιολογικό οργανισμό -εξάλλου αυτή ήταν και η εναρκτήρια σκέψη του διαχωρισμού του - γι' αυτό θεώρησε θεμελιώδες λειτουργικό κομμάτι της κοινωνίας την γλώσσα , η οποία μας συνδέει με το παρόν και την ανθρώπινη ιστορία .Άλλο ένα βασικό στοιχείο της κοινωνικής στατικής που θεώρησε σημαντικό ο φιλόσοφος ήταν αυτό της θρησκείας , η οποία λειτουργικά εξαλείφει τον ανθρώπινο εγωισμό .Τρίτο και τελευταίο λειτουργικό στοιχείο της κοινωνικής στατικής είναι ο διαχωρισμός της εργασίας .Παρά τις προσπάθειες που κατέλαβε ο γάλλος φιλόσοφος προκειμένου να αποδώσει μια λειτουργική και δομική πλευρά της ανθρώπινης κοινωνίας μέσα από την τάξη και την εξέλιξη , δεν κατάφερε να συνδέσει την κοινωνική δυναμική και την ανάπτυξη της κοινωνίας με την κοινωνική στατική και τον τρόπο λειτουργίας της .


H Κοινωνιολογία ως κοινωνική Φυσική
Ο Αύγουστος Κοντ ως κύρια προβλήματα της εποχής του βλέπει την αναρχία, το χάος των ιδεών, την πολιτική διαφθορά, την αναποτελεσματική διοίκηση, τα οποία θεωρούσε ότι προέκυψαν ως ένα σημαντικό βαθμό από τον Διαφωτισμό και τη Γαλλική Επανάσταση.Απέναντι στο χάος των ιδεών, προτείνει το θετικισμό ή Θετική Φιλοσοφία, τον οποίο εννοούσε ως την αναζήτηση των σταθερών νόμων που ίσχυαν και για το φυσικό κόσμο και για την κοινωνία.
Τον όρο «Κοινωνιολογία», τον οποίο καθιερώνει το 1822, τον εννοεί ως κοινωνική Φυσική. Τη νέα αυτή επιστήμη την αντιμετωπίζει σύμφωνα με το πρότυπο των Φυσικών Επιστημών. Τοποθετεί την Κοινωνιολογία στην υψηλότερη βαθμίδα μιας κλίμακας η οποία αρχίζει με τα Μαθηματικά και την Αστρονομία και συνεχίζει με τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, με την ιδέα ότι η επιστήμη αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα της κοινωνικής ζωής.Μια βασική συνεισφορά του στην ιστορία της κοινωνιολογικής σκέψης είναι η διάκριση ανάμεσα σε δύο προβλήματα, τα οποία όμως συνδέονται μεταξύ τους.
Το πρώτο συνοψίζεται στο ερώτημα: «Τι εξασφαλίζει τη συνοχή της κοινωνίας». Αφορά τη μελέτη της δομής της κοινωνίας στη μορφή που εμφανίζει, και ονομάζεται κοινωνική στατική. Πρόκειται για τη μελέτη που αφορά τους νόμους αλληλενέργειας ανάμεσα στα μέρη του κοινωνικού συστήματος, τον τρόπο με τον οποίο τα μέρη ή δομές λειτουργούν και τη σχέση τους με το ευρύτερο κοινωνικό σύστημα. Ο Κοντ θεωρεί τα μέρη και το όλον του κοινωνικού συστήματος σε κατάσταση αρμονίας. Το δεύτερο πρόβλημα το οποίο ξεχωρίζει συνδέεται με τις κινήσεις της κοινωνίας προς νέους σκοπούς και του έδωσε την ονομασία κοινωνική δυναμική. Πρόκειται για τη μελέτη της κοινωνικής αλλαγής, της διαδοχής των κοινωνικών φαινομένων και των νόμων οι οποίοι τα διέπουν. O ίδιος χαρακτηρίζει την κοινωνική δυναμική «Θεωρία της Φυσικής Προόδου της Ανθρώπινης Κοινωνίας».

O νόμος των τριών σταδίων
To υπόδειγμα του για την εξέλιξη της κοινωνίας βασίζεται στη θεωρία του για την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, την οποία έβλεπε να πραγματοποιείται σε τρία στάδια. O περίφημος νόμος των τριών σταδίων αφορούσε την ωρίμανση της ανθρώπινης σκέψης, όλων των κλάδων της γνώσης, την Ιστορία του κόσμου.
Ο Α. Κοντ διατύπωσε το νόμο των τριών σταδίων του ανθρώπινου πνεύματος:
. Το θεολογικό στάδιο, στο οποίο ο άνθρωπος ερμηνεύει τον κόσμο (τα φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα) ως έργο θεοτήτων, δαιμόνων και γενικότερα υπερφυσικών δυνάμεων. Σ' αυτό το στάδιο παρατηρείται μια «ειδική συμμαχία» ανάμεσα στην επίγεια και την πνευματική εξουσία, δηλαδή ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους ιερείς, ενώ η κυρίαρχη κοινωνική οντότητα είναι η οικογένεια.
. Το μεταφυσικό στάδιο, στο οποίο ο άνθρωπος ερμηνεύει τον κόσμο με προσφυγή σε αφηρημένες ιδέες και έννοιες, όπως είναι αυτή της «φύσης», που την ανέδειξε σε πρωταρχική οντότητα. Στο στάδιο αυτό κυριαρχούν οι νομικοί και οι άνθρωποι της Εκκλησίας, ενώ η κυρίαρχη κοινωνική οντότητα είναι το κράτος.
. Το θετικό στάδιο, στο οποίο ο άνθρωπος παρατηρεί τα φαινόμενα και ανακαλύπτει τους νόμους που τα διέπουν. Σ' αυτό το στάδιο κυριαρχούν οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες, ενώ η κυρίαρχη κοινωνική οντότητα είναι η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με το μοντέλο αυτό του Κοντ, το ανθρώπινο πνεύμα προχωρά από το θεολογικό στο μεταφυσικό τρόπο σκέψης, για να καταλήξει στο θετικό τρόπο που αποτελεί την κορυφαία φάση της εξέλιξης του πνεύματος. Ο Κοντ θεωρούσε ότι η κοινωνιολογία ήταν η ανώτερη μορφή του θετικού πνεύματος

Last update by DamX: 17/02/2013 >>>

: Καπιταλισμός :

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ. ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ 1. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. 2. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Ο ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.
1. ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ.
2. ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ή ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ. ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΑΣΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΤΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΩΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΕΝΙΑΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: 1. ΠΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, 2. Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ (ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΣ) ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 3. ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΟΝΑΔΑ. ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ. ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1640 ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ : 1. Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, 2. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΩΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, 3. ΟΙ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, 4. Ο ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 18ου ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ- ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Ο 19ος ΑΙΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΩΝ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ, ΕΝΩ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΨΗΦΟΥ. ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΡΦΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ. Η ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΜΑΖΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ.

Last update by DamX20/05/2007 >>>


:Εξαρτημένοι νέοι από την τηλεόραση:

Στη σημερινή εποχή οι νέοι βλέπουν πολλές ώρες την ημέρα τηλεόραση και αυτό γίνεται επειδή οι νέοι δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο λόγο του σχολείου των φροντιστηρίων καθώς και των άλλων υποχρεώσεων που πιθανών να έχουν. Επίσης η τηλεόραση ενισχύει την απομονωτική διάθεση και την αποξένωση ακόμη και ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας .
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού είναι οι εξής .Καταρχήν το κράτος θα πρέπει να κάνει το μάθημα στα σχολεία πιο ουσιώδες και πιο εποικοδομητικό .Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση των φροντιστηρίων και την αύξηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών έτσι ώστε να μην κάθονται μόνο στο σπίτι τις καθημερινές αλλά να μπορούν να πηγαίνουν και βόλτες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Στην έρευνα πήραν μέρος 25 άτομα εκ των οποίων το 40% είχε ηλικία 15 ετών το 45% είχε ηλικία 16 ετών ενώ το 15% είχε ηλικία 17 ετών. Το 40% των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν αγόρια και το 60% ήταν κορίτσια. Η πλειονότητα των παιδιών (80%) κατοικούν στο Ίλιον το 15% κατοικούν στην Πετρούπολη ενώ μόλις το 5% κατοικούν αλλού. Το 45% των οικογενειών αποτελούνταν από 3 μέλη το 35% αποτελούνταν από 4 μέλη ενώ το 20% αποτελούνταν από 5 μέλη. Το 90% των παιδιών βλέπουν τηλεόραση ενώ το 10% των παιδιών δεν βλέπουν εκ των οποίων μόλις το 65% γνώριζε τις επιδράσεις της τηλεόρασης στον άνθρωπο ενώ το 35% των ατόμων δεν γνωρίζει τις επιδράσεις αυτές. Όμως αν και τις επιδράσεις της τηλεόρασης στον άνθρωπο τις γνώριζε μόνο το 65% των ατόμων το 100% των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα πιστεύει πως η τηλεόραση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου. Αν και όλα τα άτομα πιστεύουν ότι η τηλεόραση βλάπτει την υγεία μας το 75% των παιδιών βλέπουν τηλεόραση 3 ώρες ημερησίως το 15% βλέπουν τηλεόραση 2 ώρες ημερησίως ενώ το 5% βλέπουν τηλεόραση 1 ώρα την ημέρα ενώ το 5% των ατόμων βλέπουν τηλεόραση πάνω από 3 ώρες την ημέρα. Το 55% των παιδιών βλέπουν τις ώρες αυτές ξένες ταινίες ,το 25% βλέπουν ελληνικές ταινίες ,το 10% βλέπουν αθλητικές εκπομπές ενώ το 10% βλέπουν κουτσομπολιά. Τέλος το 90% των παιδιών έχουν ενημερωθεί για το aids από τα Μ.Μ.Ε. ενώ μόνο το 10% των παιδιών έχουν ενημερωθεί για το aids από την οικογένειά τους.


Last update by DamX20/05/2007 >>>


Read also...

Πολιτική αλλοτριωση

Ανεργία

Φτώχεια

Κ.Μάρξ
Ε.Ντυρκέμ
Μ.Βέμπερ
Σχολή Λειτουργισμού
Σχολή Συμβολικής Αλληλεπίδρασης
 
 
 
 
 
 
 

More news & Others Click here... >>>

Αίτια Πολέμων

Οι ρίζες του πολέμου θα πρέπει να αναζητηθούν στον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα σύμβολα, τις αξίες, τις στάσεις, που μαθαίνονται από τους ανθρώπους μέσω της πρωτογενούς και της δευτερογενούς κοινωνικοποίησης, καθώς και στα συμφέροντα των ανθρώπων και των διάφορων κοινωνικών ομάδων, τάξεων και κρατών.  Ειδικότερα η υπεράσπιση ή η τάση επέκτασης των οικονομιών συμφερόντων δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τη βαθύτερη αιτία του πολέμου. Στο πρόσφατο παρελθόν οι αιτίες αυτές υπογραμμίστηκαν τόσο από τους κλασικούς μαρξιστές, που επισήμαναν τα οικονομικά αίτια του ιμπεριαλισμού (π.χ. ιδιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, άνοιγμα νέων αγορών για βιομηχανικά προϊόντα, οικονομική ύφεση στη «μητρόπολη»), όσο και από τους νεότερους μελετητές, που επισήμανα τη διαπλοκή μεταξύ οικονομικής (βιομηχανίας όπλων), και στρατιωτικής ηγεσίας των κρατών.
Στις σημαντικότερες συνέπειες των πολέμων συγκαταλέγονται:

Ø  η απώλεια της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων (π.χ. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος),

Ø  ο θάνατος μικρών παιδιών και η χρησιμοποίηση ανηλίκων ως στρατιωτών σε πολλές χώρες στον κόσμο,

Ø  η εμφάνιση αστέγων και προσφύγων (π.χ. εμφύλιες συρράξεις στην Αφρική),

Ø  οι τραυματικές εμπειρίες των αμάχων και των στρατιωτών, που τους «σημαδεύουν» στο υπόλοιπο της ζωής τους (π.χ. πόλεμος του Βιετνάμ),

Ø  η καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων των ατόμων, αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των κρατών (π.χ. πόλεμος στο Ιράκ).

ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ
Μία μορφή υποπολιτισμού σήμερα είναι το φαινόμενο του χουλιγκανισμού .Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε διάφορες ενέργειες στην καθημερινή ζωή, κυρίως όμως στον χώρο του αθλητισμού και στο ποδόσφαιρο όπου οι οπαδοί διαφόρων ομάδων υποκινούμενοι από φανατισμό προκαλούν επεισόδια, καταστροφές , μέσα από διαμάχες μεταξύ των οπαδών διαφόρων ομάδων!" Καθώς λοιπόν η ψυχαγωγία αποτελεί μια μορφή πολιτισμού διότι διδάσκει ,νουθετεί και συμβουλεύει ο αθλητισμός που είναι μια μορφή ψυχαγωγίας με τις διάφορες μορφές του όπως αποτελούν και οι φανατισμένοι οπαδοί ενός αθλήματος,(μιας ομάδας), θα αποτελούν μια υποομάδα πολιτισμού, τον υποπολιτισμό που είναι μέρος του πολιτισμού"


Παραβατικότητα ανηλίκων

Τα στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και από τις έρευνες των επιστημόνων, δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεανική παραβατικότητα, χωρίς όμως αυτή ν'αγγίζει ανησυχητικά όρια, όπως στο δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μορφές της είναι ήπιες και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πιο συχνές παραβάσεις που αφορούν ανηλίκους σημειώνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας(ΚΟΚ), ναρκωτικά, κλοπές, επαιτεία κ.ά. Οι ανθρωποκτονίες είναι ελάχιστες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, από το 2001 έως το 2003 δεν σημειώθηκε καμία. Οι παραβάτες έφηβοι είναι στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα αγόρια, προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες και είναι χρήστες ουσιών.
Η παραβατικότητα που εμφανίζεται στους εφήβους της χώρας μας έχει ήπιες μορφές (οι παραβάσεις αφορούν πρώτα τον ΚΟΚ και μετά κλοπές). Επίσης, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι εμφανές στις ηλικίες αυτές, ενώ ο παραβάτης στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι Έλληνας, ηλικίας 17-19 ετών. Έντονη είναι, ωστόσο, η έλλειψη Ειδικών Μονάδων Μέριμνας στον ελλαδικό χώρο. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα τα οποία συνάγονται από την εργασία της ομότιμης καθηγήτριας εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής Αθηνών κας Καλλιόπης Σπινέλλη, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην ημερίδα με θέμα: «Νομοθεσία και Ψυχική Υγεία», που διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα πορίσματα και στοιχεία από την αναφερόμενη εργασία: Αξιόποινες πράξεις που δικάστηκαν απο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ? Σύνολο: 2128 ? Παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.: 856 ? Παραβάσεις νομοθεσίας αλλοδαπών: 350 ? Κλοπή: 299 ? Επαιτεία: 292 ? Ναρκωτικά: 81 ? Απόπειρα κλοπής: 42 κλπ

Αξιόποινες πράξεις που δικάστηκαν από Τριμελές Πλημμελειοδικείο ? Σύνολο αποφάσεων: 136 ? Ληστεία (απόπειρα): 49 ? Παράβαση νομοθεσίας περί όπλων: 21 ? Παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών: 15 ? Σύσταση συμμορίας: 13 ? Ναρκωτικά: 12 ? Παράβαση Κ.Ο.Κ.: 7 κλπ Η φυσιογνωμία του νεαρού παραβάτη ? Είναι αγόρι (89,1%) ? 17-19 ετών (64,3%- Μονομελές ) (70,7%- Τριμελές) ? Έλληνας (54,9%- Μονομελές) (65,6%- Τριμελές) ? Διαμένει στο κέντρο της Αθήνας ? Τελεί παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και ν.2170/93 (45,8%) στο κέντρο, στα νότια και δυτικά προάστια (Τριμελές 36% ληστεία και 15,4% όπλα) ? Τίθεται σε υποχρεωτική επιμέλεια γονέων (63,2%) Η φυσιογνωμία των κοριτσιών ? Είναι 13-17 ετών ? Τελούν συνήθως επαιτεία: 93 ? Παραβάσεις περί αλλοδαπών: 85 ? Κλοπές και απόπειρες: 42 ? Παραβάσεις Κ.Ο.Κ.: 11 ? Ψευδής ανωμοτί κατάθεση: 10 ? Ναρκωτικά: 7 Μεταχείριση του νεαρού παραβάτη (Μονομελές και Τριμελές) ? Υποχρεωτική επιμέλεια γονέων: 63,2% ? Επίπληξη: 13,4% ? Επιμέλεια σε υπηρεσιακό επιμελητή: 11,3% ? Φυλάκιση: 7,9% (41,0% 10 ημερών) ? Ποινικός σωφρονισμός: 2,6% (50% 6-12 μηνών) ? Λοιπά: 1,6%

 

Καταληκτικές σκέψεις ? Και οι δυο φυσιογνωμίες που σκιαγραφήθηκαν δείχνουν μια παραβατικότητα μάλλον ήπια. ? Το δικαιικό σύστημα αντιμετώπισης εκσυχρονίστηκε με το νόμο 3189/2003 ? Η εφαρμογή του νόμου παρουσιάζει δυσχέρειες ? Έλλειψη Ειδικών Μονάδων Μέριμνας (έντονη) . Πρόβλημα ναρκωτικών εμφανές ΕΦΗΒΕΙΑ Οι διαφορές με το δυτικό κόσμο Το σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει ως συμπέρασμα από τις έρευνες και τις μελέτες των επιστημόνων είναι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην χώρα μας και τις υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου. Στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία, αλλά και σε άλλα κράτη, είναι σύνηθες το φαινόμενο ανήλικοι, ακόμα και παιδιά κάτω των δέκα ετών, να οδηγούνται σε αποτρόπαια εγκλήματα. «Αυτά τα τρία παιδιά κάνουν τη Γαλλία να ανατριχιάζει», έγραφε η Monde όταν το 1993 τρία ανήλικα παιδιά από 8 έως 10 ετών ξυλοκόπησαν έναν άστεγο ρακοσυλλέκτη με ξύλινο αντικείμενο και στη συνέχεια έσυραν το πτώμα του σε φρεάτιο όπου και το ανακάλυψε η αστυνομία. Την ίδια χρονιά στην Αγγλία δύο παιδιά 10 και 11 ετών απήγαγαν τον δίχρονο Τζέημς Μπάλτζερ και κατόπιν τον σκότωσαν. Στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά- τουλάχιστον έως την στιγμή που μιλάμε- είναι σπάνια. Ίσως το πιο αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε στη χώρα μας από έφηβο ήταν αυτό που συνέβη στα τελευταία 15 χρόνια σε επαρχιακή πόλη, όταν ένας έφηβος σκότωσε με μαχαίρι τους δύο γονείς του. Στήριγμα η οικογένεια Βασικό ρόλο που στη χώρα μας συναντά κανείς την παραβατικότητα των εφήβων σε ήπιες μορφές, κατά τους επιστήμονες, παίζει το γεγονός ότι η οικογένεια παραμένει ακόμα ένας θεσμός που δεν έχει διασπαστεί. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζουν ότι σιγά σιγά η υφή της οικογένειας αρχίζει να αλλάζει ιδιαιτέρως στα αστικά κέντρα. Γι' αυτό προτείνουν τη λήψη άμεσων κοινωνικών μέτρων για βοήθεια και στήριξη των προβληματικών οικογενειών. Όπως και να 'χει, τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πράξη του 17χρονου αγοριού στο Ελληνικό είναι πολλά. Όπως: Τί μπορεί άραγε να φταίει που ένα παιδί οπλίζει το χέρι του και αφαιρεί τη ζωή ενός άλλου παιδιού και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο; Τί ευθύνεται που ανήλικα παιδιά παρανομούν και παραβατούν με πολύ μεγάλη ευκολία; Βιολογικά ή κοινωνικά είναι τελικά τα αίτια της παραβατικότητας; Η οικογένεια, η κοινωνία, η τηλεόραση, οι εκπαιδευτικοί ή μήπως το DNA φταίνε γι΄αυτές τις πράξεις; Ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφερθεί ακόμη και στη διατροφή. Απόψεις επιστημόνων για την παραβατικότητα ανηλίκων Η πλήρης έλλειψη υπηρεσιών για μέριμνα των ανήλικων παραβατών στη χώρα μας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων, που ως πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρό όσον αφορά στη φύση των αδικημάτων. Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία που υπάρχει στη χώρα μας δίνει τη δυνατότητα να προσφερθούν τα μέτρα μέριμνας, αλλά υστερούμε στο δίκτυο υπηρεσιών και κυρίως στο θέμα της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων, στο θέμα της βοήθειας του ίδιου του ανήλικου παραβάτη και των οικογενειών του και επίσης στο θέμα πρόληψης στην πολύ πρώιμη ηλικία, γιατί γενικά στην Ελλάδα υπάρχει μια τεράστια έλλειψη στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε σχέση με την πρόληψη σε θέματα ψυχοκοινωνικής διαταραχής. Η οικογένεια είναι ο θεσμός αυτός που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχουν καλά στελεχωμένες, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, κοινωνικές υπηρεσίες, κατάλληλα οργανωμένες και στελεχωμένες παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας του παιδιού, του εφήβου και της οικογένειας. Όπως έχουν δείξει έρευνες και σε άλλες χώρες, η παραβατικότητα, που στην Ελλάδα μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι ήπια, συνδέεται πάρα πολύ με χρήση ουσιών, με μαθησιακές δυσκολίες, με προβλήματα ψυχικής υγείας. Επίσης, σε παιδιά παραβατικά παρατηρείται πολύ συχνά κατάθλιψη. Εάν λοιπόν, έχεις ένα νέο που είναι καταθλιπτικός ( μένει άπλυτος, δεν πάει σχολείο, γιατί βαριέται, δεν βγαίνει έξω) και δεν το έχεις πάρει είδηση, μπορεί να εμφανίσει και μια παραβατική συμπεριφορά ή και να συνυπάρχει με την παραβατικότητα. Αυτό το παιδί, εάν δεν μπορέσει να βρει στήριγμα από τη οικογένεια του, θα αναζητήσει στήριξη και υποστηρίγματα έξω από την οικογένεια, όπως σε ομάδες που ανήκουν σε υποκουλτούρες ( υποομάδες που κάνουν χρήση ουσιών, που σχηματίζουν μικρές συμμορίες), άτομα που θα τον ψευτοϋποστηρίξουν αρχικά, αλλά στη συνέχεια θα τον χρησιμοποιήσουν οργανώνοντας τον στη συμμορία ή και στη διακίνηση ναρκωτικών. Μια πιθανή ερμηνεία, αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους στη χώρα μας η παραβατικότητα είναι ηπίων μορφών συγκριτικά με το εξωτερικό είναι, διότι οι δεσμοί της οικογένειας σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν ισχυροί και η οικογένεια σ'ένα μεγάλο ποσοστό συνεχίζει να αποτελεί ασφαλή βάση για τα παιδιά. Στην Αγγλία και σε κάποιες άλλες χώρες οι δεσμοί με την οικογένεια σπάνε από πολύ νωρίς και γενικά υπάρχει μια τάση να σπρώχνουν τους εφήβους να ανεξαρτητοποιηθούν και να φύγουν από την οικογένεια πριν νιώσουν έτοιμοι. Βέβαια, και στη χώρα μας έχουμε πλέον φαινόμενα ανησυχητικά, γεγονός που δείχνει ότι η υφή της ελληνικής οικογένειας αλλάζει, οι δεσμοί διασπώνται περισσότερο, η οικογένεια στις μεγάλες πόλεις είναι απομονωμένη κοινωνικά, εργάζονται και οι δύο γονείς, η μητέρα αποχωρίζεται από πολύ νωρίς τα παιδιά, τα υποκατάστατα φροντίδας που έχουμε (παιδικοί σταθμοί, που μερικές φορές δεν λειτουργούν ικανοποιητικά, τηλεόραση, που λειτουργεί ως υποκατάστατο μητέρας ή διάφορες νταντάδες που μπορεί να μην εχουν κατάλληλη προσωπικότητα) δεν είναι ό,τι καλύτερο και επομένως αρχίζει και η ελληνική οικογένεια να μοιάζει, ιδίως στις πόλεις, με αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό. Ένα άλλο επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση στα ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της τάξης του 200%, παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της κοινωνικής παθολογίας και πιο πολλά προβλήματα στις σχέσεις των ανθρώπων. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να ωθούνται τα παιδιά στην παραβατικότητα. Η ιδρυματική μεταχείριση των ανήλικων παραβατών οφείλει να εξαλειφθεί ως μέσο σωφρονισμού. Το στίγμα του εγκλεισμού και η απόδοση της ταυτότητας του εγκληματία σε ανήλικους παραβάτες, τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εγκληματικής καριέρας. Αναδρομικές έρευνες σε δείγμα ενηλίκων δείχνουν ότι ελαφρές παραβατικές συμπεριφορές που δεν στιγματίστηκαν ως εγκληματικές και δεν επέσυραν την επίσημη κοινωνική αντίδραση ήταν εντελώς παροδικές και δεν επηρέασαν τη μετέπειτα ζωή των ανηλίκων. Αντίθετα, έρευνα σε δείγμα ενηλίκων εγκλείστων σε συγκεκριμένη φυλακή της χώρας μας, έδειξε ότι στην πλειονότητα τους υπήρξαν μακρόχρονα έγκλειστοι ανήλικοι παραβάτες. Πρέπει να προτιμηθεί η εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων παρέμβασης και μεταχείρισης των ανήλικων παραβατών καθώς και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ή άλλων σε τοπικό κυρίως επίπεδο. Για παράδειγμα, θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό και ωφέλιμο για έναν ανήλικο ο οποίος έβλαψε άτομο τρίτης ηλικίας να υπηρετήσει προσφέροντας τις υπηρεσίες του για ένα διάστημα σε έναν οίκο ευγηρίας, βιώνοντας από κοντά τα προβλήματα της ηλικίας αυτής, το σωματικό και ψυχικό πόνο αυτών των ανθρώπων και κατανοώντας τελικά το κακό ή τη ζημιά που προξένησε στο θύμα, παρά να εγκλειστεί σε φυλακή ανηλίκων. Εάν θέλουμε ως κοινωνία να διατηρήσουμε ακόμα τη διαφορετική μεταχείριση των ανηλίκων παραβατών, ακριβώς επειδή εκτιμούμε ότι οι ανήλικοι είναι «υπό διαμόρφωση» προσωπικότητες και δεν θέλουμε να τους εξομοιώσουμε με τους ενήλικους εγκληματίες (κάτι που συμβαίνει τελευταία στην Αμερική) στο πλαίσιο μιας νεοσυντηρητικής και τιμωρητικής πολιτικής, τότε θα πρέπει η όποια παρέμβαση να είναι «έγκαιρη» (ίσον πρόληψη), «ελάχιστη» (ίσον αποφυγή στιγματισμού) και «έγκυρη» (ίσον κατάλληλη, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό). Σε κάθε άλλη περίπτωση, διαμορφώνουμε εγκληματίες καριέρας, γιατί προ πολλού έχουμε πάψει να πιστεύουμε στον παιδαγωγικό χαρακτήρα του σωφρονισμού και του εγκλεισμού. Στην Ε.Ε. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ στην έκθεση του « Η κατάσταση των πόλεων στον κόσμο του 2004», η εγκληματικότητα των νέων που εκτινάχθηκε στα ύψη τις δύο τελευταίες δεκαετίες αφορά στο 6-7% των νέων στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 50-70% του συνόλου των διαπραχθεισών παράνομων πράξεων και το 60-85% των σοβαρών εγκλημάτων που συνδέονται μάλιστα με άσκηση βίας. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα κατέθεσε σχετική ερώτηση ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία ποσοτικά και ποιοτικά για την κατάσταση των νέων στην Ε.Ε. και ειδικότερα για θέματα όπως η εγκληματικότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια και η ανεργία. « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών μεταξύ διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό, να δημιουργήσει μια μονάδα μελέτης των φαινομένων που έχουν σχέση με τους ανηλίκους και να προτείνει μια σφαιρική πολιτική για την ποιότητα ζωής αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Η μελλοντική κοινωνική ατζέντα 2006-2010 θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές καταπολέμησης των αιτιών που οδηγούν τους νέους σε εγκληματικές συμπεριφορές. Η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανεπαρκής κατάρτιση, οι δυσκολίες της οικογενειακής ζωής, η βία απο τα ΜΜΕ είναι κάποιες μόνο από τις συνιστώσες της εγκληματικότητας των ανηλίκων, γηγενών και αλλοδαπών, με πλειονότητα τα αγόρια από την ηλικία των 10 ετών».
Φυσικά
Δημόκριτος
:Υποστηρίζει το ά-τομο,στερητικό
Dalton:1)Τονίζει την ασυνέχεια 2)άτομο ίδιο στοιχείο.3)μόριο
Rutherford:σχέδαση:


COMENIUS ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
2012-2014 «LIFELONG LEARNING PROGRAMME»

Ημερολόγιο Σχολικών
Αργιών
2012-2013-2014

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud)
Ηταν Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ου αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα. Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ωστόσο και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης. Νεανικά χρόνια Ο Σίγκμουντ Φρόυντ γεννήθηκε στη σημερινή πόλη της Τσεχίας Πρζίμπορ που αποτελούσε την εποχή εκείνη τμήμα της Αυστρίας. Ήταν εβραϊκής καταγωγής και σύμφωνα με τη σύντομη αυτοβιογραφία που έγραψε το 1925, η οικογένεια του πατέρα του ήταν παλαιότερα εγκατεστημένη στη Ρηνανία, πριν εγκαταλείψει την περιοχή μετά από αντισημιτικό διωγμό. Η γέννησή του ακολούθησε δύο μήνες μετά το θάνατο του παππού του, Σάλομον Φρόυντ, γεγονός που θεωρήθηκε ιδιαίτερης σημασίας και για το λόγο αυτό του δόθηκε εκτός από το γερμανικό όνομα Σίγκμουντ, το εβραϊκό όνομα Σάλομον (Salomon) που έφερε ο παππούς του. Ο πατέρας του, Γιάκομπ Φρόυντ (1815-96), ήταν έμπορος μαλλιού και απέκτησε τον Σίγκμουντ στη διάρκεια του δεύτερου γάμου του με την Amalie Nathansohn (1835-1930), μαζί με άλλους δύο γιους και πέντε κόρες. Σε ηλικία τριών ετών, ο Φρόυντ μετακόμισε με την οικογένεια του στη Λειψία και ένα χρόνο αργότερα στη Βιέννη, όπου και έζησε μέχρι το 1938. Κυριότερες αιτίες για τη μετεγκατάσταση της οικογένειας υπήρξε από τη μία πλευρά η παρατηρούμενη ανεργία, εξαιτίας της κρίσης του εμπορικού κλάδου, και από την άλλη ο ανερχόμενος τσεχικός εθνικισμός που στράφηκε εναντίον των γερμανόφωνων Εβραίων. Για την περίοδο των παιδικών χρόνων του Φρόυντ, διαθέτουμε λίγες πληροφορίες, ενώ ούτε ο ίδιος καταπιάστηκε με αυτή στα γραπτά του. Σχετικά με τη θρησκευτική ανατροφή του, επιβεβαιώνεται πως ήταν από νωρίς εξοικειωμένος με τα ιουδαϊκά έθιμα, ενώ ήρθε επίσης σε επαφή με την καθολική λειτουργία υπό την επίδραση της καθολικής γκουβερνάντας του. Από νεαρή ηλικία, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη της Βίβλου, η οποία, όπως ο ίδιος σημείωσε στην αυτοβιογραφία του άσκησε διαρκή επίδραση πάνω του, αν και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παρέμεινε αντίθετος με όλους τους θρησκευτικούς κανόνες, υιοθετώντας τελικά μία αθεϊστική στάση ζωής, χωρίς ωστόσο να απολέσει τη συναίσθηση της εβραϊκής του καταγωγής. Ήδη από τα παιδικά του χρόνια έδειξε να διαθέτει σημαντικές διανοητικές ικανότητες, ενώ ήταν άριστος και πειθαρχημένος μαθητής. Την εκπαίδευσή του ανέλαβαν αρχικά οι γονείς του, πριν σταλεί σε ένα άγνωστο ιδιωτικό σχολείο. Σε ηλικία εννέα ετών πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου Sperl, όπου ξεχώρισε για τις επιδόσεις του και αποφοίτησε με τη διάκριση summa cum laude. Διέθετε κλίση στις γλώσσες και μεγάλη ευχέρεια στα Λατινικά, τα Αρχαία Ελληνικά, τα Γαλλικά και τα Αγγλικά.
 
 
 
 
 
 

Art In

 

 

Poll Here


Do you agree with the

Yes
No
I don't know / I can't answer

 

Results >>>

Mailing List

Join our Mailing List (opens new window)

Select Site:

Enter your email address:

Photo of the Week

 




Happy Birthday

Who has his/her birthday* this month?

 


Special Pages

 
 
 
 


About chess.gr

This site was created in 2003 by Damaga Gregory. This is the 1st site.

3ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Πετρούπολης

For better view we strongly recommend: 1024X768 screen resolution or more


Information

To send your news and games please contact: the webmaster or
Tel.: +30-210-, FAX: +30-210-, Mobile: +36977-

 
DamX Home | Οικονομία | Κοινωνία | Πολιτική | Υγεία
Search |
eLerning | Βιβλιοθήκες | Sociology | Education
Χρηματιστήριο | Πολιτισμός | Εκδηλώσεις | Σχόλια | Σχολεία
Policy | Συζητήσεις | Εξετάσεις | Φωτογραφίες | Υπουργεία
Biography
| Help | Ευρώπη | Χρήσιμες Πληροφορίες | Καιρός
Copyright © 2007-2008 by Damagas Gregory/Privacy Statement
Top of the page